Ce este parodontita?

Ce este parodontita?

0 Shares
0
0
0

Parodontita este o infectie grava a gingiilor. Este cauzata de bacteriile carora li s-a permis acumularea pe dinti si gingii. Pe masura ce parodontita progreseaza, oasele si dintii pot fi deteriorati.

Cu toate acestea, in cazul in care pacientii au parte de cele mai bune tratamente stomatologice pentru parodontita, iar aceasta este tratata din timp, si se mentine o igiena orala corecta, deteriorarea poate fi oprita.

Care sunt etapele parodontitei?

Parodontita incepe pe masura ce inflamatia se agraveaza in timp.

Inflamatii (gingivita)

Parodontita incepe cu inflamatia la nivelul gingiilor, cunoscuta sub numele de gingivita. Unul dintre primele semne ale gingivitei este ca gingiile tale vor sangera atunci cand te speli pe dinti.

Este posibil sa observati si o anumita decolorare pe dinti. Aceasta se numeste placa. Placa este o acumulare de bacterii si resturi alimentare pe dinti.

Desi bacteriile sunt intotdeauna prezente in gura, acestea devin daunatoare doar atunci cand conditiile le permit sa creasca dramatic. Acest lucru se poate intampla daca nu periati sau atati, sau daca nu faceti curatari dentare in mod regulat.

Boala parodontala precoce

In primele etape ale parodontitei, gingiile se retrag sau se indeparteaza de pe dinti si se formeaza buzunare mici intre gingii si dinti. Buzunarele contin bacterii daunatoare. Sistemul tau imunitar incearca sa combata infectia, iar tesutul gingiei incepe sa se retraga. Probabil ca vei experimenta sangerare in timpul periajului, si eventual o pierdere osoasa.

Boala parodontala moderata

In cazul in care ii este permis sa progreseze catre o boala parodontala moderata, sunt sanse foarte mari sa apara sangerare si durere in jurul dintilor si a gingiilor. Dintii vor incepe sa piarda sprijinul osos si sa se desprinda. Infectia poate duce de asemenea, la un raspuns inflamator in intregul corp.

Boala parodontala avansata

In cazul bolilor avansate, tesutul conjunctiv care tine dintii in loc incepe sa se deterioreze. Gingiile, oasele si alte tesuturi care va sustin dintii sunt distruse. Daca aveti parodontita avansata, s-ar putea sa intampinati dureri severe in timp ce mestecati, respiratie proasta severa si un gust rau in gura. Probabil vei pierde dintii.

Care sunt simptomele parodontitei?

Simptomele depind de stadiul bolii, dar in general includ:

  • gingii care sangereaza cand va spalati dintii sau atati.
  • respiratie urat mirositoare.
  • modificari in pozitia dintilor.
  • retragerea gingiilor.
  • gingii rosii, fragede sau umflate.
  • acumularea placii sau a tartrului pe dinti.
  • durere la mestecat.
  • pierderea dintilor.
  • gust rau in gura.
  • raspuns inflamator pe tot corpul.

Simptomele in stadiile incipiente ale parodontitei nu sunt adesea foarte sesizate. Probabil dentistul dvs. va fi primul care le va evidentia.

Ce provoaca parodontita?

Oamenii sanatosi au in mod normal sute de tipuri diferite de bacterii in gura. Majoritatea dintre ele sunt complet inofensive. Cand nu va curatati corect dintii in fiecare zi, bacteriile cresc si se acumuleaza pe dinti.

Parodontita este de obicei cauzata de o igiena dentara precara. Cand nu va spalati dintii si curatati in locuri greu accesibile din gura, se intampla urmatoarele:

  • Bacteriile din gura se inmultesc si formeaza o substanta cunoscuta sub numele de placa dentara.
  • Daca nu indepartati placa prin periere, bacteriile depun minerale in interiorul placii.
  • Acest depozit mineral este cunoscut sub numele de tartru, care va incuraja o crestere mai mare a bacteriilor spre radacina dintelui.
  • Raspunsul imunitar al organismului la aceasta crestere bacteriana duce la inflamatii in gingii.
  • Atasarea gingiei la radacina unui dinte este perturbata in timp, iar intre gingie si radacina se poate forma un buzunar parodontal.
  • Bacteriile anaerobe daunatoare se colonizeaza in buzunar si se inmultesc, eliberand toxine care pot deteriora gingiile, dintii si sustin structurile osoase.

Cum este diagnosticata parodontita?

Dentistul dvs. va putea detecta semne de parodontoza intr-un stadiu incipient in timpul unui examen stomatologic de rutina. Va poate monitoriza starea parodontala in timp pentru a va asigura ca nu se agraveaza. Acesta este motivul pentru care este important sa vizitati un medic stomatolog in mod regulat pentru un screening.

Dentistul dvs. poate folosi o rigla minuscula numita sonda pentru a masura orice buzunare de pe gingiile dumneavoastra. Acest test este de obicei nedureros. Daca placa, tartrul sau ambele se gasesc pe dinti, medicul dentist va elimina aceste substante ca parte a unei curatari profesionale. De asemenea, poate solicita radiografii dentare sau va pot recomanda un parodontist, expert in diagnosticul si tratamentul bolii gingivale, pentru teste si tratament ulterioare.

Care sunt complicatiile parodontitei?

Daca nu sunt tratate pentru parodontita, structurile de sustinere ale dintilor dvs., inclusiv oasele maxilarului, pot fi distruse. Dintii se dezlipesc si s-ar putea sa cada sau sa necesite extractie. Alte complicatii ale parodontitei includ:

  • abcese dureroase.
  • migratia dintilor dvs., care pot interfera cu alimentatia.
  • retragerea gingiilor si expunerea radacinilor dintilor.
  • risc crescut de complicatii in timpul sarcinii, inclusiv greutate scazuta la nastere si preeclampsie.
  • risc crescut de boli de inima, boli respiratorii si diabet.

Acestea sunt in mare parte cele mai importante detalii pe care trebuie sa le cunoasteti despre parodontita. In ceea ce priveste tratamentele, acestea va sunt oferite de catre specialisti.

0 Shares
You May Also Like