Stiati ca in Europa, securitatea si sanatatea lucratorilor sunt protejate printr-o abordare de evaluare si gestionare a riscurilor? In cazul in care nu stiati, este recomandat sa cititi acest articol pana la final, pentru ca veti putea descoperi o multime de informatii legate de ceea ce inseamna o evaluare de risc, dar si cum se face aceasta.
Asadar, pentru a intelege cu totii, evaluarea de risc este un proces care consta in evaluarea riscurilor in ceea ce priveste securitatea si sanatatea angajatilor, generate de pericolele care exista la locul de munca.
Evaluarea riscurilor poate fi numita si o examinare sistematica a tuturor aspectelor muncii, cu scopul de a se stabili posibilele cauze ale unor raniri sau vatamari. De-asemenea, se poate spune ca evaluarea riscurilor este o examinare sistematica a tuturor aspectelor muncii, care se efectueaza cu scopul de a se stabili care sunt posibilitatile de eliminare a pericolelor.
Printr-o evaluare a riscurilor se pot afla care sunt masurile de preventie sau masurile de protectie necesare pentru a fi implementate cu scopul de a tine riscurile sub control.
Care sunt avantajele pe care le ofera evaluarea riscurilor
In cazul in care va ganditi sa optati pentru o evaluare a riscurilor, trebuie sa stiti ca va puteti bucura de unele avantaje foarte importante.
Preventia
Fara doar si poate, acesta este cel mai important avantaj de care va puteti bucura in aceste conditii. Evaluand riscurile, puteti descoperi care sunt pericolele care pot afecta viata angajatilor.
Efectuand o evaluare de risc veti putea sa aflati si care pot fi prejudiciile care pot aparea. Deci, este recomandat sa efectuati o evaluare de risc.
Evaluarea situatiei reale
Fara doar si poate, doar in momentul in care efectuati o evaluare de risc, puteti sa faceti o evaluare a situatiei reale. Doar in acest fel veti putea sa determinati impactul si evaluarea riscurilor de securitate pentru obiectiv.
Stabilirea masurilor
In mod evident, doar dupa ce are loc o evaluare de risc, pot fi stabilite masurile cele mai eficiente cu scopul de a limita sau chiar de a elimina in totalitate riscurile de securitate.
Protectia reputatiei
In momentul in care optati pentru o evaluare de risc, va protejati si va consolidati reputatia dvs., si totodata reputatia companiei.
Cum se evalueaza riscurile?
Acum, dupa ce ati aflat atatea detalii deja despre evaluarea riscurilor, cu siguranta doriti sa aflati si cum se evalueaza acestea. De precizat este faptul ca exista mai multe etape necesare pentru a evalua riscurile.
Etapa 1. Identificarea pericoloelor si identificarea persoanelor expuse la acestea
Fara doar si poate, este nevoie sa fie identificate sursele posibilelor pericole la locul de munca, dar si persoanele care pot fi puse in pericol.
Etapa 2. Evaluarea riscurilor si clasificarea acestora in functie de ordinea prioritara
In aceasta etapa se evalueaza riscurile existente. Se evalueaza gravitatea acestora, probabilitatea lor, si nu numai. Ulterior, se va efectua o clasificare a riscurilor in functie de ordinea prioritara si de importanta.
De precizat este faptul ca se recomanda sa se acorde prioritate activitatilor care au ca scop prevenirea sau eliminarea riscurilor.
Etapa 3. Stabilirea actiunilor de preventie
Aceasta etapa cuprinde identificarea masurilor corespunzatoare pentru a elimina sau pentru a mentine riscurile sub control.
Etapa 4. Adoptarea masurilor concrete
Adoptarea masurilor de prevenire si adoptarea masurilor de protectie in baza unui plan de protectie care stabileste ordinea prioritara, persoanele responsabile si termenele de realizare, dar si mijloacele alocate punerii in aplicare a masurilor.
Etapa 5. Monitorizarea si revizuirea
Trebuie mentionat faptul ca evaluarea de risc trebuie sa fie revizuita la anumite perioade de timp, pentru a se asigura o actualizare permanenta. Revizuirile se realizeaza cand au loc schimbari importante in cadrul organizatiei, sau daca are loc vreun accident de munca.