Autonomia trotinetei electrice

0 Shares
0
0
0

Concepute in anii 1910, trotinetele electrice si-au atins varful de popularitate in ultimii 5 ani, numarandu-se in prezent printre mijloacele preferate de transport in mediul urban. In plus, ele sunt disponibile si in sistem de auto-servire, incepand din anul 2017, in multe dintre capitalele europene, inclusiv in Bucuresti.
Moderna, rapida si usor de utilizat, gama de trotinete electrice Ecoways atrage zilnic din ce in ce mai multi utilizatori in cautare de senzatii speciale.
Trotineta electrica a devenit practic un mijloc esential de transport in marile orase din intreaga lume, extrem de importanta mai ales in lumina noilor dispozitii referitoare la poluarea oraselor, care incurajeaza utilizatorii sa utilizeze vehicule mai ecologice.
Insa una dintre principalele intrebari referitoare la trotinetele electrice tine de autonomia acestui mijloc de transport si de factorii care influenteaza autonomia.

Care este autonomia medie a unei trotinete electrice?

Autonomia unei trotinete electrice – sau numarul de kilometri pe care ii poti parcurge cu o trotineta intre doua incarcari ale bateriei – este dictata de capacitatea bateriei instalate de producator. Autonomia poate incepe de la 10 – 15 km pentru trotinetele de copii si poate ajunge chiar pana la 50 de km, in cazul trotinetelor omologate.
Aceasta autonomie nu este, insa, una contractuala, intrucat ea depinde de mai multi factori asupra carora producatorul nu detine controlul: tipul de traseu (plat sau accidentat), viteza vantului si greutatea utilizatorului. Daca ai peste 100 de kilograme si pornesti la drum intr-o zi cu vant din fata, mai ales pe un teren accidentat, nu vei parcurge in niciun caz numarul de kilometri indicat de producator, pentru ca masurarea autonomiei se face in conditii complet diferite: in general vant de 20 km/h si o greutate maxima de 80 kg.
Pe scurt, autonomia indicata de producator este un indicator, insa ea poate varia in functie de conditiile de utilizare.

Lifepo4, Litiu sau Plumb?

Cele mai eficiente baterii de pe piata in acest moment sunt bateriile Lifepo4, o categorie de baterii ultra-performante pe baza de litiu, renumite pentru greutatea lor redusa fata de greutatea bateriilor din plumb, dar si pentru eficacitatea lor.
Cu toate acestea, cele mai raspandite baterii de pe piata de trotinete electrice sunt bateriile litiu simple, cu o performanta ceva mai redusa decat a bateriilor Lifepo4, dar mai putin scumpe decat acestea.
Fie ca vorbim despre baterii litiu fier, litiu polimer, sau litiu ion, aceasta este tehnologia cea mai usoara si mai compacta pe care o poti gasi in acest moment. O baterie pe baza de litiu este mai durabila si se incarca mai rapid decat o baterie cu plumb, mai ales atunci cand este cuplata la un incarcator rapid.
In general o baterie pe baza de litiu are o durata de viata de aproximativ 1000 de cicluri de incarcare (putem, deci, teoretic sa o incarcam de 1000 ori pana la 100%). Insa chiar si asa, compozitia chimica a bateriilor cu litiu se altereaza in timp, fie ca o folosesti sau nu! Aceasta se traduce printr-o diminuare a autonomiei, proportionala cu varsta bateriei.
Cat despre vechile baterii cu plumb, acestea sunt de patru ori mai grele decat bateriile litiu, au o autonomie mai slaba, precum si o durata de viata mai redusa.
O baterie pe baza de plumb nu va tine mai mult de 500 de cicluri in medie: ea este mai iefina, dar va dura mai putin, comparativ cu o baterie pe baza de litiu.

Sfat: Chiar si atunci cand nu folosesti trotineta, este recomandabil sa o incarci in mod regulat (cel putin o data pe luna), pentru a evita descarcarea completa si pierderea partiala a capacitatii!

0 Shares
You May Also Like
Istoria papalitatii

Istoria papalitatii

Preeminenta (primatul) episcopului Romei asupra intregii Biserici Catolice, o institutie cunoscuta sub numele de “papalitate”, a avut nevoie…