5G, cea mai recenta retea

5G, cea mai recenta retea

0 Shares
0
0
0

S-a anuntat 5G, cea mai recenta retea, dar cei mai multi dintre noi nu sunt siguri de ceea ce este sau de ce o dorim. O mare parte a motivului este ca 5G inseamna mai mult decat un singur lucru, insa vei primi raspunsuri diferite in ceea ce priveste semnificatia acestei retele in functie de persoana pe care o intrebi.

Din punct de vedere tehnic, 5G este urmatoarea generatie de conexiune pe banda larga. La inceput, 5G va functiona alaturi de 4G si va imbunatati serviciul curent al acesteia, dar in curand vor fi disponibile numai retele 5G si vor aparea si dispozitivele 5G. Cu orice tip de conexiune  5G, vei beneficia de viteze mai rapide ale retelei, dar cele mai mari schimbari vor fi atunci cand operatorii de transport vor instala o tehnologie de inalta frecventa in milimetri pentru a atinge lungimi de unda radio care au fost inutilizabile in trecut.

Se pare ca operatorii de transport au instalat deja retele 5G pentru testare si evaluare: atat retele “reale” 5G, cat si retelele false 5G, cum ar fi reteaua 5G Evolution de la AT & T, care este intr-adevar doar o retea 4G cu o latime de banda suplimentara.

In America, AT & T tocmai si-a extins acoperirea cu 5G in sapte orase suplimentare pentru un total de 19 orase cu capacitati de 5G.

Pentru a vedea cu exactitate cum stau lucrurile, te poti gandi la reteaua 5G rupta in doua bucati: retea de frecventa scazuta 5G si retea de inalta frecventa 5G.  Retelele de joasa frecventa vor folosi aceleasi benzi de radio pe care tehnologia actuala le utilizeaza, dar modificarile la semnalul de codificare (in principal canalul de polarizare pe care Huawei il utilizeaza pentru a obtine viteze de 27Gbps folosind retelele existente) si benzile de canal mai larg vor permite viteze cu pana la 50% mai bune decat cea mai buna retea de 4G LTE oferita astazi utilizatorilor.

Retelele care utilizeaza aceste modificari vor putea totusi sa aiba aceeasi gama pe care o au in prezent, ceea ce inseamna ca nu sunt necesare site-uri de celule suplimentare pentru a mentine aceeasi amprenta a retelei. Unele echipamente noi vor trebui sa fie instalate pe site-urile existente, totusi, iar operatorii de transport primesc totul pregatit pentru 5G.

Noile modalitati de a comprima si de a trimite date pot face ca 4G sa para la fel de rapid ca 5G, dar inovatia reala necesita microunde. Tehnologia mai noua si mai buna din spatele 5G utilizeaza spectrul de frecventa mai mare.

Spectrul disponibil in lungimi de unda, cum ar fi 28GHz, permite ca canalele foarte rapide si foarte “largi” pentru serviciile de banda larga sa comunice, pentru ca nu sunt congestionate de dispozitivele care le utilizeaza astazi. Cunoscute ca frecventa de unda milimetrica, aceste canale au un dezavantaj semnificativ – semnalele nu calatoresc in aceeasi masura in care semnalele de frecventa joasa o fac.

Acest lucru poate fi vazut in actiune chiar azi. Serviciul Verizon 4G LTE utilizeaza benzi mai inguste decat Sprint. Atunci cand reteaua nu este aglomerata de multi clienti, Verizon va avea viteze mai mari odata ce vei calatori mai departe de un site de celule.

Conexiunile mai rapide, de obicei, nu au o gama larga. Router-ul Wi-Fi de acasa este un exemplu si mai bun in acest sens. Retelele de 2.4 GHz 802.11 a / b / g utilizeaza canale inguste de 20 MHz pentru a transmite si a primi date. Retelele de 802.11n 5GHz utilizeaza canale de banda larga de 40MHz, iar retelele 802.11 ac 5GHz utilizeaza canale largi de 80 MHz.

Cand esti conectat la punctul personal de acces fara fir cu o conexiune de 2,4 GHz pe un canal mult mai ingust, vitezele sunt mai lente decat atunci cand te conectezi la 5 GHz atunci cand esti foarte aproape de router. Conexiunile de 5GHz, in special conexiunile fara fir, au o gama mult mai limitata, deoarece puterea semnalului scade rapid.

Pentru a compensa acest lucru, reteaua 5G va necesita multe site-uri de celule mici care sunt mult mai aproape una de cealalta. Aceasta este singura modalitate de a pastra in siguranta frecventele ultra-inalte, deoarece daca amplificarea semnalului a fost suficient de mare pentru a permite distante lungi la aceste frecvente, s-ar produce unele probleme grave de sanatate.

Comunicarea prin intermediul acestor benzi radio nu este ceva nou, astfel incat toate capcanele care pot aparea sunt bine cunoscute si au fost luate masurile de precautie corecte pentru ca nimeni sa nu fie afectat de utilizarea retelei.

In ceea ce priveste telefoanele care vor suporta tehnologia 5G, 2019 este anul in care vei putea achizitiona in cele din urma un telefon cu 5G. Pana in prezent au fost anuntate urmatoarele dispozitive cu capacitatea de a suporta 5G: Samsung Galaxy S10 5G, Samsung Galaxy Fold, LG V50 ThinQ, Huawei Mate X, Telefonul OnePlus 5G, Xiaomi Mi Mix 3 5G, ZTE Axon 10 Pro 5G.

Cand vom beneficia de 5G? AT & T din SUA afirma ca va avea o retea adevarata de 5G in 19 localitati si are site-uri de testare in 12 orase din SUA. Sprint reprogrameaza reteaua actuala de 2,5GHz pentru 5G si actualizeaza in prezent site-urile sale de celule, precum si realizarea tuturor site-urilor noi “5G-ready”.

T-Mobile utilizeaza atat retelele de 600 MHz, cat si cele de banda de 28GHz pentru a avea o retea de 5G pregatita de utilizare undeva in 2019, cu o lansare completa la nivel national pana in 2020. Verizon utilizeaza 5G pentru actuala sa banda larga de 5G si spune ca va avea o retea mobila in utilizare in timpul anului 2019.

Desigur, acest lucru inseamna ca vei avea nevoie de dispozitive noi pentru a vedea orice fel de retea 5G. Samsung a facut telefoane de 5G pentru Verizon, AT & T si Sprint, precum si pentru transportatorii din Europa.

OnePlus va avea primul telefon Europes pregatit pentru lansarea pe EE in aceasta primavara, iar Huawei este gata pentru 5G in Asia precum si in locurile din America de Nord unde compania inca mai face afaceri. Pana la mijlocul anului 2019, nu ar trebui sa surprinda pe nimeni faptul ca fiecare producator de telefoane vorbeste despre un telefon 5G.

 

0 Shares
You May Also Like