Unde pot fi intalnite ciocanele rotopercutoare si cum se aleg acestea?

Unde pot fi intalnite ciocanele rotopercutoare si cum se aleg acestea?

0 Shares
0
0
0

Un ciocan rotopercutor este acea unealta care are in totare un burghiu, si care actioneaza prin succesiuni repetate de lovituri, si care imbina perfect caracteristicile masinii de gaurit cu caracteristicile unui ciocan demolator.

De cele mai multe ori, ciocanele rotopercutoare sunt intalnite pe santier, fiind utilizate de catre mesterii si profesionistii din domeniul constructiilor. In acest caz, discutam despre ciocane rotopercutoare profesionale, sau in cel mai rau caz, ciocane rotopercutoare semi – profesionale.

Se pot intalni insa si ciocane rotopercutoare hobby, iar acestea sunt ideale pentru a fi folosite intr-o gospodarie. De exemplu, toti cei care locuiesc la casa si care isi doresc sa aiba cat mai multe scule electrice profesionale, isi pot alege si un ciocan rotopercutor pe langa un flex sau pe langa o alta unealta electrica.

Ei bine, toti cei care isi doresc sa isi cumpere un ciocan rotopercutor, trebuie sa stie ca in ceea ce priveste tipul de alimentare al uneltei, exista ciocane rotopercutoare cu fir, si ciocane rotopercutoare cu acumulatori.

Ciocanele rotopercutoare cu acumulatori sunt cele hobby, care se pot folosi cu succes intr-o gospodarie, in timp ce ciocanele rotopercutoare cu fir sunt cele intalnite pe santier, deoarece ele au o putere mult mai mare.

Tot in momentul in care vine vorba despre alegerea unui ciocan rotopercutor, cei care au nevoie de o asemenea unealta trebuie sa tina cont si de tipul de mandrina, care poate fi SDS sau cu cheie. O mandrina cu cheie este mai ieftina decat una SDS, insa necesita mai multa experienta si mai multa pricepere in ceea ce priveste schimbarea burghielor.

Puterea de lucru conteaza si ea foarte mult, iar aici trebuie precizat faptul ca un ciocan rotopercutor hobby poate avea o putere de lucru care sa fie cuprinsa intre 350 si 700 W, in timp ce un ciocan rotopercutor semi – profesional poate avea o putere cuprinsa intre 700 si 2000 W, pe cand ciocanele rotopercutoare profesionale au puterea de lucru de peste 1400 W.

Tipul de percutie conteaza foarte mult in momentul in care vine vorba despre achizitionarea unei asemenea unelte, iar aici exista doua variante: percutie mecanica si percutie pneumatuca, insa si viteza de lucru conteaza foarte mult. Aceasta se calculeaza in functie de numarul de percutii efectuate pe minut, in timp ce energia de percutie reprezinta puterea de gaurire a uneltei in diferite materiale.

Apoi, conteaza foarte mult si diametrul de gaurire al ciocanului rotopercutor, iar acesta este diferit de la un material la altul.

Dotarile suplimentare ale ciocanelor rotopercutoare au si ele o importanta deosebita, iar aici putem discuta despre garnituri imbunatatite pentru protectia impotriva prafului, sau despre ambreiajul de siguranta, ori despre sistemele de reducere a vibratiilor.

Cei care isi doresc o asemenea unealta, mai trebuie sa tina cont si de numele producatorului, iar aici trebuie precizat faptul ca marii producatori de pe piata precum Bosch, Makita, DeWalt sau alte nume mari cunoscute, cu siguranta produc ciocane rotopercutoare de cea mai buna calitate, care pot sa indeplineasca toate sarcinile cu succes.

0 Shares
You May Also Like