Tipuri de web design

Tipuri de web design

0 Shares
0
0
0

Proiectarea web este procesul de creare a site-urilor web. Inglobeaza mai multe aspecte diferite, inclusiv aspectul paginii web, productia de continut si designul grafic. In timp ce termenii design web si dezvoltare web sunt adesea folositi in mod interschimbabil, designul web este, din punct de vedere tehnic, un subset al categoriei mai largi de dezvoltare web.

Site-urile web sunt create folosind un limbaj de marcare numit HTML. Designerii web construiesc pagini web folosind etichete HTML care definesc continutul si metadatele fiecarei pagini.

Aspectul elementelor din cadrul unei pagini web sunt de obicei definite folosind CSS sau foile de stil in cascada. Prin urmare, majoritatea site-urilor web includ o combinatie de HTML si CSS care defineste modul in care fiecare pagina va aparea intr-un browser.

Unii designeri web prefera sa predea pagini de cod (tastand HTML si CSS de la zero), in timp ce altii folosesc un editor „ WYSIWYG ” precum Adobe Dreamweaver. Acest tip de editor ofera o interfata vizuala pentru proiectarea machetei paginii web, iar software – ul genereaza automat codul HTML si CSS corespunzator.

Un alt mod popular de proiectare a site-urilor web este cu un sistem de gestionare a continutului precum WordPress sau Joomla. Aceste servicii ofera diferite sabloane de site- uri care pot fi utilizate ca punct de plecare pentru un nou site web. Administratorii web pot apoi sa adauge continut si sa personalizeze aspectul folosind o interfata bazata pe web.

In timp ce HTML si CSS sunt utilizate pentru a proiecta aspectul unui site web, imaginile trebuie create separat. Prin urmare, designul grafic se poate suprapune cu designul web, deoarece designerii grafici creeaza adesea imagini pentru utilizare pe Web.

Unele programe grafice precum Adobe Photoshop includ chiar si o optiune „Salvati pentru web …” care ofera o modalitate usoara de a exporta imagini intr-un format optimizat pentru publicarea web.

Tipuri de design de site-uri web

Desi s-ar putea sa intalniti articole online care vorbesc despre o multime de stiluri de design de site-uri web (fixe, statice, fluide etc.), in prima lume mobila de azi, exista doar doua moduri de a proiecta corect un site web: site-uri web adaptive si responsive.

Partea cea mai buna este ca, cu instrumente moderne de proiectare, nu trebuie sa stii cum sa faci cod pentru a crea site-uri web uimitoare care arata excelent pe toate dispozitivele. Intelegerea avantajelor si a punctelor contra site-urilor web adaptive si responsive va va ajuta sa determinati ce este cel mai bine pentru dvs.

Site-uri web adaptive

Designul web adaptiv foloseste doua sau mai multe versiuni ale unui site web care sunt personalizate pentru dimensiuni de ecran diferite. Site-urile create de catre o firma cu portofoliu de site-uri web, adaptive pot fi impartite in doua categorii principale, in functie de modul in care site-ul detecteaza ce „versiune” trebuie afisata.

Se adapteaza in functie de tipul dispozitivului

Cand browserul dvs. (aka client) se conecteaza la un site web, solicitarea HTTP va include un camp numit „user-agent” care informeaza serverul despre tipul de dispozitiv care incearca sa vizualizeze pagina.

Practic, acest lucru inseamna ca site-ul stie ce versiune are de afisat (ex: desktop sau mobil). Singura problema cu aceasta abordare este ca, daca micsorati fereastra browserului pe un desktop, pagina nu se va adapta, deoarece continua sa afiseze „versiunea desktop” completa.

Adaptari bazate pe latimea browserului

In loc sa foloseasca „user-agent”, site-ul web foloseste interogari media si puncte de intrerupere pentru a comuta intre versiuni. Deci, in loc sa aveti versiuni pentru desktop, tableta si mobil, ar trebui sa aveti versiuni de 1080px, 768px si 480px. Pe langa faptul ca ofera mai multa flexibilitate la proiectare, aceasta abordare ofera un aspect mai „sensibil” la schimbarea dimensiunii browserului pe un ecran mare.

Avantaje: Editare WYSIWYG (ceea ce vedeti este ceea ce obtineti) Modelele personalizate sunt mai rapide si mai usor de construit fara codCompatibilitatea browser-ului si a dispozitivelor incarcate.

Dezavantaje: Site-urile web care folosesc „tip dispozitiv” pot arata rupte atunci cand sunt vizualizate intr-o fereastra mica a browserului de pe desktop; limitari asupra anumitor efecte pe care doar site-urile responsive le pot realiza, reprezinta alte dezavantaje.

Site-uri web responsive

Site-urile responsive utilizeaza o combinatie de grile flexibile (bazate pe procente) cu puncte de intrerupere (folosind interogari media) pentru a crea un aspect personalizat la fiecare dimensiune a ecranului. Spre deosebire de site-urile adaptive care se adapteaza doar atunci cand ating un punct de intrerupere, site-urile responsive se schimba in mod constant in functie de dimensiunea ecranului.

Acestea sunt in mare parte cele mai importante detalii de retinut despre web design. Mai multe informatii puteti afla de la agentia Itexclusiv, care este firma cu portofoliu de site-uri web. In functie de necesitati, puteti alege un site responsive sau adaptive, iar specialistii de la agentia de web design, vor fi cea mai buna solutie pentru site-ul dvs.

0 Shares
You May Also Like