Tipuri de SSD pentru PC din care poti alege

Tipuri de SSD pentru PC din care poti alege

0 Shares
0
0
0

Atunci cand configurezi sau faci upgrade la un computer poti alege varianta clasica de hard disk traditional sau poti opta pentru o componenta moderna: Solild State Drive sau SSD. SSD-urile au devenit din ce in ce mai populare datorita performantei si fiabilitatii net superioare.

Evolutia tehnologiilor face ca aproape in fiecare zi sa apara ceva nou, mult mai atractiv, mult mai rapid, dar si mult mai solicitant pentru calculator. Intelegerea configuratiei unui sistem te ajuta sa alegi cele mai bune solutii in functie de nevoile tale. In cele ce urmeaza iti vom prezenta cateva exemple de SSD disponibile in piata si sfaturi despre alegerea celui mai bun model pentru PC-ul tau.

SATA

SATA este acronim pentru Serial Advanced Technology Attachment si a devenit cel mai utilizat mod de conectare a hard disk-urilor si a altor dispozitive de stocare la un computer. Unitatile SATA sunt accesibile si ofera performante bune. Echiparea porturilor de tip SATA pe placa de baza inca din fabrica face ca instalarea acestui tip de SSD sa fie una dintre cele mai usoare.

PCIe

PCI Express (PCIe) este solutia daca esti in cautarea unor performante superioare. Interfata de mare viteza ofera o latime de banda mai mare decat SATA. Datorita acestor caracteristici, PCIe a devenit alegerea naturala a utilizatorilor de aplicatii solicitante, cum sunt programele de editare video sau jocurile de ultima generatie. Pretul mai mare decat accesibilul SATA este justificat de performantele crescute.

M.2

Designul inovator al modelului SSD M2 este ceea ce-l diferentiaza de alte categorii. Este prezent in piata de mai bine de un deceniu si a devenit solutia salvatoare pentru sistemele care nu mai aveau loc fizic pentru adaugarea de imbunatatiri hardware. Aparitia unui SSD de dimensiunile unei lame de guma de mestecat care se conecteaza direct in portul integrat in placa de baza a permis multor utilizatori sa-si configureze un sistem bine aerisit sau sa-l imbunatateasca pe cel actual.

Dimensiunile M.2 sunt mentionate in numele compnentei. Spre exemplu, cand vezi un SSD M.2 2280, trebuie sa stii ca are o latime de 22 de milimetri si o lungime de 80 de milimetri. Tot datorita dimensiunilor compacte sunt folosite si pentru laptop. In ceea ce priveste performantele, acestea depind de tehnologia pe care o dezvolta, fiind disponibile in suport SATA, PCIe sau chiar NVMe, urmatorul din lista noastra.

NVMe

NVMe inseamna Non-Volatile Memory Express, un upgrade firesc pentru mai multa performanta a interfetelor PCIe. Unitatile NVMe folosesc un protocol special pentru a accesa datele mult mai rapid decat variantele traditionale. Reprezinta solutia ideala pentru multitasking, sesiuni de gaming cu live stream sau creare de continut. Faptul ca ofera cele mai bune performante se regaseste si in pretul de achizitie.

Atunci cand alegi un SSD pentru computerul tau este important sa cunosti nevoile in calitate de utilizator. SATA si PCIe sunt accesibile si ofera servicii decente pentru aplicatii de uz general, in timp ce NVMe reprezinta solutia pentru programe solicitante. SSD M.2 este o alternativa compacta pentru unitatile PC de mici dimensiuni sau pentru laptop, ce comprima intr-un format mic performante notabile.

Foarte important inainte de a alege modelul dorit este sa verifici compatibilitatea cu computerul. De asemenea, in cazul inlocuirii unui SSD vechi sau al instalarii unei componente suplimentare trebuie sa te asiguri ca datele existente sunt protejate. Copiile de rezerva si solutiile de stocare in cloud te pot salva de multe batai de cap in cazul pierderii anumitor fisiere sau informatii.

0 Shares
You May Also Like