Este adevarat ca tot mai multi parinti iau decizia de a nu-si boteza copiii de catre biserica. Astfel, multi dintre ei fac un “botez civil”, iar altii aleg sa organizeze o sarbatoare pentru nasterea micutilor lor, fara a fi nevoie de sacramente sau slujbe religioase la mijloc.
Cu toate acestea, chiar si in acest fel, parintii nu ezita sa efectueze alegerea nasilor botezului copiilor lor. Si pentru ca acestia vor fi responsabili de “a-i ajuta” in educatia minorilor si chiar, in cazurile de deces al parintilor, de a deveni tutorii lor.
Prin urmare, indiferent daca aveti de gand sa va botezati copilul prin biserica sau civil sau prin orice alta metoda care va este convenabila, este important sa le selectati corect nasii. Cum se face? Urmand aceste sfaturi simple, dar utile pe care vi le aratam mai jos:
Varsta
Unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie sa tii cont atunci cand iti alegi nasii micutului tau este varsta lor. Cel mai corect si ideal lucru este sa optezi pentru oameni tineri, care sunt aproximativ aceiasi ani ca tine. De ce? Pentru ca in acest fel, atunci cand copilul tau va creste, el va putea gasi in acel suport si ajutor.
Tocmai din acest motiv, multi oameni iau decizia de a nu alege bunicii pentru acest rol. Si, prin legea vietii, ei vor muri mai devreme si, prin urmare, nu vor putea fi de partea nepotilor lor atata timp cat si-ar dori sau pur si simplu varsta lor le va da puterea de a face fata anumitor situatii legate de educatia lor.
Familie sau relatie foarte apropiata
Indiscutabil un alt aspect de care ar trebui sa tii cont mai mult in aceasta decizie care ne preocupa este relatia stransa pe care nasul o mentine cu tine si cu copilul tau. Este esential sa alegi familia sau prietenii din mediul tau cu care ai o legatura afectiva puternica, care sunt prezenti in viata micutului tau si care simt pentru el o mare afectiune si multa dragoste.
Daca esti nas, vei avea nevoie de lumanari botez care sa arate foarte bine.
Prin urmare, o alternativa buna este sa alegi sa-i rogi pe fratii tai sau chiar pe cei mai buni prieteni ai tai sa fie nasii. Pentru acestia va fi o adevarata placere si le garantezi ca isi pot indeplini rolul pe care l-ai cerut, acela de a-l iubi si ingriji pe micutul tau, acela de a te sprijini in educatia lui atunci cand ai nevoie de ei…
Caracter responsabil
Desigur, este de la sine inteles ca, desi pentru multi rolul de nas este ceva simbolic, pentru alti oameni nu este. Este important sa alegi pe cineva matur si care sa aia un caracter responsabil.
Tine cont de faptul ca micutul tau, pe masura ce creste, va avea si acel adult ca exemplu. Prin urmare, daca nu selectati bine, veti rula in faptul ca copilul poate avea ca oglinda pe cineva care comite excese, care nu se straduieste in viata, care nu-i pasa de ceilalti, care nu se gandeste la viitorul sau…
Traditia lumanarilor de botez
Lumanarile pe care preotul le sfinteste la botez au fost apreciate inca din cele mai vechi timpuri. In prezent se foloseste doar o singura lumanare insa este interesat de vazut care sunt traditiile tesute in jurul luminarii de botez. Lumanarea era in trecut aprinsa langa o icoana atunci cand cel mic suferea de ceva. Nasa si mama sa se rugau pentru ca micutul sa se faca bine.
De asemenea, sunt zone in tara in care capatul de jos al lumanarii era oferit nasei pentru a-l tine in casa pe post de pavaza si pentru a-l pune la icoane. Nasa se ruga aprinzand lumanarea de la botez sau o utiliza atunci cand spunea descantece pentru deochi. Se spune de asemenea ca pe lumea cealalta acolo unde este intuneric, nasii vad lumina luminarii de la botez si se iau dupa ea pentru a ajunge la Dumnezeu.
Atunci cand fetele ajung la varsta necesara pentru a se casatori pot pune busuioc proaspat pe luminarea de botez si o pot aprinde in zilele de sarbatoare, asa cum sunt Pastele si Craciunul. Este bine sa se roage in fata acestei lumanari eptnru sanatate, pentru familie si pentru un sot bun si iubitor pentru cei mici. Lumina lumanarii este o multumire adusa lui Dumnezeu si este foarte important ca dupa botez lumanarea sa fie pastrata.
Lumanarea de botez este de cele mai multe ori conservata si inmanata copilului atunci cand creste si cand se muta de la parintii sai pentru a o avea mereu alaturi. De obicei se pune intr-un sac de panza alba in care va sta foarte bine si va ramane mult timp intacta, pentru a fi folosita cand este nevoie de ea, de copil sau de nasii lui.