Recuperari date de pe matricele RAID

Recuperari date de pe matricele RAID

0 Shares
0
0
0

Momentan , una dintre cele mai sigure metode de stocare a datelor  este matricea RAID ( 0,1,5,6 ,10,) . Acesta solutie de stocare, a datelor critice si a bazelor de date,  este preferata atat de persoane juridice cat si de persoane fizice  deoarece prezinta un grad mare de stabilitate si o viteza net superioara fata de traditionalele hard disk-uri.

Un astfel de sistem nu o sa va dea foarte mari batai de cap pentru ca se defecteaza foarte rar , insa daca acest lucru se intampla trebuie sa apelati la ajutorul celor mai buni specialisti in domeniul recuperare date RAID din Romania , BIT Data Recovery .

Printre cele mai utilizate tipuri de RAID se numara : RAID 0 , RAID 1 si RAID 5 .

RAID 0 se utilizeaza pentru crearea unui hard virtual . Acest hard virtual este format din alte doua hard-uri . Ca sa intelegeti exact despre ce vorbim o sa va dau un exemplu , daca dispuneti de doua hard disk-uri de 500 GB fiecare si le puneti in RAID 0  o sa realizati un hard virtual de 1 TB . Principalul avantaj al acestui tip de RAID este viteza . Principalul dezavantaj este acela ca recuperarea datelor , daca unul dintre hard-uri se defecteaza , se poate realize doar daca problema hard-ului se poate remedia .

RAID 1 sau Mirroring-ul este considerat drept fiind unul dintre cele mai eficiente si mai sigure tipuri de RAID . Toate informatiiile sunt scrise concomitent pe doua hard disk-uri . Evidem , principalul avantaj al utilizarii unui RAID 1 este siguranta , asadar , daca unul dintre hard-uri se deterioreaza exista al doi-lea cu aceleasi date . Desi prezinta un grad sporit de siguranta , la capitolul viteza nu este atat de performant  si in plus limiteaza la doua numarul de hard disk-uri. Este necesara recuperarea datelor doar in situatia in care se sterg accidental datele , deoarece acestea se sterg in acelas timp de pe ambele hdd-uri .

RAID 5 este , actualmente , cel mai utilizat tip de RAID pentru ca poate fi compus din minim trei hdd-uri si maxim atatea cate permite controllerul RAID . In cazul in care unul dintre aceste hard disk-uri este compromis , sistemult functioneaza la aceeasi capacitate cu ajutorul hdd-urilor sanatoase .Principalul dezavantaj este reprezentat de viteza redusa . Recupera datelor de pe un astfel de RAID se face in momentul in care datele sunt corupte .

Cele mai des intalnite situatii in recuperarea de date de pe RAID sunt :

 • Controlerul RAID este nefunctional insa hard disck-urile functioneaza fara cea
 • mai mica problema .
 • La nivelul uneia dintre matricile RAID unul dintre hard-uri nu mai functioneaza.
 • Constrolerul RAID s-a defectat in urma unui soc electric .
 • Defectarea a doua sau mai multe hdd-uri dintr-o matrice RAID.
 • Ca urmare a unui process de reconstituire a matricei datele devin inaccesibile .
 • Stergerea accidentala a unor directoare dintr-o matrice RAID.
 • Partea electrica a unora dintre hard-uri este compromisa total in urma unui soc
  electric .
 • Hard disk-urile unui RAID emit zgomote mecanice ciudate etc.

BIT Data Recovery va poate oferi cele mai eficiente solutii de recuperare date RAID , in oricare dintre situatiile enumerate mai sus sau in multe alte situatii, indiferent de tipul hard-urilor utilizate ( acestea pot fi SATA sau SCSI ). Concomitent cu aceste servicii , compania noastra se ocupa si de recuperarea datelor la nivel RAID Hardware si RAID Software .

Principalele etapele parcurse in procesul de recuperare date RAID sunt :

 • Verificarea gradului de functionalitate la nivelul fiecarui hard disk.
 • Crearea unei copii pentru fiecare hard disk “sanatos” din matricea afectata . De ce este necesara acesta operatiune ? Pentru ca nu este indicat sa se lucreze cu hard-urile din matricea originala .
 • Daca este cazul , extragerea datelor de pe hdd-urile afectate .
 • Configurarea matricei cu noul sistem de hard-uri .
 • Se probeaza integritatea datelor .
 • Predarea datelor clientului se face fie pe un alt tip de suport fie se reconstruieste  matricea cu hdd-urile originale si se transfera datele .
0 Shares
You May Also Like