Protezele din silicon, o direcție nouă în stomatologie

0 Shares
0
0
0

Protezele din silicon nu sunt cu mult diferite de cele din nailon, ambele fiind folosite pentru a construi proteze flexibile parțiale și complete.

Ce este o proteză din silicon

În fabricarea protezelor dentare amovibile, partea din silcon constă numai din baza de proiectare și, uneori, de fixare. Protezele din silicon includ diferite tipuri de structuri flexibile detașabile utilizate atât pentru proteze parțiale, cât și complete.

Construcțiile dentare din silicon pot fi utilizate în cazul pierderii unuia sau mai multor dinți.

Avantaje și dezavantaje

În comparație cu protezele acrilice, protezele din silicon au următoarele avantaje:

 • Au un aspect mai natural.
 • Sunt mai confortabile, deoarece nu exercită presiune asupra gingiilor și a dinților adiacenți.
 • Sunt fixate în siguranță de maxilar. Designul se potrivește perfect pe cerul gurii.
 • Instalarea lor nu necesită modificarea poziţiei dinților adiacenți.
 • Sunt hipoalergenice.
 • Arată plăcut din punct de vedere estetic și sunt invizibile pentru ceilalți.

Alături de avantaje, există şi dezavantaje ale utilizării unei proteze dentare din silicon:

 • Fixare cu agrafe, care poate provoca lăsarea gingiilor și leziuni ale mucoasei.
 • Modificări atrofice ale țesutului osos asociate cu presiunea și frecarea crescută a protezei pe membrana mucoasă pe o parte a maxilarului. Dacă designul este instalat pe 1 – 2 dinți – astfel de modificări sunt puțin probabile.
 • Schimbarea frecventă a protezei asociate cu subsidența țesutului gingival.
 • Nu rezistă la sarcini prelungite de mestecat. Din acest motiv, mulți experți nu recomandă plasarea protezelor din silicon pe maxilarul inferior.
 • Cost ridicat.
 • Din cauza faptului că proteza din silicon nu este lucioasă, pe suprafața sa rugoasă se depun bacterii, care formează un înveliș dur și provoacă apariția halitozei. Numai un medic poate elimina astfel de formațiuni din structură.
 • De multă dependență.
 • Durată de viață scurtă.

Etapele montării unei proteze din silicon

Pregătirea pentru protezare. Dinţii se curăţă pe cât posibil de diverse depuneri, se tratează cariile, se sigilează defectele dentare. Dacă este necesar, se efectuează albirea dinților.

Preluarea modelelor. Pentru fabricarea matrițelor, se utilizează o lingură specială de amprentare și o masă de plastic.

Realizarea unui mulaj al maxilarului. În laborator, matriţele sunt umplute cu gips, care după întărire capătă forma dinţilor și maxilarului.
Pe baza modelului obţinut se realizează protezele dentare din silicon.

Montare

Inainte de a monta protezele din silicon este necesara evaluarea altor opţiuni posibile. Datorită faptului ca această tehnologie de construcţie este o noutate, pacienţii care folosesc proteze din silicon se plâng de inconveniente care apar atunci cand sunt purtate. Protezele din silicon sunt fixate de dinții bont cu ajutorul agrafelor. Dacă nu există nimic de care să se atașeze protezele de silicon detașabile, atunci pot fi folosite implanturi care, după ce au fost implantate în os, devin un suport pentru structură.

Durata de viață

Protezele din silicon sunt durabile. Sunt rezistente la diverşi coloranţi. Protezele moi din silicon au o durată de viață de 5 ani sau mai mult. Cu îngrijirea adecvată și controale dentare regulate, puteți prelungi durata de viață a acestui design.

Dacă structura s-a spart, crăpat, slăbit, trebuie să contactați imediat un specialist. Nu reparați singur proteza, deoarece poate afecta şi mai mult starea acesteia.

0 Shares
You May Also Like