PHP vs ASP.net: Ce limbaj de scripting sa alegi pe servere dedicate?

PHP vs ASP.net: Ce limbaj de scripting sa alegi pe servere dedicate?

0 Shares
0
0
0

Vrei sa achizitionezi servere dedicate si nu stii daca sa alegi unul care ruleaza pe PHP sau unul pe ASP.NET? Desi ambele tehnologii prezinta avantaje si dezavantaje, decizia finala trebuie efectuata in functie de situatie. Iata ce trebuie sa stii despre fiecare dintre cele doua variante!

Cum functioneaza limbajul PHP?

PHP este un limbaj de programare care a evoluat dintr-un proiect de tip open-source, creat in anul 1995 de catre Rasmus Lerdorf. Acesta a scris cateva programe CGI, pe care ulterior le-a facut compatibile cu diverse baze de date. Desi scopul lui nu a fost sa creeze un limbaj nou, a reusit acest lucru si a obtinut un nivel de popularitate foarte mare printre dezvoltatori.

Comunitatea formata contribuie in prezent cu diverse unelte si extensii, fiind in continuare una la fel de activa. PHP este compatibil cu sistemele de operare Linux pe servere dedicate. Se poate utiliza insa si pe Windows, dar acest lucru se face mai rar.

In general, PHP este asociat cu baze de date MySQL. Acest limbaj a ramas cunoscut si datorita CMS-urilor precum WordPress sau Joomla. Este un script usor de invatat si asimilat, iar ajutorul oferit pe forumuri este disponibil in orice moment. De asemenea, serviciile de hosting bazate pe acelasi limbaj au costurile relativ mici.

Cum functioneaza limbajul ASP?

Termenul „ASP” este o prescurtare de la Active Server Page si are functii similare cu PHP, insa a fost dezvoltat de compania Microsoft pentru a rula pe servere dedicate ce folosesc Windows. Lansarea sa a avut loc la inceputul anilor 2000, fiind o aplicatie web creata ca extensie pentru platforma .net.

Dezvoltatorii au dorit sa prezinte un framework pentru procesarea cererilor impreuna cu template-uri, sisteme de autentificare, editor integrat si diverse librarii.

Acest lucru a permis dezvoltarea diverselor aplicatii si al paginilor web dinamice, precum si a microserviciilor. In prezent, exista update-uri care au loc in mod constant pentru a imbunatati partea de functionalitate pe ASP si oricine este bine venit sa contribuie in comunitate.

Acest limbaj poate fi greu de utilizat pe servere dedicate, datorita dualitatii folosite si a faptului ca exista scripturi facute in Visual Basic sau in C#. Un avantaj mare al sistemului este insa compatibilitatea sa cu bazele de date Microsoft SQL (MsSQL). Datorita faptului ca este un software platit, ASP vine insotit permanent de catre suportul Microsoft.

Ce alternativa este mai potrivita pentru web development?

ASP.net este un framework care a fost prezent pe piata de foarte mult timp, iar Microsoft a investit resurse mari pentru dezvoltarea platformelor si a suportului tehnic. Totusi, PHP este limbajul de programare cel mai cunoscut si are in prezent o comunitate de peste 5 milioane de developeri.

Codul este executat pe servere dedicate, generat in HTML si abia apoi trimis spre utilizare. Acest lucru poate duce in timp la probleme legate de viteza de incarcare, astfel incat trebuie sa alegi cu grija furnizorul de web hosting.

Pe de alta parte, PHP prezinta un nivel de scalabilitate mare si are numeroase imbunatatiri pe partea de securitate.

Cum sa faci alegerea potrivita pentru nevoile tale?

Atat ASP.net, cat si PHP sunt limbaje de scripting utile. Astfel, te-ai putea gandi ca alegerea finala tine doar de preferintele personale.

Cu toate acestea, PHP este o alternativa mai buna, deoarece prezinta o interfata usor de folosit de oricine. Alege un plan de hosting de la THC.ro si beneficiezi de servere dedicate incepand de la 53,95 euro/luna!

0 Shares
You May Also Like