Pentru ce probleme merg oamenii la psiholog?

0 Shares
0
0
0

In viata de zi cu zi, oamenii se pot confrunta cu diferite probleme, iar in unele situatii pot avea nevoie de ajutorul unui psiholog, astfel ca acceseaza https://www.psihocab.ro/ in acest sens.

De exemplu, unii oameni se pot confrunta cu pierderea unei persoane dragi, care fie si-a pierdut viata, fie i-a parasit pur si simplu. In multe cazuri, cei care se afla intr-o astfel de situatie, ajung sa treaca pragul unui psiholog.

Exista situatii in care oamenii merg la psiholog si datorita faptului ca si-au pierdut locul de munca, iar din acest motiv sunt pe cale sa cada sau chiar au cazut in depresie. Psihologii sunt mereu alaturi de oameni, si ii pot ajuta pe acestia in diferite situatii.

De obicei, fiecare psiholog alege sa se ocupe de tratarea anumitor probleme, motiv pentru care, exista mai multe tipuri de psihologi. Vom prezenta cateva exemple in randurile care urmeaza:

Psihologi consilieri

Psihologii consilieri ofera psihoterapie persoanelor care sufera de tulburari psihologice, probleme de comportament, dificultati emotionale, stres si probleme conexe. Acesti profesionisti impartasesc multe comunitati cu psihologii clinici.

Psihologi interculturale

Psihologii interculturali se uita la modul in care oamenii variaza de-a lungul culturilor si la modul in care asociatiile culturale influenteaza comportamentul. Ei exploreaza adesea modul in care diferite aspecte ale comportamentului pot fi universale sau variate in diferite culturi.

De exemplu, psihologi eco-culturali ar putea investiga modul in care stilurile parentale difera intre culturi colectiviste, fata de culturi individualiste precum si modul in care aceste diferente in comportamentul de influenta asupra educarii adultilor.

Psihologi de dezvoltare

Psihologii de dezvoltare cerceteaza dezvoltarea umana pe toata durata de viata. Unii se concentreaza asupra unei perioade specifice cum ar fi copilaria timpurie, adolescenta, varsta adulta sau batranetea.

Acesti profesionisti pot indeplini sarcini precum evaluarea copiilor care pot avea o intarziere de dezvoltare sau un handicap, investigarea problemelor asociate cu imbatranirea si studierea modului in care sunt dobandite abilitatile lingvistice.

Unii psihologi in dezvoltare se pot concentra pe cercetare si se pot adauga intelegerii noastre asupra problemelor de dezvoltare care pot aparea de-a lungul vietii. Alti profesionisti pot efectua lucrari aplicate cu clientii care au nevoie de asistenta pentru a face fata problemelor de dezvoltare.

Psihologii educationali

Acesti psihologi studiaza modul in care oamenii invata si procesul educational. Aceasta ar putea implica dezvoltarea de strategii de instruire si tehnici de predare. Unii psihologi educationali studiaza talentul sau dizabilitatile de invatare.

Acest tip de psiholog priveste modul in care factorii sociali, cognitivi si emotionali au impact asupra procesului de invatare.

Unii profesionisti din acest domeniu se specializeaza in identificarea si tratarea problemelor potentiale care ar putea interfera cu modul in care copiii invata. Altii se specializeaza in cercetarea procesului de invatare, in timp ce unii s-ar putea concentra, in schimb, pe proiectarea de materiale de instruire care sa maximizeze rezultatele invatarii.

Psihologii de mediu

Psihologii de mediu exploreaza relatia dintre oameni si mediul lor, inclusiv mediile naturale, precum si mediile create. Aceasta ar putea implica lucrul la proiecte de conservare, contribuind la protejarea speciilor pe cale de disparitie si cercetarea modalitatilor de a stopa incalzirea globala.

Acesti profesionisti pot lucra ca cercetatori pentru a studia impactul pe care oamenii il au asupra mediilor lor. Unii psihologi de mediu lucreaza, de asemenea, in guvern pentru a concepe politicile de mediu.

Psihologii criminalisti

Psihologii criminalisti se concentreaza pe relatia dintre psihologie si lege. Aceasta ar putea implica actiunea de consultant in cazuri penale sau dispute civile, efectuarea de evaluari in custodia copilului si oferirea de servicii de psihoterapie victimelor infractiunilor.

Psihologii in sanatate

Psihologii din sanatate sunt concentrati asupra modului in care psihologia, biologia, grupurile sociale si comportamentul influenteaza starea de bine, boala si sanatatea generala. Ei lucreaza cu clientii pentru a ajuta la maximizarea starii de bine si imbunatatirea atat a sanatatii mentale cat si fizice.

Unii profesionisti din acest domeniu efectueaza lucrari clinice unde evalueaza si trateaza clientii care solicita asistenta cu o varietate de probleme de sanatate. Aceasta ar putea implica furnizarea psihoterapiei, administrarea diferitelor evaluari psihologice, invatarea oamenilor despre diferite tehnici de coping si educarea clientilor despre comportamente sanatoase.

Datorita reprezentarilor populare din filme si programe de televiziune, interesul in acest domeniu a crescut enorm in ultimii ani.

In timp ce aceste reprezentari ale culturii pop il infatiseaza adesea pe psihologul criminal ca un mangaietor care lucreaza pentru prinderea infractorilor, psihologii criminalisti adevarati indeplinesc de obicei sarcini precum evaluarea infractorilor minori si adulti pentru risc de recidiva, care lucreaza cu martori ai copiilor, evaluand competenta de a face proces si oferind profesionisti marturie in instanta.

Psihologi sociali

Psihologii sociali studiaza comportamentul grupurilor, inclusiv modul in care oamenii se comporta in mediile sociale si modul in care grupurile influenteaza comportamentul individual. Un psiholog social ar putea investiga o gama larga de subiecte, inclusiv atitudini, prejudecati, comunicare, relatii interpersonale, agresiune si persuasiune.

Psihologi scolari

Psihologii scolari ii ajuta pe copii sa faca fata problemelor emotionale, academice, sociale si de comportament in cadrul scolii. Profesionistii care lucreaza in acest domeniu al psihologiei joaca un rol esential in sistemul educational, colaborand in mod obisnuit cu parintii, profesorii, studentii si alte cadre scolare pentru a se asigura ca mediul de invatare este sanatos, sigur, sustinator si productiv.

Copiii care se confrunta cu un fel de problema, indiferent daca este de natura comportamentala, emotionala sau academica, pot colabora cu un psiholog scolar pentru a veni cu un plan eficient pentru a face fata dificultatii.

Psihologii scolari asigura interventia directa sau gestionarea comportamentului atunci cand este nevoie sau pot oferi pur si simplu sprijin si sfaturi studentilor care au nevoie de cineva cu care sa vorbeasca.

Psihologii personalitatii

Psihologii personalitatii studiaza diferitele aspecte ale personalitatii si modul in care trasaturile individuale influenteaza viata si comportamentul unui individ. Cercetatorii din domeniul psihologiei personalitatii sunt interesati de o gama larga de subiecte care pot avea aplicatii in viata de zi cu zi.

De exemplu, ar putea studia modul in care se formeaza personalitatea si daca poate fi schimbata. Acestia ar putea de asemenea sa investigheze daca anumite trasaturi de personalitate sunt legate de boli sau tulburari specifice, de influenta personalitatii asupra deciziilor pe care oamenii le iau si de multi factori care contribuie la dezvoltarea personalitatii.

Psihologi militari

Psihologii militari practica psihologia intr-un cadru militar. Acest lucru poate include lucruri precum tratarea soldatilor care au o boala psihica sau o suferinta emotionala, cercetarea diferitelor aspecte ale vietii militare si ajutorarea soldatilor in tranzitia catre viata civila.

Unii psihologi militari se concentreaza pe efectuarea psihoterapiei in diferite ramuri ale armatei, in timp ce altii isi aplica cunostintele despre mintea si comportamentul uman pentru recrutare, combaterea stresului, antrenament, luarea deciziilor si conducere.

0 Shares
You May Also Like