Pentru ce este o turbina?

Pentru ce este o turbina?

0 Shares
0
0
0

Pentru a face componentele sa se roteasca. Si acea rotatie, care este o energie mecanica foarte utila, o folosim dupa bunul plac, pentru a genera electricitate. Si atunci acea energie electrica poate fi folosita pentru a alimenta circuitele electrice de la alte masini…

Cu alte cuvinte, o turbina este un dispozitiv care este folosit pentru a transforma energia unei substante, de exemplu un gaz, in energie mecanica care va roti o axa, la care vom conecta altceva, pentru a profita de acea rotatie.

Cum anume valorificam energia din gaz?

Pentru ca gazul este la o anumita presiune si temperatura si, de asemenea, poarta o anumita viteza. Si toate acestea sunt energie sub diferite forme.

Datorita unei turbine, acest sistem reuseste sa creasca cantitatea de aer care ajunge in camera de ardere. Cu mai mult oxigen exista o combustie mai buna.

In prezent, toate motoarele diesel de pe piata au turbo si din ce in ce mai multa mecanica pe benzina. Logic, pentru ca se obtine o performanta mai mare fara a creste vertiginos consumul. Problema este ca aceasta turbina se roteste la peste 200.000 de rotatii pe minut pentru a-si putea indeplini misiunea si functioneaza la temperaturi de (atentie) de pana la 1.000 de grade Celsius.

Cele mai multe dintre problemele cu turbosuflanta se datoreaza defectiunilor de lubrifiere, ne spun inginerii. Prin exces, implicit sau prin utilizarea uleiului de slaba calitate. Un exces de carbune in lubrifiant poate provoca, de asemenea, turbosuflanta sa se infunde si sa se rupa.

Reparatii turbine Romania este cea mai buna solutie pentru cei care vor sa isi repare turbinele.

Cum stii daca turbocompresorul are probleme? Trebuie sa acordati atentie anumitor avertismente:

  • Fum albastru in evacuare: Este un simptom al uneia dintre cele mai recurente esecuri ale turbosuflantei. Arborele turbo se roteste pe bucse de bronz care plutesc pe uleiul sub presiune (in prezent nu exista rulmenti care sa sustina vitezele turbinei). Aceste bucse sunt etanse, dar daca exista scurgeri de ulei, se va merge la sistemul de admisie. Consumul de ulei creste vertiginos, iar culoarea fumului de esapament il va trada. Cand turbosuflanta se rupe brusc, fumul este foarte evident.
  • Zgomote ciudate: Daca arborele pe care se misca turbosuflanta este slab lubrifiat, acesta va ajunge sa sufere frecare si sa rupa capetele lamelor turbinei. Daca exista un zgomot ciudat, luati masina la atelier inainte ca acele cipuri sa ajunga in camera cilindrului si raul sa fie mai mare. Daca sunetul este ascutit si creste sau scade in functie de rotatiile motorului, inseamna ca exista lacune in bucsele pe care arborele rostogoleste turbinele (de obicei si din cauza problemelor de lubrifiere).
  • Lumina de defectare a motorului si lipsa de putere.Turbosuflanta trebuie sa functioneze bine lubrifiata si curata. Atunci cand exista prea mult carbune (o problema mai grava la motorina, deoarece acestea genereaza mai multa funingine), sistemul avertizeaza de obicei cu privire la confiscarea “geometriei variabile”. Cand pasesti pe acceleratie, acesta nu va raspunde corect (turbosuflanta nu porneste si masina nu are forta), deoarece electronica insasi o impiedica sa actioneze pentru a evita “relele” mai mari.
0 Shares
You May Also Like