Nutriția și sănătatea dentară a copiilor: Ce alimente să alegi

0 Shares
0
0
0

Sănătatea orală a copiilor începe de la o vârstă fragedă, iar nutriția este unul dintre factorii cheie care influențează menținerea unei danturi sănătoase. Ceea ce mănâncă cei mici influențează sănătatea generală a acestora, dar joacă și un rol important în prevenirea cariilor și a altor probleme gingivale.

Începând cu primele vizite la dentist copii, vei învăța cum să iei decizii informate despre alimentele potrivite pentru sănătatea dentară a celor mici. Vitaminele esențiale, precum calciul, vitamina D și fosforul, sunt importante pentru dezvoltarea sănătoasă a dinților și pentru menținerea acestora fără probleme.

Importanța nutriției pentru sănătatea dentară a copiilor

Înainte de a alege alimentele potrivite pentru copilul tău, este important să înțelegi cum nutriția influențează sănătatea orală. La fel ca și alte părți ale corpului, sănătatea dinților și gingiilor este influențată de o dietă bogată în nutrienți și vitamine esențiale. De asemenea, prin alegerea alimentelor sănătoase, vei putea preveni problemele dentare încă de la vârste foarte mici, cum ar fi afte bebelusi.

Alimente bogate în calciu

Calciul este un mineral vital pentru dezvoltarea și sănătatea dinților sănătoși la copii. Acesta contribuie la întărirea smalțului dinților, crearea unui strat protector al dinților și susținerea sănătății gingiilor. Produsele lactate, precum laptele, brânza sau iaurtul sunt surse excelente de calciu. Pentru copiii care au intoleranță la lactoză sau cărora nu le plac produsele lactate, există alternative bogate în calciu cum ar fi cerealele, laptele din plante, din soia, ovăz sau migdale.

Vitamina D și fosfor

Vitamina D joacă un rol crucial în absorbția calciului, făcându-l un nutrient esențial pentru sănătatea dentară. Deși expunerea la soare ajută la absorbția de vitamina D în organism, copiii au nevoie și de suplimente. Medicul pediatru poate recomanda care este cantitatea de vitamina D recomandată pentru vârsta copilului. De asemenea, anumite alimente, cum ar fi somonul, macroul sau gălbenușul de ou, vor ajuta la creșterea cantității de vitamina D din organism. În ceea ce privește aportul de fosfor, anumite alimente, precum carnea de pui, peștele, ouăle sau nucile contribuie la întărirea dinților.

Fructe și legume

Fructele și legumele sunt foarte bune pentru crearea unei diete sănătoase pentru copil, dar sunt la fel de benefice și pentru sănătatea orală a celui mic. Morcovii, merele sau țelina ajută la curățarea dinților datorită texturii lor crocante. Acestea stimulează producția de salivă, contribuind astfel la curățarea resturilor alimentare și la neutralizarea acizilor generați de bacteriile din cavitatea bucală. De asemenea, legumele verzi cum ar fi spanacul sau kale sunt surse bogate în calciu. Citricele, pe de altă parte, sunt bogate în vitamina C, esențială pentru menținerea sănătății gingiilor.

Alimente de evitat pentru sănătatea orală

În timp ce anumite alimente pot fi benefice pentru sănătatea orală, altele pot fi dăunătoare, mai ales atunci când sunt consumate în exces. De exemplu, dulciurile și băuturile carbogazoase sunt principalele responsabile pentru apariția cariilor. Zahărul din aceste alimente și băuturi hrănesc bacteriile dăunătoare din cavitatea bucală. De asemenea, alimentele și băuturile acide, cum ar fi sucul din citrice, pot afecta gingiile atunci când sunt consumate în cantități mari.

În concluzie, nutriția joacă un rol important în menținerea sănătății orale a copiilor. Prin alegerea alimentelor bogate în calciu, asigurarea unui aport optim de vitamina D și fosfor și introducerea cât mai multor fructe și legume în dietă, vei contribui la menținerea sănătății dinților și gingiilor copilului tău.

0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

You May Also Like