Fascinanta lume a mașinilor Lexus: Istoria și inovațiile brandului

0 Shares
0
0
0

De la apariţia brandului Lexus pe piaţă, în 1989, şi până în prezent, Toyota a reuşit să transforme complet maşinile de lux moderne şi ideea de maşina de lux. Pornind de la doar două modele vândute exclusiv în SUA, Toyota s-a extins rapid global şi şi-a diversificat producţia de automobile de lux. La un an de la lansarea brandului de lux Lexus, Toyota era prezentă cu noul brand în peste 17 ţări diferite, inclusiv în Europa, în prezent peste 90 de tari având la dispoziţie noul brand.

Cu un cartier general impresionant în Nagoya, Japonia, Lexus are centre operaţionale în Bruxelles, Belgia, şi Plano, Texas, SUA. Lexus a apărut cam în acelaşi timp cu Acura şi divizia de lux Infiniti de la Honda, respectiv Nissan, fiind un proiect iniţial de dezvoltare a unui nou sedan premium, F1-a început în 1983 şi a culminat cu lansarea Lexus LS în 1989. Au fost adăugate modelele sedan, coupe, convertibil, SUV.

Dar Lexus nu a existat ca brand pe piaţa japoneză, locală până în 2005. Toate aceste masini Lexus livrate internaţional între 1989 şi 2005 au fost vândute în Japonia sub marca Toyota. În 2005 a debutat pe piaţa un RX crossover hibrid şi alte modele hibrid au urmat. În 2007 a venit lansarea diviziei mărcii de performanţă F cu debutul lui IS F sport sedan, urmat de LFA supercar în 2009. Asamblarea primului Lexus asamblat în afara ţării a început în 2003, a fost vorba despre RX 330 canadian.

După o reorganizare la nivel de corporaţie între 2001-2005, Lexus şi-a creat propriul centrul de design, inginerie, producţie. Brandul Lexus s-a lansat şi pe pieţe din Asia de Sud-Est, America Latină, Europa, alte regiuni între timp şi a introdus vehicul hibrid pe multe pieţe.

Începuturile Lexus Toyota

Însă povestea brandului Lexus de la Toyota a început în 1983, când, la o întâlnire secretă, şeful Toyota a lansat o întrebare cheie: „Putem construi o maşină de lux care să facă faţă concurenţei?”. S-au construit mai bine de 400 de prototipuri de autovehicule atunci, multe au fost distruse în teste şi s-au făcut teste pe kilometri întregi. În mai 1987 este aprobat designul LS, iar un an mai târziu se alege numele Lexus pentru brandul de lux al Toyota.

În 1989 apare pe piaţă LS 400, se vând 3.000 bucăţi în prima lună de la lansare, procesul de sudură era complet automat, o inovaţie care avea să definească drumul brandului Lexus spre succesul garantat, rezistenţa fiind mai mare cu o astfel de sudură. În 1990 se lansează şi în Europa primul model Lexus, în SUA apare un altul ES luxury sedan. LS 400 avea, la capitolul inovaţii, şi podea netedă și o serie de carene speciale pentru a direcționa fluxul de aer, aerodinamica era perfectă.

Mai trece un an şi aceste masini Lexus domină la importuri în SUA, apare şi noul coupé, SC 400, iar peste doi ani vedem lansat în Europa şi Lexus GS 300. În 1995 apare a doua generaţie de LS 400, cu design diferit, o coloană de direcție era pliabilă pentru a absorbi şocurile din timpul coliziunilor din trafic.

Masina marca Lexus

Doi ani trec şi Lexus uimeşte din nou cu un motor V8 4.0 litri cu VVT-i pe o maşină concept HPS, pentru eficienţa sporită consum şi performanţe de top. În 1998 se lansează gama SUV Lexus şi modelul RX 300. Noul model vine cu inovaţii: motor V6 3.0 litri cu VVT-i şi transmisie automată cu Power, Normal, Snow ca moduri de operare. Modelul european a fost prima maşină din lume cu navigare cu ajutorul satelitului oferită ca opţiune standard.

Apare în 1999 şi primul model făcut pentru Europa, IS 200 compact sports sedan, inovaţiile nu se opresc nici în cazul său: pedale din aluminiu pentru condus, instrumente stil cronometru, folosire pentru prima dată lumini spate LED.

Noutăţile din anii 2000

Anul 2000 vine cu o noutate, prima generaţie RX 300 se vinde şi în Europa, LS 430 are suspensie cu aer, se îmbunătăţeşte simţitor aerodinamica la viteze mari de rulare. Peste un an avem SC 430 coupé-convertibil, cu partea superioară din aluminiu pentru orice vreme, care poate fi retras în 25 de secunde.

Între 2002 şi 2005 se vinde în Europa şi RX 300, apare iluminarea frontală adaptivă inteligentă, hayon automat și asistență la parcare, se lansează LF-C-ul şi RX 400h, primul model de SUV hibrid de lux – emisiile de noxe şi consumul erau asemănătoare celor de pe modele compacte. Să nu uităm de a doua generaţie IS and a treia generaţie de GS sedans, cu a doua generaţie IS echipată cu un airbag pentru pasagerul din față cu două camere, conceput pentru a oferi o protecție mai mare gâtului și umerilor în caz de impact.

Între 2006 şi 2018 se mai lansează alte modele interesante, între care şi GS 450h, primul sedan hibrid de lux din lume, cu Sistem avansat de detectare a obstacolelor, asistență la direcția de urgență, sistem de siguranță înainte de accident din spate și sistem de monitorizare a șoferului, alte modele sedan, se prezintă şi conceptul LF-Ch hybrid, dar şi super masini Lexus LFA cu o construcție avansată din plastic ranforsat cu fibră de carbon (CFRP) pentru șasiu și caroserie, pentru a oferi o structură ușoară, incredibil de puternică și rezistentă la impact printre alte inovaţii.

0 Shares
You May Also Like