Generația Z vine la pachet cu schimbări majore de mentalitate, printre care se numără și câteva foarte stricte ce țin de viața profesională. Dacă ești angajator și-ți dorești o echipă tânără, primul pas pe care trebuie să-l faci este să te conformezi așteptărilor acestor tineri și să le îndeplinești nevoile. Cea mai însemnată deosebire între noua generație și cele vechi o constituie, cel mai probabil, faptul că ei prioritizează fericirea în detrimentul stabilității financiare. Un sondaj realizat în 2022 arată că pentru 66,3% dintre tineri, job-ul înseamnă, în primul și-n primul rând, conexiune umană.
Așadar, ce pași trebuie să urmezi pentru a atrage mai mulți tineri în compania ta?
Cunoaște-i
Tinerii din generația Z au nevoie să simtă că munca lor contează și produce un impact pozitiv. Ei nu reușesc întotdeauna să deslușească linia fină dintre viața personală și cea profesională. Ține cont de pasiunile lor, comunică cu ei, leagă o conexiune. Acestor tineri le este mult mai ușor să-și sublinieze neplăcerile și neclaritățile, își cunosc drepturile și nu vor ezita să caute un loc mai bun dacă cel în care se află nu le îndeplinește așteptările.
Creează un spațiu „cool”
Generația Z a crescut înconjurată de ecrane, într-un cumul de stimuli venind din toate părțile. Așadar, ei au nevoie de diversitate și oportunități de recreere. De aceea, numeroase companii aleg să amenajeze o zonă specială pentru activități care-i pot anima pe tineri. Fă-ți de cap cu niște benzi led de la Savelectro, câteva hamace și jocuri video și s-ar putea să fii surprins.
Validare și feedback
Tinerii îți vor oferi respect dacă și tu, la rândul tău, le oferi respect. Fii sincer cu ei și cu munca lor, prezintă-le un feedback constructiv cât de des posibil și sprijină-i în a deveni mai buni. O comunicare temeinică este baza unei relații colegiale sănătoase
Sprijină-le dezvoltarea profesională
Tinerilor nu le place, în general, monotonia. Ce poți face, ca angajator, este să-ți supui angajații la diferite schimbări care să-i ajute să iasă din zona lor de confort și, în același timp, să învețe lucruri noi. Totodată, asigură-te că angajații tăi au posibilitatea de a lucra în echipă atunci când își doresc acest lucru. Colaborarea cu alți colegi este o metodă bună care îi poate ajuta în carieră, punându-i în diferite situații în care trebuie să găsească soluții și obișnuindu-i cu noi provocări. Training-ul periodic este o idee de luat în considerare pentru că îi sprijină pe angajați să rămână conectați și motivați.
Fără dress code
Mulți tineri din generația Z își exprimă personalitatea prin haine, așa că un dress code strict nu i-ar face decât să-și reprime creativitatea. Renunță la asta și lasă-i să fie ei înșiși! Dacă cineva se simte bine în pielea lui, îi e cu siguranță mult mai ușor să-și îndeplinească sarcinile și să ofere un randament bun.
Locul de muncă reprezintă spațiul în care ne petrecem cea mai mare parte a zilei, așa că hai să-l facem unul potrivit și sănătos pentru fiecare-n parte.
Sursă foto: pexels.com