Dermoscopie pentru incepatori: caracteristici generale

Dermoscopie pentru incepatori: caracteristici generale

0 Shares
0
0
0

Incidenta cancerului de piele creste treptat in lume incepand cu anii 1960. In prezent, aceasta reprezinta o problema de sanatate si economica pentru diferitele sisteme de sanatate.

Dermatoscopia este o tehnica de diagnostic in viu, non-invaziva, dezvoltata pentru a studia leziunile cutanate. Imbunatateste acuratetea diagnostica a leziunilor hiperpigmentate si diagnosticarea precoce a leziunilor potential maligne, in special a melanomului.

Nu creste semnificativ timpul petrecut la examenul fizic. Noi aplicatii pentru aceasta tehnica sunt in prezent descoperite. Este nevoie de un proces de invatare.

Leziunile cutanate hiperpigmentate reprezinta un motiv pentru consultatia frecventa in Ingrijirea Primara. Acest concept cuprinde numeroase entitati nosologice: ephelide, negi melanocitari, negi congenitali, keratoze seboreice etc. Managementul diagnosticului se bazeaza pe screening precoce pentru leziuni potential maligne, in special melanom malign.

Carcinoamele cutanate sunt cele mai frecvente tumori maligne la om, depasind chiar si suma restului tumorilor maligne1,2. Incepand cu anii 1960, incidenta cancerului de piele creste treptat in toata lumea.

In functie de frecventa sa, carcinomul bazocelular reprezinta aproximativ 75% din toate cancerele de piele, urmate de carcinomul cu celule scuamoase si melanomul malign, care reprezinta aproximativ 4%. In prezent, cancerul de piele reprezinta o problema grava de sanatate si economica la nivel mondial pentru diferite sisteme de sanatate publica.

Au fost descrise numeroase structuri dermatoscopice. Doar unele dintre ele traduc un parametru histologic: pe ele DS se bazeaza pentru a face diagnosticul. In acest fel, am putea interpreta DS (dermatoscopia) ca o legatura sau o situatie intermediara intre dermatologia clinica macroscopica si dermatopatologia microscopica.

DS imbunatateste acuratetea diagnostica a leziunilor hiperpigmentate si diagnosticarea precoce a leziunilor potential maligne, in special melanomul malign. DL 4W este unul dintre cele mai des utilizate aparate in dermatoscopie.

DS se mai numeste microscopie epiluminescenta, dermoscopie, microscopie de suprafata, microscopie cu lumina incidenta, microscopie directa a pielii, episcopie.

Rezumatul istoriei dermoscopiei

Kolhaus a folosit un microscop pentru a studia capilarele patului unghiilor in 1663. Abbe a descris in 1878 utilitatea imersarii luminii microscopului in ulei. Unna a transferat aceasta aplicatie pe suprafata pielii intre 1891 si 1893: a folosit o lamela cristalina aplicata pe uleiurile de imersiune (sandalide) pentru a studia leziunile lichen planus si lupus vulgaris. Aceasta tehnica se numeste “diascopie”.

Johan Saphier a inventat termenul de “dermoscopie” in 1920 pentru a desemna o noua tehnica de diagnosticare care a constat in vizualizarea pielii prin intermediul unei surse de lumina si a unui microscop binocular. In anii 1950, Goldman a studiat sistematic leziunile cutanate hiperpigmentate sub microscop. El a numit aceasta tehnica “dermoscopie”. In 1981, Fritsch si Pechlaner au studiat preoperator leziunile pigmentate inainte de a le elimina: le-au acoperit cu picaturi de ulei de cedru si le-au evaluat folosind un stereomicroscop care a fost utilizat in chirurgia oftalmologica.

In 1990 Kreusch si Rassner au dezvoltat un stereomicroscop portabil cu marire10-40. In prezent exista o mare varietate de dermatoscoape (portabile, stereomicroscoape, cuplate la camere, cu sistem informatic pentru evaluarea si inregistrarea leziunilor etc.).

Aspecte fizice ale dermoscopiei

Cand lumina trece prin stratul cornos al pielii, ea experimenteaza fenomenele fizice de reflexie, refractie, imprastiere si absorbtie. Cea mai vizibila lumina este reflectata de pe suprafata pielii. Pielea uscata reflecta pielea mai usor decat pielea hidratata si grasa. In pielea hidratata si grasa, cea mai mare parte a luminii trece prin straturi mai profunde, ajungand chiar si la dermul profund.

DS se bazeaza pe transluminarea leziunii cutanate si amplificarea imaginii cu ajutorul lentilelor, imbunatatind vizibilitatea structurilor profunde ale pielii.

Fenomenele fizice de reflexie, refractie si imprastiere a luminii limiteaza vizualizarea optima a leziunilor. Pentru a evita aceste fenomene, au fost dezvoltate 2 metode diferite, cu dispozitivele lor respective: imersiune in anumite fluide si lumina polarizata.

Componente dermatoscop si tipuri de dispozitive

Practic, un dermatoscop este o lentila cu marire la care a fost integrat un sistem de iluminat.

O lentila acromatica (de obicei cu o marire de 10) este utilizata foarte des in procesul de examinare.

O sursa de lumina integrata. Penetrarea pielii luminii este proportionala cu lungimea sa de unda. Dispozitivele portabile incorporeaza de obicei surse de lumina orientate cu un unghi de 20°. Luminile galbene cu halogen modifica culorile afisate pe leziuni. Luminile cu LED-uri sau diode emitatoare de lumina ofera o lumina alba de mare intensitate, consumand cu aproximativ 70% mai putina energie decat luminile cu halogen. Exista dispozitive care incorporeaza mai multe surse de lumina, permitandu-va sa porniti sau sa opriti luminile LED.

Cine foloseste un dermatoscop?

De regula, medicii dermatologi- specialisti utilizeaza acest dispozitiv in timpul consulatiilor pacientilor pentru a observa in detaliu suprafata pielii si a detecta anumite anomalii ale pielii. Este un bun dianostician si deloc invaziv, nedureros pentru pacient.

Consultatiile cu ochiul liber in ceea ce priveste dermatologia nu pot inlocui acest aparat de mare precizie. Exista numeroase modele si tipuri de dermatoscoape, fiecare medic alegand ceea ce i se potriveste mai bine in cabinetul sau.

0 Shares
You May Also Like