Dementa – cauze, tipuri si progres in timp

Dementa – cauze, tipuri si progres in timp

0 Shares
0
0
0

Dementa este un termen generic care se poate referi la o varietate de boli sau stari de boala. Gama de simptome implica gandirea, memoria si comunicarea afectate.

Pentru a avea un diagnostic de dementa, scaderea functiei trebuie sa afecteze capacitatea unei persoane de a efectua activitati de zi cu zi.

Cercetatorii care au analizat datele din 2000 pana in 2012 au descoperit ca aproximativ 8,8 la suta dintre persoanele in varsta de 65 de ani si mai mari din Statele Unite au avut o forma de dementa.

In acest articol, analizam mai multe tipuri de dementa si cum se schimba pe masura ce starea progreseaza.

Etape

Dementa se dezvolta in diferite etape. Simptomele dementei tind sa se inrautateasca in timp.

Rata de progresie variaza de la om la om. Genetica, varsta si starea generala de sanatate, precum si cauza de baza a dementei ar putea juca un rol in cat de rapid progreseaza boala.

Dementa are etape distincte care modeleaza tratamentul si impactul asupra sanatatii in moduri diferite. Trebuie mentionat ca oamenii de stiinta au conceput diferite sisteme de stadializare pentru o varietate de tipuri de dementa, inclusiv dementa care apare cu boala Alzheimer.

Niciun sistem de punere in scena nu este perfect, iar etapele se suprapun adesea. Simptomele pot aparea in anumite etape, apoi se rezolva, in timp ce alte efecte asupra sanatatii se inrautatesc progresiv.

Simptome precoce

Dementa de multe ori, dar nu intotdeauna, incepe cu o usoara scadere a capacitatii de a gandi. De exemplu, o persoana poate uita o conversatie recenta sau numele unui obiect familiar. Retineti ca fiecare are momente in care ceva parca se blocheaza pe varful limbii.

Dementa depaseste acest lucru. Momente precum acestea se intampla cu o frecventa crescuta, desi s-ar putea sa nu reduca initial calitatea vietii sau capacitatea unei persoane de a functiona zilnic.

Simptomele timpurii pot include, de asemenea, o scadere a capacitatii de a indeplini anumite sarcini, cum ar fi plata facturilor sau urmarea unei retete. Oamenii apropiati de o persoana cu dementa pot observa, de asemenea, modificari subtile ale personalitatii.

In aceasta etapa, o persoana cu dementa poate incepe sa realizeze ca ceva nu este corect, dar poate alege sa-si ascunda simptomele.

Unele tipuri de dementa pot afecta limbajul, in timp ce altele afecteaza memoria sau miscarea. Este cel mai usor sa distingi tipurile in stadiile lor timpurii.

Simptome de dementa moderata

Pe masura ce dementa progreseaza, simptomele devin mai greu de ascuns. Pot aparea simptome mai vizibile. Ajutorul pentru ingrijirea de sine sau activitatile de zi cu zi poate fi necesar.

Schimbarile de personalitate pot deveni mai vizibile. Persoana poate suferi paranoie, confuzie sau frica, iar pierderea memoriei poate creste.

Persoanele cu dementa moderata uita de obicei adresa sau alte informatii personale, inclusiv numarul lor de telefon.

Modelele de somn si starile de spirit se pot schimba si ele.

Simptome de dementa in stadiu tardiv sau sever

Treptat, dementa poate progresa si devine severa. In acest stadiu, de multe ori afecteaza semnificativ memoria unei persoane. O persoana cu dementa severa nu poate recunoaste membrii familiei.

Simptomele dementei in stadiu tardiv pot include o incapacitate de comunicare, cu afectatea controlului functiei intestinului si vezicii urinare.

Dementa severa poate provoca, de asemenea, rigiditate musculara si reflexe anormale. De obicei, o persoana va avea nevoie de ingrijire personala cu norma intreaga pentru mancare, spalat si imbracat.

Persoanele cu dementa severa sunt vulnerabile la infectii, inclusiv pneumonie si nu pot sa se deplaseze in pat. In acest caz, paturile sunt un risc.

Cunoasterea etapelor dementei poate ajuta, dar toata lumea cu dementa are o experienta unica. Este important sa se adapteze la stilul de viata necesar.

Optiuni de tratament in timp

Medicamentele pot ajuta la gestionarea simptomelor dementei.
In prezent, nu este disponibil un tratament care sa elimine complet dementa. Cu toate acestea, tratamentele pot ajuta la reducerea simptomelor si la gestionarea modificarilor de comportament.

Tratamentul potrivit se poate schimba in timp. Un medic poate prescrie diferite medicamente, pe masura ce boala progreseaza.

Medicamentele pot reduce simptomele prin ajustarea substantelor chimice care transporta mesaje catre celulele creierului.

Aceste medicamente se numesc inhibitori de colinesteraza. Medicii le prescriu adesea persoanelor cu simptome usoare pana la moderate. Inhibitorii colinesterazei trateaza simptomele asociate cu confuzia, comunicarea si memoria.

La persoanele cu dementa moderata pana la severa, tratamentul poate include, de asemenea, memantina. Memantine este un medicament care poate ajuta la imbunatatirea functiei de limbaj, gandire si memorie.

Memantina functioneaza prin reglarea glutamatului, o substanta chimica din creier care sustine memoria si invatarea. Memantina poate intarzia progresia simptomelor dementei la unele persoane.

Optiunile de tratament pot include, de asemenea, medicamente care reduc modificarile comportamentale si psihologice, precum anxietatea si problemele de somn.

In etapele ulterioare, medicii pot recomanda anumite medicamente pentru a trata simptome specifice, cum ar fi frica, nelinistea si halucinatiile.

Pe masura ce dementa progreseaza, tratamentul se poate concentra, de asemenea, pe imbunatatirea calitatii vietii. De exemplu, terapia ocupationala poate ajuta invatarea persoanelor cu dementa cum sa foloseasca echipamente adaptive sau sa imbunatateasca abilitatile motorii fine.

Tipuri de dementa

Dementa are o varietate de cauze, iar diferite tipuri de dementa determina modificari diferite in creier. Fiecare tip progreseaza, de asemenea, intr-un mod diferit.

Tipurile obisnuite de dementa includ boala Alzheimer, dementa vasculara, dementa Lewy si dementa mixta.

Boala Alzheimer

Cea mai frecventa cauza a dementei este boala Alzheimer. Potrivit Asociatiei Alzheimer, boala este responsabila pentru intre 60 si 80 la suta din cazurile de dementa.

Cauzele Alzheimerului nu sunt in totalitate clare, insa profesionistii din domeniul sanatatii gasesc aglomerari ale unei proteine numita beta-amiloid, in creierul persoanelor cu aceasta boala.

Alzheimer se dezvolta adesea treptat si poate fi cel mai lent dintre toate tipurile de dementa, in ceea ce priveste progresul bolii.

Dementa vasculara

Dementa vasculara poate aparea atunci cand circulatia sangelui catre creier scade ca urmare a unui accident vascular cerebral sau a unei alte probleme, daunand vaselor de sange din creier.

Acest tip de dementa, provoaca dificultati in planificarea si luarea deciziilor, gandire lenta si probleme de concentrare, cu scurte episoade de confuzie.

Exista doua subtipuri de dementa vasculara si acestea progreseaza in moduri diferite.

Dementa subcorticala progreseaza intr-un ritm similar cu Alzheimer, in timp ce dementa legata de accidentul vascular cerebral, se dezvolta mai brusc. Simptomele sunt consecvente, apoi cresc din ce in ce mai rapid si mai sever, inainte de a deveni stabile din nou.

Dementa Lewy
Corpurile Lewy sunt depozite de proteine care se dezvolta in intregul creier, inclusiv in cortexul cerebral, care supravegheaza limbajul si gandirea. Deterioreaza si omoara nervii din creier in timp.

In primele etape ale dementei Lewy, vigilenta si atentia pot varia dramatic de la o zi la alta sau chiar de-a lungul aceleiasi zile.

Persoanele cu acest tip de dementa pot halucina si deseori se simt persecutate.

Simptomele pot incepe sa semene cu Alzheimer pe masura ce acest tip de dementa progreseaza, cu episoade de pierdere a memoriei, strigate si comportament de confruntare. Aceste simptome pot fi deosebit de provocatoare pentru ingrijitori.

0 Shares
You May Also Like
Istoria papalitatii

Istoria papalitatii

Preeminenta (primatul) episcopului Romei asupra intregii Biserici Catolice, o institutie cunoscuta sub numele de “papalitate”, a avut nevoie…