Cum trebuie sa iti echipezi masina pentru sezonul toamna – iarna?

Cum trebuie sa iti echipezi masina pentru sezonul toamna – iarna?

0 Shares
0
0
0

Cu totii suntem constienti de faptul ca masina este o necesitate, asa ca fiecare dintre noi ne dorim ca masina pe care o detinem sa arate si sa ruleze impecabil.

Este foarte important ca o masina sa fie pusa la punct din toate punctele de vedere, dat fiind faptul ca o masina se foloseste si atunci cand conditiile meteo nu sunt tocmai cele mai prietenoase.

Dat fiind faptul ca toamna tarziu si iarna exista zile si seri in care este o ceata foarte densa afara, este firesc ca soferii sa foloseasca acele proiectoare auto pentru ceata din dotarea masinii.

Proiectoarele auto pentru ceata sunt niste proiectoare aditionale cu care este echipata de regula o masina, si ajuta foarte mult la iluminarea carosabilului pe vreme nefavorabila, in conditii de ceata sau chiar si in conditii de ninsoare abundenta.

Aceste proiectoare auto de ceata sunt montate in bara de protectie a masinilor, cat mai jos si sunt orientate strict spre carosabil, pentru ca rolul lor este acela de a lumina carosabilul in conditiile de vizibilitate redusa.

De regula ceata pluteste deasupra carosabilului, asa ca marcajele de pe carosabil se pot vedea foarte – foarte greu in conditii de ceata densa. Ei bine, exista situatii in care soferii circula cu autoturismele personale si in afara localitatilor, iar acolo drumurile nici macar nu sunt luminate.

In acest caz, proiectoarele pentru ceata sunt mai mult decat necesare. Oricat de bune sunt farurile obisnuite, fie ele simple, cu becuri halogene sau chiar cu kit xenon, in conditii de ceata densa tot nu sunt suficiente, asa ca utilizarea proiectoarelor de ceata este mai mult decat necesara.

Trebuie insa mentionat faptul ca folosirea proiectoarelor de ceata in conditii favorabile, atunci cand acest lucru nu se impune, este interzisa dat fiind faptul ca luina pe care o emit proiectoarele este una foarte puternica si poate cauza orbire temporara pentru conducatorii auto care circula din sens invers.

Aceasta este si motivul pentru care folosirea proiectoarelor de ceata este reglementata de lege, iar ele se pot folosi doar in conditii de vizibilitate redusa provocata de ceata densa sau ninsori abundente.

Asadar, vizibilitatea este foarte importanta in conditiile meteo vitrege, insa trebuie precizat faptul ca si stabilitatea masinii are un rol important in acest caz.

Acesta este si principalul motiv pentru care toti conducatorii auto trebuie sa isi echipeze masinile cu anvelopele potrivite.

Pe timp de iarna, acestia trebuie sa isi echipeze autoturismele cu anvelope de iarna, in timp ce vara sunt indicate anvelopele de vara. Pe timp de vara se pot folosi si anvelopele mixte, insa iarna, mai ales pentru cei care locuiesc in localitati unde se regasesc multe serpentine si curbe periculoase, nu sunt tocmai indicate aceste anvelope.

Asadar, acestea sunt detalii foarte importante pe care trebuie sa le cunoasca, si de care trebuie sa tina cont toti conducatorii auto, pentru ca in primul rand este vorba despre viata si siguranta lor, dar si despre viata si siguranta celorlalti pasageri din masina pe care o conduc, sau a celorlaliti participanti la trafic.

0 Shares
You May Also Like