Cum se face depozitarea marfurilor?

Cum se face depozitarea marfurilor?

0 Shares
0
0
0

Fiecare sector de activitate utilizeaza diferite echipamente de manipulare si solutii specifice de depozitare pentru depozitarea marfurilor, in vederea reducerii costurilor si a obtinerii unei eficiente sporite in procesul de depozitare; din momentul in care produsele sunt primite de catre furnizori pana cand comenzile sunt servite pentru a fi trimise clientilor.

Obiectivul principal al logisticii de depozitare este de a localiza bunurile in cel mai adecvat mod de reducere a costurilor. Pentru a face acest lucru, este necesar sa se programeze un flux de marfuri si in organizarea depozitului sunt stabilite mai multe obiective, printre care se numara:

  • Accesibilitatea la toate elementele care efectueaza cel mai mic numar de transferuri.
  • Rotatia controlata a stocurilor.
  • Usurinta atunci cand se efectueaza numaratoarea, inventarul si cunoasterea starii in care se afla produsele.
  • Utilizarea maxima a capacitatii de stocare atat la suprafata, cat si in inaltime.

Activitatea specifica de depozitare a marfurilor consta in localizarea marfurilor in zonele destinate depozitarii si conservarii. Distributia marfurilor depinde in principal de doi factori:

  1. Modul in care sunt plasate produsele.
  2. Utilizarea spatiului disponibil.

Metode de depozitare a marfurilor

Metodele care se bazeaza pe plasarea marfurilor sunt:

Bloc de stocare

Depozitarea in bloc consta in stivuirea marfurilor unul langa celalalt fara a parasi spatiile. Cat mai multe blocuri sunt formate, deoarece exista produse diferite, astfel incat toate articolele de aceeasi referinta sunt impreuna.

Prin aceasta metoda de depozitare se comanda marfa, iar ocuparea depozitului este mai mare decat in cazul depozitarii pure comandate.

Ai nevoie de un sistem de depozitare avantajos? Vrei ceva rapid si fara costuri mari? Cauti inchirieri navete plastic si alege produsele potrivite pentru depozitare, astfel incat toate marfurile pe care le pui in ele sa se mentina.

Depozitare a obiectelor in vrac

Depozitarea in vrac este utilizata atunci cand marfurile nu sunt grupate in ambalaje, cutii sau unitati de marfa. Marfurile in vrac sunt plasate formand gramezi atasate la pereti sau in centrul depozitului.

Depozitare in mod ordonat

Un spatiu sau o locatie este alocata pentru fiecare produs sau referinta. Avantajul acestei stocari este ca faciliteaza manipularea, controlul si numararea stocului; dar ca inconveniente nu ofera flexibilitate si nu exista o utilizare optima a spatiului, deoarece depozitul nu poate fi umplut la maxim.

Depozitare dezordonata sau haotica

Se utilizeaza atunci cand zonele sau locatiile permit flexibilitate, sunt potrivite pentru toate produsele care sunt primite in depozit.

Cand primim bunuri, acestea sunt plasate in locuri goale sau goluri. In acest fel, depozitul poate fi umplut la maxim. Dezavantajul acestui sistem este de a pastra o verificare a stocului, deoarece un articol sau o referinta poate fi stocata in mai multe locuri.

Depozitarea marfurilor in functie de spatiu

Unul dintre obiectivele logisticii este de a realiza utilizarea optima a spatiului disponibil pentru depozitare; pentru a face acest lucru, suprafata si volumul sunt analizate.

Zona de depozitare este cea destinata exclusiv depozitarii marfurilor; se masoara in metri patrati si se obtine prin scaderea totalului suprafetei construite din suprafetele destinate receptiei, zonei de picking si expeditiei.

Pentru optimizarea spatiului de suprafata, se utilizeaza doua sisteme:

  1. Depozitare fara culoar: in care se formeaza blocuri de produse stivuite cu sau fara palet sau platforma de sprijin, astfel incat sa nu existe spatiu pierdut intre ele.
  2. Depozitarea cu culoar: marfa este stivuita pe paleti, lasand intre doua sarcini unitare un culoar de acces a carui latime este in functie de mediul utilizat pentru stivuire.

Depozitarea marfurilor care este cea mai utilizata, in practica, este o combinatie intre mijloacele operationale si spatiul fizic.

Depozitarea marfurilor in blocuri stivuite- cum se face

Depozitarea in blocuri stivuite consta in formarea de blocuri de produse identificate prin aceeasi referinta si cu stivuirea incarcaturilor se formeaza culoarele de acces pentru manipularea lor. Acest sistem poate fi utilizat pentru unitati de incarcare de volum mare sau paletizate si cantitati mari sunt stocate din fiecare referinta.

Reviziunile de achizitie, nivelurile de productie, controlul costurilor, prognozarea vanzarilor etc. Iau din sursele bazei de date de inventar. Cat de corecte sau gresite sunt deciziile la toate nivelurile luate de conducerea superioara a companiei, acestea pornesc intotdeauna de la o gestionare corecta si adecvata a informatiilor si a materialelor si produselor stocate intr-un depozit.

Acestea sunt doar cateva motive foarte rezumate de diferite tipuri care ar trebui sa ne faca sa ne gandim la viziunea pe care o avem in acest moment despre depozitul nostru, acel departament important care continua sa lupte impotriva propriei invizibilitati.

In plus, stocurile ajuta la luarea deciziilor strategice. Un depozit bine gestionat v-a gestiona si clasifica o cantitate de informatii vitale pentru luarea deciziilor in planificarea strategica a unei companii. Senior Management se ocupa intotdeauna de acest tip de informatii atunci cand sunt fiabile si ia decizii la nivel inalt pe baza acestora.

Acest flux de informatii care provine direct din miscarile depozitului, este chiar folosit pentru a calcula prognoza cererii.

0 Shares
You May Also Like