Cum sa verificati autoritatea domeniului dumneavoastra: 4 instrumente pe care sa le utilizati

0 Shares
0
0
0

Autoritatea unui domeniu sau Domain Authority – DA repreinta o valoare metrica care serveste ca o metoda utila in industria SEO. Pur si simplu, ofera o perspectiva despre cat de probabil este ca un site sa obtina o pozitie in rezultatele cautarii pentru anumite cuvinte cheie, pe baza autoritatii SEO pe care o detine.  Exista numeroase instrumente care ne pot ajuta sa ajungem la aceste rezultate utile.

Mai jos, vom aborda unele dintre cele mai exacte si intuitive modalitati de a vedea echitatea SEO a unui site.

Intr-o industrie adesea opaca, care ofera putine informatii despre modul in care algoritmii Google functioneaza intr-adevar pentru cautarea organica, necesitatea unei valori metrice precum Domain Authority (Autoritatea domeniului) este de la sine inteleasa.

Ofera o privire de ansamblu asupra “fortei” SEO a unui site web, intr-o maniera similara cu cea a barei de instrumente PageRank, care este deja demodata. Google utilizeaza in continuare, intern, o variatie a algoritmului PR, dar scorurile sale nu mai sunt vizibile publicului si nu au fost niciodata utile.

In orice caz, au incurajat unele incercari negative de a “influenta” clasamentele Google prin achizitia de link-uri.

Cu toate acestea, multi specialisti SEO folosesc Autoritatea Domeniului pentru a verifica calitatea legaturilor catre site-ul lor si pentru a intelege modul in care aceste legaturi afecteaza sanatatea SEO al propriului site.

Ce este autoritatea unui domeniu?

„Autoritatea unui domeniu / Domain Authority (DA) reprezinta un indicator de clasificare a motorului de cautare dezvoltat de Moz, care prevede cat de bine va fi pozitionat un site web pe paginile cu rezultate ale motorului de căutare (SERPs). Un punctaj al autoritatii unui domeniu variază de la 1 la 100; cu cat punctajul este mai mare, cu atat aveti mai multe sanse de a va pozitiona mai sus in rezultatele organice generate de motorul de cautare.

Autoritatea unui domeniu se calculeaza prin evaluarea domeniilor radacina corelate, numarului total de link-uri, MozRank (scorul popularitatii linkurilor interne si externe ale unui site), MozTrust (scorul de incredere global al unui link), etc – intr-un singur scor al autoritatii domeniului. Acest scor poate fi apoi folosit la compararea site-urilor web sau la urmarirea “abilitatii de a ranka pentru cuvinte cheie” a unui site in timp.” – Moz

In cele din urma, acesta este un model reprezentativ al modului in care Google decide ce pagini ar trebui sa fie returnate ca rezultate pentru fiecare interogare si in ce ordine ar trebui sa se situeze.

Ca si in cazul termenului „relevanta”, autoritatea acopera un domeniu larg de evaluare, care este deschis interpretarii. Autoritatea domeniului are scopul de a reduce aceasta ambiguitate prin furnizarea unei valori metrice care poate compara puterea SEO a diferitelor site-uri pe baza unei metodologii consecvente.

Desi marketerii sunt constienti de faptul ca autoritatea domeniului are limite intrinseci ca valoare metrica, ne ajuta cel putin sa stim daca eforturile noastre SEO au dat sau nu roade. Prin urmare, serveste unui scop important.

Cand cautati linkuri noi, de exemplu, este util sa verificati autoritatea domeniului pentru site-urile externe inainte de a contacta site-ul cu privire la un potential parteneriat. In combinatie cu o serie de alte valori metrice – atat calitative cat si cantitative – autoritatea domeniului poate orienta brandurile spre decizii SEO mai eficiente.

„Autoritatea domeniului” (Domain Authority – DA) a fost conceputa de catre cei de la Moz, iar acestia si-au luat, cum era si firesc, dreptul de proprietate asupra acestei denumiri. Suita lor de instrumente (dintre care unele sunt discutate si in acest articol) va dezvalui autoritatea anumitor domenii, dar si alte zeci de instrumente gratuite utilizeaza API (un set de definitii de sub-programe, protocoale si unelte pentru programarea de aplicații si software, conceput de Moz) pentru a afisa aceste scoruri.

Cu toate acestea, alte cateva pachete de software SEO ofera o viziune usor diferita asupra puterii SEO a unui domeniu.

Scorurile companiei Moz se bazeaza pe link-urile continute in propriul index, care este, fara indoiala, mai mic decat indexul de adrese URL al motorului de cautare Google.

Alte companii de software SEO, cum ar fi Majestic si Ahrefs, au propriul index de adrese URL. Aceste indicii se vor suprapune in mare parte unul cu celalalt, dar mai exista si alte intrebari pe care le puteti adresa furnizorului dumneavoastra:

  • Dimensiunea indexului: Cate adrese URL contine indexul software-ului?
  • Frecventa accesarii cu crawlere a indexului: Cat de des este actualizat / reimprospatat indexul?
  • Link-uri live: exista cazuri frecvente de “fals pozitive”, unde sunt raportate link-uri inactive cu 200 de coduri de stare?
  • Corelatia cu clasamentele reale: Pur si simplu, un scor de domeniu mai ridicat echivaleaza cu pozitii mai bine in clasamentul rezultatelor generate de motorul de cautare?

Importanta acestor intrebari si semnificatia rezultanta a raspunsurilor acestora vor depinde de contextul unui brand. Totusi, acestea sunt puncte de luat in considerare la evaluarea scorurilor pe care le primeste site-ul dumneavoastra.

Fiecare dintre instrumentele mentionate in acest articol are distinctii subtile in cadrul metodologiei sale, lucru care va fi important pentru majoritatea companiilor SEO.

Vom incepe cu instrumentele Moz (unele dintre acestea gratuite), care vor afisa autoritatea domeniului pentru orice site, dupa care vom analiza cateva alternative care ofera un punct de referinta valoros.

Moz (MozBar, Open Site Explorer)

Ar trebui sa fie clar faptul ca Moz este principalul rival atunci cand vine vorba de verificarea autoritatii SEO a unui domeniu. Am inclus MozBar pe lista celor mai bune extensii Google Chrome pentru SEO si isi merita cu prisosinta locul si in aceasta lista.

MozBar va evidentia autoritatea domeniului oricarui site pe care navigheaza un utilizator, alaturi de autoritatea paginii / Page Authority (PA) acelei adrese URL. Dupa cum sugereaza si numele, PA aplica o metodologie similara celei a autoritatii domeniului (DA), insa localizata la o anumita adresa URL mai degraba decat intr-un domeniu.

MozBar va evidentia autoritatea domeniului oricarui site

Acest lucru este disponibil si in paginile cu rezultatele cautarii, ajutandu-ne sa vedem daca Autoritatea Domeniului sau Autoritatea Paginii unui site se coreleaza cu pozitii mai bune in clasamentul rezultatelor cautarii pentru anumite interogari.

Ca atare, aceste doua valori metrice combinate reprezinta un bun punct de plecare pentru investigatiile privind calitatea si cantitatea backlink-urilor care fac trimitere catre un domeniu.

Marketerii ar trebui sa fie constienti, totusi, ca aceste scoruri fluctueaza.

Acest lucru ar trebui privit ca fiind ceva pozitiv, intrucat scorurile reprezinta o reflectare din ce in ce mai exacta a modului in care Google evalueaza site-urile. Moz foloseste algoritmi de invatare automata pentru a recalibra scorurile de autoritate pe baza activitatii link-urilor cuprinse in indexul sau, dar si impactul pe care il au anumite tipuri de link-uri.

Putem considera acest lucru ca fiind o incercare de a fixa indexul Moz la cel al motorului de cautare Google, si stim ca acesta din urma este modificat de mii de ori pe an.

Prin urmare, ar trebui sa fim atenti la link-urile cauzale pe care le deducem din scorurile autoritatii domeniului (DA).

Atunci cand urmariti autoritatea domeniului, comparati intotdeauna site-urile similare pentru a evita vizualizarea autoritatii domeniului ca pe un indiciu absolut al performantei dumneavoastra. Vizualizand-o, in schimb, ca pe o valoare metrica relativa, putem intelege intr-o maniera mai sanatoasa daca strategia noastra functioneaza.

Acesta este momentul in care un alt instrument detinut de Moz, Open Site Explorer, isi dovedeste valoarea si utilitatea. Open Site Explorer utilizeaza o gama de valori metrice, proprietate Moz, pentru a evidentia zonele in care anumite site-uri sunt sub sau supra performante. Comparatiile pe care le creeaza constituie o modalitate intuitiva de a identifica punctele forte si punctele slabe ale profilului de link-uri al unui site pe o scara larga.

punctele forte si punctele slabe ale profilului de link-uri

Autoritatea domeniului, indicator de clasificare a motorului de cautare dezvoltat de Moz, este, fara indoiala, utila – mai ales atunci cand este utilizata ca un punct de intrare intr-o investigatie mai profunda. MozBar si Open Site Explorer ofera acces la aceasta valoare metrica tuturor marketerilor, astfel incat acestia ar trebui sa fie vazuti ca fiind cele mai bune resurse pentru oricine doreste sa verifice potentialul site-ului lor de a ocupa o pozitie in clasamentul rezultatelor cautarii.

Ahrefs

Ahrefs se mandreste cu un indice de peste 12 trilioane de linkuri si date privind 200 de milioane de domenii radacina, ceea ce il face un depozit de nepretuit pentru expertii SEO care doresc sa inteleaga performanta SEO a site-ului lor.

Cele doua valori metrice care conteaza in acest articol sunt URL Rating (UR) sau ratingul URL-ului si Domanin Rating (DR) sau ratingul domeniului.

Putem considera aceste valori ale lui Ahrefs echivalente ale autoritatii paginii si, respectiv, autoritatii domeniului, cel putin in ceea ce priveste scopul lor.

Cea din urma este definita de catre Ahrefs ca fiind „o valoare metrica proprie, care arata puterea profilului total de backlink-uri al unui site tinta (in ceea ce priveste dimeniunea si calitatea).”

Apare frecvent in interfata software, in exemple precum cel din captura de mai jos:

valori ale lui Ahrefs

Asadar, de ce ati folosi scorul DR de la Ahrefs in detrimentul calculului DA, conceput de Moz? Definitiile lor par a fi, de fapt, similare.

Ca intotdeauna, detaliile sunt critice. Daca ne referim la punctele pe care le-am mentionat initial si pe care trebuie sa le luam in considerare, o comparatie intre Ahrefs si Moz devine posibila:

  • Dimensiunea indexului
  • Frecventa accesarii cu crawlere a indexului
  • Link-uri live
  • Corelatia cu clasamentele reale

Atat Moz cat si Ahrefs au investit semnificativ in imbunatatirea dimensiunii, calitatii si prospetimii informatiilor despre link-uri. Unii experti SEO prefera o companie in detrimentul celeilalte, iar scorurile lor variaza in mod semnificativ din cand in cand.

Cei care prefera Ahrefs au ca motiv prospetimea indexului si corelatia DR cu clasamentele reale, actuale.

Claritatea metodologiei Ahrefs este, de asemenea, binevenita, chiar pana la numarul de linkuri necesar in mod obisnuit pentru a ajunge la un anumit scor DR.

Pentru a simplifica lucrurile, calculati DR a unui anumit site in felul urmator:

  1. Aflati cate domenii unice au cel putin un link dofollow catre site-ul tinta;
  2. Luati in considerare valorile DR ale acelor domenii unice care au cel putin o pagina cu link catre site-ul dumneavoastra;
  3. Luati in considerare numarul de domenii unice catre care face trimitere fiecare dintre acele site-uri;
  4. Aplicati niste matematica si codificare pentru a calcula scorurile “brute” DR;
  5. Reprezentati aceste scoruri pe o scara de la 1 la 100 (care este dinamica prin natura sa si care se va “intinde” in timp.
  • DR 0–20: 20 domenii de referinta (ref domain sau domeniul de referinta reprezinta domeniul de unde s-a ajuns in site, sau locul de unde provin backlink-urile dumneavoastra)
  • DR 20–40: 603 domenii de referinta
  • DR 40–60: 4,212 domenii de referinta
  • DR 60–80: 25,638 domenii de referinta
  • DR 80–100: 335,717 domenii de referinta

Ahrefs necesita o licenta lunara pentru a accesa datele sale; pentru cei care se inscriu, Ahrefs ofera un control extrem de util al scorurilor puterii domeniului vazute in alta parte.

Majestic

Majestic este promovat sub denumirea de “Baza de date cea mai mare de URL-uri indexate” si ramane o componenta de incredere a oricarui set de instrumente SEO pentru natura detaliata a informatiilor sale despre backlink-uri.

Oferind doua optiuni de indexare (Fresh si Historic), Majestic le permite, de asemenea, marketerilor sa vizualizeze diferite moduri de functionare a domeniului lor.  Ca si in cazul lui Moz si Ahrefs, scorurile lui Majestic privind puterea site-ului sunt calculate aproape exclusiv pe baza calitatii si cantitatii link-urilor inbound (sau link-uri de intrare, venite dintr-un alt site web, care fac trimitere catre site-ul dumneavoastra).

In cazul in care optati pentru indexul Historic, Majestic va examina cu atentie miliardele de adrese URL pe care le-a accesat cu crawlere in ultimii 5 ani, in timp ce indexul Fresh este actualizat de mai multe ori pe zi.

Acest software are o abordare usor diferita in ceea ce priveste etichetarea valorilor metrice ale domeniului sau, cunoscute sub numele de Trust Flow and Citation Flow (flux de incredere si flux de citare).

Trust Flow and Citation Flow

Acestea sunt valori metrice interdependente care se combina pentru a forma setul de valori Majestic Flow Metrics. Acestea sunt extrem de perceptive, prezinta o intelegere corecta si profunda, datorita scorului imediat pe care il ofera (scor care variaza de la un nivel scazut, 0, la un nivel maxim de 100) si, de asemenea, datorita oportunitatilor de a sapa mai adanc in datele sau informatiile despre backlink-uri.

O caracteristica preferata a acestui tool o reprezinta abilitatea de a analiza istoricul dobandirii de backlink-uri, atat in ceea ce priveste link-urile obtinute, cat si link-urile pierdute. Prin urmare, valorile metrice Majestic ale puterii domeniului ofera o viziune detaliata care poate fi utilizata pentru a defini imediat strategia. De exemplu, pierderea unui numar mare de linkuri la o anumita data poate oferi o oportunitate de a contacta webmasterii si de a incerca sa recastigati acea valoare.

Majestic vine, de asemenea, cu o bara de instrumente extrem de utila care suprapune valorile metrice ale domeniului pe site-ul pe care il navigheaza un utilizator. Desi o comparatie intre Majestic si Moz sau intre Majestic si Ahrefs, in ceea ce priveste sortarea după autoritatea domeniului (domain authority), ar fi dificil de realizat, nu ar fi inteleasa corect si nu s-ar pune accentul pe ceea ce este cu adevarat important.

Toate aceste instrumente urmaresc sa imite functionarea motorului Google cat mai exact posibil; luate impreuna, formeaza o imagine mai completa.

Concluzie

Avand in vedere importanta continua nu numai a backlink-urilor, dar si potentialul mentionarilor unui site/brand fara a se da si link catre site-ul companiei respective, de a spori performanta, expertii in marketing prin motoare de cautare apeleaza pe buna dreptate la Domain Authority (autoritatea domeniului) pentru a-si evalua potentialul SEO.

0 Shares
You May Also Like