Cum să atragi muncitori străini calificați

0 Shares
0
0
0

În lumea “globalizată” de azi, nu mai este practic sau de dorit ca forța de muncă a unei companii să fie omogenă. Orice companie sau firmă care speră să supraviețuiască pe piața muncii trebuie să dezvolte o strategie care să abordeze simultan atât creșterea cât și adaptarea la economia în continuă schimbare. 

Pentru majoritatea din aceste companii și firme răspunsul este și ar trebui să fie muncitori străini. Lumea afacerilor pare să înțeleagă dependența sa de talentele globale. Un sondaj arată că numărul angajatorilor care consideră că recrutarea de muncitori străini este importantă pentru strategia de achiziție de talente a companiei a crescut cu 5 procente în acest an, ajungând la 90%. 

Angajatorii nu doar că vor să angajeze muncitori străini ci plănuiesc acest lucru. În cele ce urmează îți vom spune cum să atragi și tu muncitori străini calificați.

Evaluarea nevoilor înainte de recrutare muncitori străini

Înainte de a dezvolta o strategie de atragere a muncitorilor străini, o evaluare a nevoilor îți spune unde aveți nevoie de angajați. Companiile multinaționale care au divizii în întreaga lume ar trebui fie să contacteze sucursalele lor pentru asistență, fie să efectueze un sondaj al forței de muncă actuale pentru a determina domeniile în care compania ta ar putea avea nevoie de personal suplimentar. 

Categorizarea nevoilor de angajare în funcție de departament, domeniu de expertiză sau țară te ajută la dezvoltarea strategică și te va ajuta să îți organizezi căutarea.

Dezvoltă un program puternic de mentorat

Pune în legătură angajații potențiali cu alți angajați care își pot împărtăși experiențele și pot acționa ca mentori. Ajutându-i pe noii angajați să stabilească rapid conexiuni sociale este poate cea mai bună modalitate de a ușura procesul tranziției. 

Mentoratul în afaceri nu numai că oferă coaching, împărtășire și transfer de cunoștințe dar ajută companiile și firmele să economisească bani, să reducă fluctuația de personal, să dezvolte leadershipul și să crească talentele. Cel mai important beneficiu al masteratului pentru muncitori străini este asistența în adaptarea atât la companie, cât și la cultura țării.

Sprijin pentru muncitorii străini

O strategie de succes pentru atragerea de muncitori străini calificați include sprijinirea nevoilor acestora: ajutor în obținerea unui permis de muncă România, practicarea incluziunii, etc. Dacă te afli la conducerea unei firme care s-a extins în toate colțurile lumii, este datoria ta să oferi sprijin acelor angajați care s-ar putea să nu fie obișnuiți cu practicile și cultura de afaceri din România. 

Muncitori Străini în România: Expertiza Noastră în Recrutare Internațională

Procesele de expatriere și repatriere nu se limitează la angajați care se mută în străinătate – procesele sunt valabile și pentru muncitorii străini care se mută într-o altă țară cu munca. Companiile multinaționale trebuie să dispună de procese de expatriere pentru a-i ajuta pe angajați în procesul de integrare pe măsură ce se mută din țara de origine într-o țară străină care are nevoie de forță de muncă

În plus, un program de expatriere poate simplifica procesul pentru a ajuta angajații de acasă ai companiei să se adapteze la misiunile din străinătate. Pentru asta, poți apela la agenții recrutare forță de muncă.

Oferă beneficii de relocare clare și generoase

Pentru oricine are intenția să se relocheze, trebuie luate în considerare circumstanțele și nevoile specifice ale fiecărui muncitor în parte: unde sunt cele mai bune cartiere în care ar putea locui? Se va obișnui muncitorul cu clima? Aceștia sunt cei mai importanți factori pentru angajamentul și implicarea unui angajat.

Elaborează politici care să protejeze diversitatea culturală

Atunci când o companie recrutează muncitori străini, acestea ar trebui să poată indica resurse și programe specifice care să sprijine în mod special noile angajări internaționale. 

Acestea pot include instruiri periodice de sensibilizare culturală, criterii de parteneriat sau de furnizor bazate pe diversitate și incluziune sau grupuri de resurse ale angajaților pentru diverse comunități.

Oferă asistență administrativă

Firmele și companiile ar trebui să facă tot ce le stă în putere pentru a reduce birocrația când vine vorba de angajare muncitori români. De la permis de muncă România, vize, la documentație, numai birocrația poate fi descurajantă pentru o persoană care se gândește să lucreze în străinătate.

Oferă condiții flexibile

Flexibilitatea și adaptabilitatea reprezintă principalele tendințe pe piața muncii în 2023, atât pentru angajatori cât și pentru muncitori. Programele flexibile le permit angajaților să lucreze la ore diferite față de ora normală de începere și de oprire a activității în cadrul companiei. 

Acesta poate include o zi liberă flotantă, ore suplimentare pentru odihnă și muncă la distanță precum și posibilitatea de a lucra atât la birou cât și la distanță. Permite-le angajaților tăi să iasă la o cafea dacă au nevoie. 

Permite-le să lucreze de acasă sau din spații de coworking unde se simt confortabil și în siguranță. Pune la dispoziție tot ce este necesar pentru confortul angajaților tăi. Eliberează câteva ore în timpul zilei pentru a face brainstorming fără teama de a nu putea finaliza sarcinile.

Concentrează-te pe potențial, nu pe calificare

La ce acorzi cea mai mare atenție atunci când recrutezi? Experiența, certificatele, dezvoltarea profesională? Această strategie a funcționat până prin anul 2020. Cu toate acestea, pandemia a accelerat transformarea digitală, s-a bazat pe munca la distanță și a permis candidaților să evolueze mai rapid. 

Prin urmare, nu le cere candidaților să își confirme competențele pe hârtie. Angajează-i pe cei care au potențial și dorința de a dobândi competențele de care echipa ta are nevoie.

Reținerea muncitorilor străini

Pentru a atrage muncitori străini este nevoie de o strategie bine pusă la punct dar și pentru a-i păstra. Una din cele mai eficiente metode de a păstra muncitorii străini este eliminarea diferențelor culturale și lingvistice care creează bariere. 

Un angajator care îmbină managementul diversității și incluziunea se poate bucura de succes în atragerea de muncitori străini și în încurajarea muncitorilor de acasă să accepte diferențele.

Spre exemplu, companiile cu o acoperire globală oferă traduceri ale site-urilor web în tot atâtea limbi câte piețe globale au. Un alt exemplu este instruirea și formarea lingvistică sponsorizată de angajator sau evenimentele care îi expun pe angajați la diferențele de cultură și protocol de afaceri la nivel mondial.

0 Shares
You May Also Like