Cum crestem numarul de vanzari aranjand marfa in rafturi?

Cum crestem numarul de vanzari aranjand marfa in rafturi?

0 Shares
0
0
0

Un antreprenor care are o afacere in comert trebuie sa stie cum sa aplice diferite trucuri pentru amenajare in functie de clientii carora li se adreseaza si de psihologia grupurilor tinta.

Specialistii in mercantizare subliniaza faptul ca intr-un magazin clientul are tendinta de a merge mereu spre partea dreapta si de a se deplasa prin aproximativ tot perimetrul pana in momentul in care ajunge la toate produsele pentru care a venit.

Este foarte important ce rafturi alegeti pentru magazine si tocmai de aceea va recomandam ca atunci cand bugetul destinat cumpararii rafturilor nu va permite sa cumparati tot ce va trebuie sa va orientati si spre rafturi metalice second hand, acestea pot avea un pret mai mic si in acelasi timp veti putea sa aplicati si planul de aranjare a produselor.

Atunci cand un client intra in magazin in general are trasate in minte cateva produse pe care doreste sa le cumpere si se va duce sa le caute pe rafturi. Daca va cunoasteti bine clientii atunci stiti ce se cauta in general si veti plasa produsele in asa fel incat clientul sa  se deplaseze prin magazin pentru a gasi tot ce are nevoie si in acest mod il veti determina ca involuntar sa priveasca si sa ia contact si cu alte produse.

Modul in care stiti ca clientii se deplaseaza prin magazin determina regulile in care veti amenaja spatiul de vanzare si modul in care veti pune diferite categorii de produse. In cazul acelor produse care au nevoie de o reaprovizionare frecventa sau care rebuie sa stea in echipamente frigorifice vor fi pozitionate spre extremitatile unui magazin.

Pentru produsele voluminoase care sunt mai putin rentabile se poate aloca spatiu pe nivelurile inferioare ale rafturilor si produsele cu oferte speciale sau produsele noi ar trebui puse la nivelul ochilor sau la nivelul mainilor.

Produsele care au un pret mare si care sunt amplasate in locuri care permit supravegherea sunt si ele puncte de atractie. Produsele tinta ar trebui amplasate undeva spre mijlocul rafturilor pentru a determina consumatorii sa parcurga intreaga lungime a unui raft pentru a ajunge la ele.

In functie de categoria din care fac parte produsele pot fi clasificate in produse economice, premium, superpremium si medii. Expunerea marcilor se va face in ordine de la cel mai mic la cel mai mare pret.

Produsele din marcile premium sau superpremium ar trebui amplasate pe rafturile care se afla la nivelul ochiului sau la nivelul umarului, in zonele in care este  permisa vizibilitatea maxima si marcile economice ar trebui sa fie plasate pe rafturile de jos.

Spatiul care se afla in zona casei de marcat determina vanzari destul de mari si are un loc foarte important in amenajarea unui magazin.

Langa casa de marcat este recomandat sa fie amplasate produse de impuls, cu dimensiuni mici, si grupate in functie de categorie sau puse in standuri mai mici destinate special pentru astfel de produse.

Ca si in cazul produselor alimentare comerciantii care vand haine si produse fashion au anumite reguli de respectat pentru momentul in care aranjeaza marfa pe rafturi.

0 Shares
You May Also Like