Cele mai interesante lucruri despre muntele Everest

Cele mai interesante lucruri despre muntele Everest

0 Shares
0
0
0

Muntele Everest (Nepaleza: Sagarmatha; tibetana: Chomolungma; chineza: Zhumulangma) este cel mai inalt munte al Pamantului deasupra nivelului marii, situat in sub-gama Mahalangur Himal din Himalaya. Frontiera China – Nepal trece peste punctul sau de varf.

Cota oficiala actuala de 8.848 m (29.029 ft), recunoscuta de China si Nepal, a fost stabilita printr-un sondaj indian din 1955 si confirmata ulterior printr-un sondaj chinez in 1975.

In 1865, Everest a primit numele oficial englez de catre Royal Geographic Society, asa cum a recomandat Andrew Waugh, British Surveyor General din India, care a ales numele predecesorului sau in functie, Sir George Everest, in ciuda obiectiilor aparute, unele dintre ele din partea lui Everest insusi.

Muntele Everest atrage multi alpinisti, unii dintre ei alpinisti cu mare experienta. Exista doua trasee principale de urcare, unul care se apropie de varf de la Sud-Est in Nepal (cunoscuta sub numele de “ruta standard”) si cealalta de la Nord, in Tibet.

Desi nu prezinta provocari substantiale de escalada tehnica pe traseul standard, Everest prezinta pericole precum boala de altitudine, vremea si vantul, precum si pericole semnificative din cauza avalanselor si a ghetii Khumbu. Incepand cu 2019, peste 300 de persoane au murit pe Everest, iar multe dintre corpurile acestora raman pe munte.

Primele eforturi inregistrate pentru a ajunge pe varful Everestului au fost facute de alpinisti britanici. Intrucat Nepal nu le-a permis strainilor sa intre in tara la acea vreme, britanicii au facut mai multe incercari pe ruta dinspre creasta nordica din partea tibetana.

Dupa ce prima expeditie de recunoastere a britanicilor in 1921 a atins 7.000 m (22.970 ft) pe zona de Nord, expeditia din 1922 a impins traseul pe creasta nordica pana la 8.320 m (27.300 ft), marcand pentru prima data momentul cand un om a urcat peste 8.000 m. (26.247 ft). Expeditia din 1924 a dus la descoperirea unuia dintre cele mai mari mistere de pe Everest, pana in ziua de azi: George Mallory si Andrew Irvine au facut o ultima tentativa de escalada spre varf la 8 Iunie, dar nu s-au mai intors niciodata, provocand diferite dezbateri in ceea ce priveste daca au fost sau nu primii care au ajuns in varf.

Acestia au fost observati la inaltime pe munte in acea zi, dar au disparut in nori, pentru a nu mai fi niciodata vazuti, pana cand trupul lui Mallory a fost gasit in 1999, la 8.155 m (26755 ft), pe creasta nordica.

Tenzing Norgay si Edmund Hillary au facut prima ascensiune oficiala a Everest in 1953, folosind traseul de pe creasta Sud-Estica. Norgay a atins 8.595 m (28.199 ft) ca membru al expeditiei elvetiene din 1952. Echipa chineza de alpinism din Wang Fuzhou, Gonpo si Qu Yinhua, a facut prima ascensiune raportata a varfului de pe creasta Nordica la 25 mai 1960.

Muntele Everest

Nume

Numele „Muntele Everest” a fost propus pentru prima data intr-un discurs din 1856, publicat ulterior in 1857, in care muntele a fost confirmat pentru prima data ca cel mai inalt din lume.

Numele tibetan este Qomolangma (“Sfanta mama”). Numele a fost inregistrat pentru prima data cu o transcriere chineza pe Atlasul Kangxi din 1721, apoi a aparut ca Tchoumour Lancma pe o harta din 1733 publicata la Paris de geograful francez D’Anville, pe baza fostei harti.

Este, de asemenea, romanizat popular ca Chomolungma si (in Wylie) ca Jo-mo-glang-ma. Transcrierea oficiala chineza este 珠穆朗玛峰 (t 珠穆朗瑪峰), a carei forma de pinina este Zhūmùlǎngmǎ Fēng. De asemenea, este rar tradus in chineza drept Shèngmǔ Fēng. Multe alte nume locale exista, inclusiv „Deodungha” („Sfantul Munte”).

La sfarsitul secolului al XIX-lea, multi cartografi europeni au crezut in mod eronat ca un nume autohton pentru munte a fost Gaurishankar, un munte care se afla intre Kathmandu si Everest.

In 1849, sondajul britanic a dorit sa pastreze numele locale, daca este posibil (de exemplu, Kangchenjunga si Dhaulagiri), iar Waugh a sustinut ca nu poate gasi niciun nume local utilizat frecvent. Cautarea lui Waugh pentru un nume local a fost impiedicata de Nepal si de interdictia Tibetului pentru straini.

Waugh a sustinut ca, deoarece exista multe nume locale, ar fi dificil sa favorizam un nume peste toate celelalte; el a decis ca Varful XV sa fie numit dupa geograful britanic Sir George Everest, predecesorul sau ca Surveyor General of India. Everest insusi s-a opus numelui sugerat de catre Waugh si a spus in Royal Society Geographic din 1857 ca „Everest” nu poate fi scris in hindi si nici pronuntat de „nativul indian”.

Numele propus de Waugh a predominat in ciuda obiectiilor, iar in 1865, Royal Geographic Society a adoptat oficial Muntele Everest ca nume pentru cel mai inalt munte din lume. Pronuntia moderna a lui Everest (/ ˈɛvərɪst /) este diferita de pronuntia lui Sir George a prenumelui sau (/ ˈiːvrɪst / EEV-rist).

La inceputul anilor ’60, guvernul nepalez a inventat numele nepalez Sagarmāthā sau Sagar-Matha (सागर-मथ्था, care inseamna “zeita cerului”.

harta muntelui Everest

Sondaje din secolul XXI

La 9 Octombrie 2005, dupa cateva luni de masurare si calcul, Academia Chineza de Stiinte si Biroul de Stat de Supraveghere si Cartografiere, a anuntat inaltimea Everestului ca fiind de 8.844,43 m (29,017,16 m) cu o precizie de ± 0,21 m (8,3 in), sustinand ca a fost cea mai precisa si exacta masurare de pana atunci.

Aceasta inaltime se bazeaza pe cel mai inalt punct al stancii si nu pe zapada si gheata care o acopera. Echipa chineza a masurat o adancime a zapezii de 3,5 m (11 ft), care determina o altitudine neta de 8.848 m (29.029 ft).

A aparut un argument intre China si Nepal cu privire la inaltimea oficiala si care ar trebui sa fie inaltimea totala (8.844 m, determinati de catre China) sau cu inaltimea zapezii  adaugata (8.848 m, asa cum sugerau cei din Nepal). In 2010, ambele parti au convenit ca inaltimea Everestului este de 8.848 m si Nepal recunoaste afirmatia Chinei potrivit careia inaltimea Everest este de 8.844 m.

Se crede ca tectonica placilor din zona se adauga la inaltime si deplaseaza varful spre Nord-Est.

Comparatii

Culmea Everestului este punctul in care suprafata pamantului atinge cea mai mare distanta deasupra nivelului marii. Cativa alti munti sunt uneori pretinsi a fi „cei mai inalti munti de pe pamant”. Mauna Kea din Hawaii este cea mai inalt atunci cand se masoara de la baza sa; acest varf se ridica la peste 10.200 m cand se masoara de la baza de pe fundul oceanului mijlociu, dar atinge doar 4.205 m (13.796 ft) deasupra nivelului marii.

Prin aceeasi masurare de la baza pana la varf, Denali, in Alaska, cunoscut si sub numele de Mount McKinley, este mai inalt decat Everest. In ciuda inaltimii deasupra nivelului marii de numai 6.190 m (20308 ft), Denali se afla in varful unei campii inclinate, cu inaltimi de la 300 la 900 m (980 la 2.950 ft), obtinand o inaltime deasupra bazei in intervalul de 5.300 la 5.900 m (17.400 m); o cifra citata in mod obisnuit este de 5.600 m.

Prin comparatie, cresterile de baza rezonabile pentru Everest variaza de la 4.200 m (13.800 ft) pe partea de sud la 5.200 m (17.100 ft) pe Podisul Tibetan, obtinand o inaltime deasupra bazei in intervalul 3.650 – 4.650 m (11.980 m).

Culmea Chimborazo din Ecuador se afla la 2.168 m mai departe de centrul pamantului (6.384,4 km (3.967,1 mi)) decat cea a Everestului (6.382,3 km (3.965,8 mi)), deoarece pamantul este bombat la ecuator.

Pe Everest exista foarte putina flora

Flora si fauna

Pe Everest exista foarte putina flora sau fauna autohtona. O anumita forma de muschi creste la 6.480 metri (21.260 ft) pe Muntele Everest. Poate fi cea mai inalta specie de plante intalnita la o asemenea altitudine. O planta de creasta alpina numita Arenaria, poate creste la altitudini sub 5.500 de metri in  aceasta regiune. Potrivit studiului bazat pe datele satelitare din 1993 pana in 2018, vegetatia se extinde in regiunea Everest. Cercetatorii au gasit plante in zone care anterior erau considerate goalite de vegetatie.

Euophrys omnisuperstes, un paianjen saritor, a fost gasit la inaltimi de pana la 6.700 de metri (22.000 ft), ceea ce face posibil ca acesta sa fie rezidentul cel mai ridicat ne-microscopic permanent, de pe Pamant. Acesta pandeste in crevase si se poate hrani cu insecte inghetate, care au fost aduse acolo de vant. Exista o probabilitate ridicata de viata microscopica la altitudini si mai mari.

Pasarile, cum ar fi gastele Anser Indicus, au fost vazute zburand la altitudinile mai inalte ale muntelui, in timp ce altele, au fost observate pe cea mai inalta creasta sudica la 7.920 metri (25.980 ft). In 1953, George Lowe (parte a expeditiei din Tenzing si Hillary) a spus ca a vazut gaste zburand peste varful Everest.

Iacul este adesea folosit pentru a transporta uneltele pentru escaladarile de pe Muntele Everest. Acest animal poate transporta aproximativ 100 kg (220 pounds), are blana groasa si plamani de dimensiuni mari.

Un sfat obisnuit pentru cei din regiunea Everest este sa se pozitioneze pe pamantul cel mai inalt atunci cand se afla in jurul iacilor si al altor animale, intrucat acestea pot arunca la propriu oamenii de pe munte, daca stau pe marginea inferioara a unei poteci inguste. Ursul negru din Himalaya poate fi gasit pana la aproximativ 4.300 de metri (14.000 ft), iar ursul panda rosu este de asemenea prezent in regiune.

0 Shares
You May Also Like
Istoria papalitatii

Istoria papalitatii

Preeminenta (primatul) episcopului Romei asupra intregii Biserici Catolice, o institutie cunoscuta sub numele de “papalitate”, a avut nevoie…