Ce trebui sa stii cand lucrezi intr-o intreprindere oarecare?

0 Shares
0
0
0

Orice sector de activitate, ca este privat sau public are o importanta fundamentala pentru traiul oamenilor. In primul rand le ofera acestora un mod prin care sa se intretina, atat pe ei cat si pe ceilalti, oferind un salariu in schimbul unor servicii.

In al doilea rand este important intrucat daca activitatea nu se desfasoara intr-un mod care sa previna orice fel de incident sau accident care sa aiba un impact asupra muncitorului, atunci intreaga sa viata are de suferit, si nu numai, familia sa este afectata de asemenea.

Cu toate acestea, desi domeniul de protectia muncii este deosebit de important, paradoxal el este putin cunoscut de catre angajatori si angajati. Cei care muncesc in medii cu un potential ridicat de aparitie a accidentelor nu stiu faptul ca pot cere echipamente pentru a se proteja, iar patronii afla despre existenta firmelor de securitate si sanatate in munca abia dupa ce a avut loc un accident, cand deja este mult prea tarziu.

Normele de protectia muncii sunt reglementate prin lege, iar in ciuda acestui fapt foarte putini dintre angajati stiu ca au dreptul de a cere anumite echipamente.

In continuare va vom prezentara pe scurt o selectie dn cele mai importante drepturi si obligatii atat pentru muncitori cat si pentru patroni.

Persoanele care isi desfasoara activitatea intr-un anumit sector de munca sunt obligati sa nu se expuna la imbolnavire ori accidentare, atat pentru ei cat si pentru colegi, iar in cazul in care a avut loc un accident sau cineva este bolnav sunt obligati sa isi anunte superiorul in acest sens. Un patron ar trebui sa ofere pregatire si instructie angajatilor sai, iar acestia sunt obligati sa se conformeze acesteia, insa problema este ca de cele mai multe ori asa zisa instructie sau pregatire nu exista, patronii nu se ocupa de acest aspect.

De aceea angajatul fara o instructie si pregatire corespunzatoare de multe ori risca sa se accidenteze sau sa se imbolnaveasca.

Din categoria obligatiilor, angajatii trebui sa foloseasca acele echipamente tehnice corespunzator in cazul in care mediul in care lucreaza este echipat cu acestea, cu substantele periculoase ori cu orice fel de mijloc folosit in acea firma, institutie sau intreprindere.

De la cele mai neinsemnate pericole care pot aparea de exemplu intr-un sediu de birouri, pana la cele mai periculoase cum ar fi intr-un fabrica sau laborator, angajatii sunt obligati sa cunoasca si sa foloseasca intr-un mod corect aparatura pe care urmeaza sa o foloseasca, atat pentru a nu se accidenta pe sine, cat si pe ceilalti din jur.

In concluzie acestea ar fi principalele obligatii si drepturi pe care atat angajatorul cat si angajatul ar trebui sa le respecte, iar daca doriti lamuriri in acest sens, puteti oricand apela la o firma de protectia muncii.

0 Shares
You May Also Like