Ce sunt racordurile sanitare principale?

Ce sunt racordurile sanitare principale?

0 Shares
0
0
0

In lumea accesoriilor sanitare, exista mai multe familii principale. Aici am decis sa punem laolalta cateva tipuri principale de racorduri sanitare. Aceasta prezentare ampla va va ajuta sa descoperiti marea varietate de modele disponibile pe piata si, astfel, sa intelegeti functiile lor respective. Dupa care poti sa vezi gama de coturi sudabile.

Tipuri de racorduri in functie de materialul tevii de destinatie

 • PER montaj
 • Racord PER cu surub
 • Racordurile PER sunt fabricate din plastic/alama si sunt foarte simplu de instalat. Aceste fitinguri pot fi de tip “slip-on”, “press-on”, de compresie sau automate.
 • PER este un material plastic care poate fi gasit in conductele sanitare sau in sistemul de incalzire.
 • Racord PVC
 • Racordurile din PVC sunt foarte frecvente in instalatii si au particularitatea de a fi lipite si nu pot fi sudate.
 • Racord de cupru

Racordurile din cupru sunt, probabil, cele mai versatile dintre toate fitingurile, deoarece pot fi adaptate la numeroase situatii. Pentru cele mai multe conexiuni din casa dumneavoastra, acestea sunt partenerul ideal. Acestea au o durata de viata lunga si pot fi utilizate pentru instalare la suprafata sau ascunsa. Si in acest caz, exista mai multe forme de racorduri din cupru (coturi, mansoane, prize).

Montarea in mai multe straturi

 • Racorduri multistrat

Racordurile multistrat sunt racorduri care fac parte din familia de racorduri PER. Racordurile multistrat au un grad redus de scalare (datorita unui strat specific de PE-X), tevile sunt mai rigide (datorita adaosului de aluminiu), iar etanseitatea lor la oxigen este totala.

 • Racord din alama

Racordul din alama este un racord de lipit care asigura o buna conexiune intre piesele metalice din materiale diferite.

Tipuri de fitinguri in functie de metoda de instalare

 • Racorduri cu suruburi

Racordurile insurubate sunt, in general, fabricate din alama sau otel galvanizat. Principala lor utilizare este in fitingurile sanitare. Diametrul acestor fitinguri este foarte variabil, cu piese de la 8 mm pana la peste 30 mm. Inainte de a alege un racord filetat, este important sa identificati daca aveti nevoie de un ansamblu de tip masculin, feminin sau masculin-feminin.

 • Racorduri sudate

Accesoriile de lipit sunt adesea fabricate din cupru sau alama, cu o gama larga de diametre, de la 10 la peste 60 mm. Racordurile de lipit se gasesc atat in sistemele sanitare, cat si in cele de incalzire.

 • Racorduri de presare

Racordurile de presare pot fi fabricate din cupru, alama sau bronz. Aceste fitinguri sunt utilizate pentru instalatii cu tevi multistrat. Trebuie sa se utilizeze intotdeauna o unealta de presare cu insertii adaptate la diametrul tevii si la tipul de fitinguri.

 • Racord de compresie

Racordul de compresie este un racord care asigura o etansare prin strangerea tevii pe racordul propriu-zis. Presiunea este cea care asigura buna functionare. Un tip de accesoriu care are un avantaj major: poate fi asamblat cu doar cateva rotiri de cheie!

Montarea pe glisare

Racordul glisant este utilizat pe sistemele de incalzire si este utilizat pe scara larga pentru fiabilitatea sa. Etansarea este perfecta, dar asamblarea necesita multe cunostinte. In special, aveti nevoie de un cleste de fixare pentru a-l putea pune.

0 Shares
You May Also Like
Istoria papalitatii

Istoria papalitatii

Preeminenta (primatul) episcopului Romei asupra intregii Biserici Catolice, o institutie cunoscuta sub numele de “papalitate”, a avut nevoie…