Ce sunt entorsele si cum se trateaza eficient?

Ce sunt entorsele si cum se trateaza eficient?

0 Shares
0
0
0

Tratarea unei entorse ajuta recuperarea si previne disconfortul suplimentar. Este important sa nu puneti greutate pe zona afectata in timpul recuperarii. Specialistii care ofera tratament entorsa Cluj va pun la dispozitie mai multe informatii despre acest subiect.

Tratamente la domiciliu

Unele entorse usoare pot fi tratate acasa. Tratamentele recomandate pentru ingrijirea la domiciliu includ:

  • folosirea unor bandaje elastice (cum ar fi un bandaj ACE) pentru a va infasura glezna, dar nu prea strans
  • utilizarea elementelor rigide pentru fixarea gleznei
  • utilizarea unor carje, daca este nevoie
  • ridicarea piciorului cu perne, dupa cum este necesar, pentru a reduce umflarea
  • administrarea de ibuprofen (cum ar fi Advil) sau acetaminofen (cum ar fi Tylenol) pentru a gestiona durerea
  • odihna si menajarea gleznei.

De asemenea, este util sa aplicati gheata pe zona ranita cat mai curand pentru a reduce umflarea. In prima zi, ar trebui sa aplicati gheata la fiecare 20-30 de minute, de trei-patru ori pe zi. Dupa aceea, aplicati gheata la fiecare trei-patru ore pentru urmatoarele doua zile.

Este posibil ca medicul dumneavoastra sa va spuna sa ramaneti in repaus pana cand inflamatia dispare. Pentru entorse usoare, acest lucru poate dura o saptamana pana la 10 zile, in timp ce entorsele mai severe pot dura pana la cateva saptamani pentru a se vindeca.

Interventie chirurgicala

Interventia chirurgicala pentru entorse este rara. Poate fi efectuata atunci cand lezarea ligamentelor este severa si exista dovezi de instabilitate sau cand leziunea nu se imbunatateste cu un tratament nechirurgical. Optiunile chirurgicale includ:

  • Artroscopie: in timpul unei artroscopii, un chirurg priveste in interiorul articulatiei pentru a vedea daca exista fragmente libere de os sau cartilaj.
  • Reconstructie: pentru o operatie de reconstructie, un chirurg va repara ligamentul rupt cu cusaturi. De asemenea, se pot utiliza alte ligamente sau tendoane pentru a repara ligamentele deteriorate.

Tipul de interventie chirurgicala necesar va depinde de gravitatea entorsei gleznei si de nivelul de activitate. Dupa operatie, reabilitarea este o parte importanta a procesului de recuperare. Va trebui sa participati periodic la intalniri cu medicul dumneavoastra si sa efectuati exercitii de terapie fizica pentru a recastiga miscarea si a intari muschiul in jurul gleznei. In functie de intinderea entorsei gleznei si de tipul de interventie chirurgicala, reabilitarea poate dura saptamani sau luni.

Care este perspectiva pe termen lung pentru cineva cu o entorsa la glezna?

In cele mai multe cazuri, o entorsa a gleznei nu este foarte grava si se va vindeca complet cu un tratament adecvat. Perioada de timp necesara pentru o recuperare completa va depinde de gravitatea entorsei. Majoritatea entorselor de glezna dureaza cateva saptamani pentru a se vindeca complet. O entorsa mai severa poate dura luni.

Desi durerea si umflarea vor disparea in cele din urma, glezna accidentata este posibil sa nu fie la fel de stabila ca glezna neafectata. Medicul dumneavoastra va poate sugera anumite exercitii care sa ajute la intarirea muschiului la glezna. Cu toate acestea, nu trebuie sa efectuati exercitii pana cand medicul nu v-a spus sa faceti acest lucru.

0 Shares
You May Also Like