Ce este leasingul, cum funcționează și ce avantaje are față de alte modalități de finanțare a unei mașini

0 Shares
0
0
0

Mașinile sunt o parte esențială a vieții noastre de zi cu zi. Din ce în ce mai multe persoane optează pentru leasingul auto ca modalitate de a-și finanța autovehiculul astfel încât să nu fie nevoiți să plătească prea mult dintr-o dată. 

Ești puțin confuz în legătură cu modul în care funcționează un leasing automobile? În cele ce urmează îți vom spune tot ce trebuie să știi despre leasingul auto pentru a te ajuta să faci cea mai bună alegere.

Ce este leasingul automobile?

Leasingul este o variantă de credit în care compania de leasing operațional este cea care îți cumpără bunul dorit, achitând ulterior acesteia o rată lunară prestabilită în contractul semnat de ambele părți. Din ce în ce mai des auzim termenul de leasing automobile. În cele ce urmează dorim să aducem puțină claritate. Obiect al leasingului poate fi orice bun mobil sau imobil cu excepția terenurilor agricole și bunurilor consumptibile.

Leasingul poate fi de mai multe feluri. Astfel, există leasing operațional și leasing financiar. Aceste două tipuri de leasing sunt cele mai complexe. Cea mai simplă diferență între cele două forme de leasing este însuși scopul pentru care își dorești un contract de leasing operațional.

Spre exemplu, să presupunem că obiectul contractului de leasing este o mașină. Dacă la încheierea contractului îți dorești ca mașina să rămână în proprietatea ta atunci vorbim despre leasing financiar. Dacă vrei o mașină doar ca să o folosești temporar și la sfârșitul contractului semnat mașina să rămână în proprietatea firmei de leasing pe care ai ales-o, achitând pentru acest serviciu o sumă de bani lunară, stabilită în contract, vei semna un contract de leasing operațional (cunoscut și sub denumirea de leasing de mentenanță). 

În cazul acesta, rata achitată lunar se va calcula în funcție de rulajul anual, în funcție de marja uzurii, dobânda și durata contractului și va cuprinde întreținerea și asigurarea mașinii. Cu alte cuvinte, vei plăti doar ce vei folosi și la încheierea contractului vei returna mașina. Apoi, îți poți alege o altă mașină după același principiu.

Optimizează-ți Bugetul cu Leasingul de Automobile - Beneficii și Consultanță Expertă

Ce presupune un leasing auto?

Leasingul este un proces similar cu un credit bancar. Diferența principală dintre leasingul auto și creditul bancar constă în faptul că o companie specializată achiziționează mașina dorită de tine, mașină pe care ți-o pune la dispoziție pe baza unui contract. 

Pe întreaga durată a contractului încă nu ești proprietarul mașinii însă vei plăti o rată lunară și îți vei asuma atât cheltuielile de întreținere cât și riscurile în cazul în care va avea loc un accident. La încheierea perioadei prestabilite în contract vei putea să cumperi mașina la un preț mult mai mic. Sau, în cazul în care te răzgândești și vrei un alt model de mașină poți semna un nou contract de leasing pentru un alt model de mașină, singura condiție fiind aceea ca mașina să provină de la același dealer auto. 

Acesta este unul din principalele avantaje oferite de leasingul auto față de creditul bancar, pe lângă o rată lunară mai mică sau o valoare mai scăzută a avansului pe care trebuie să îl achiți dacă îți dorești să achiziționezi autovehicule noi prin această metodă de finanțare.

Care sunt avantajele oferite de leasing automobile?

Leasingul auto este o variantă de interes pentru șoferii care doresc să își schimbe mașina, să beneficieze de o mașină nouă, echipată cu cele mai noi tehnologii însă nu dispun de suma necesară dintr-o dată.

Leasingul auto oferă flexibilitate. Leasingul auto oferă clientului o mulțime de beneficii printre care flexibilitatea termenelor de plată și a valorii reziduale. Termenele de plată pot fi lunare, trimestriale sau sezoniere. Există posibilitatea de a cumpăra atât mașini noi cât și mașini rulate. 

Finanțarea se poate face atât în Euro cât și în Ron. Mai mult, în anumite condiții există posibilitatea de a face modificări la nivelul contractului de leasing automobile, se poate scurta sau prelungi perioada de leasing operațional, există posibilitatea de rambursare anticipată sau cesionării de contracte de finanțare.

Birocrația este redusă. Odată cu digitalizarea majorității proceselor, numeroase sunt companiile de leasing care s-au adaptat și pun la dispoziția clienților sisteme online prin care cererile de finanțare se pot aproba în 24 de ore. Tot online se va verifica și eligibilitatea clientului dar și alte detalii utile pentru încheierea unui contract de leasing automobile.

Dreptul de proprietate. Atunci când perioada contractuală este încheiată, compania solicitantă devine proprietara mașinii finanțate, după achitarea unei valori reziduale. Această valoare reziduală reprezintă un anumit procentaj din prețul mașinii, dar valoarea nu trebuie să depășească 20%.

Nu există garanții speciale. În cazul unui credit bancar, aprobarea sa este influențată de oportunitatea de creștere a firmei solicitante, cerându-se garanții suplimentare în funcție de gradul de risc estimat de instituția bancară. În cazul unui contract de leasing auto în schimb garanția este reprezentată de bunul finanțat. 

Acesta este un avantaj pentru companiile și firmele mai mici, în curs de dezvoltare. Cu alte cuvinte, indiferent dacă este vorba de o companie mai mică sau mai mare care vrea să își înnoiască flota de automobile, se vor obține o serie de avantaje dacă se alege finanțarea prin leasing mașini.

După cum ai văzut, există două tipuri de leasing automobile, ai la dispoziție mai multe opțiuni în cazul în care îți dorești să achiziționezi o mașină însă nu dispui de o sumă considerabilă de bani. Totul este să le pui pe toate în balanță și să îți dai seama care variantă de leasing mașini îți oferă cele mai multe beneficii. 

Tot ce trebuie să faci este să studiezi principalele oferte ale pieței de leasing automobile pentru a găsi cea mai bună ofertă pentru tine. După ce vei termina cu birocrația nu îți mai rămâne decât să te urci la volan și să profiți din plin de noua ta achiziție. Sărbătorește noua achiziție urcându-te la volan și pornind într-o excursie într-unul din locurile tale favorite. Astfel, poți testa și mașina pentru a vedea cum rulează.

0 Shares
You May Also Like
Pentru ce este o turbina?

Pentru ce este o turbina?

Pentru a face componentele sa se roteasca. Si acea rotatie, care este o energie mecanica foarte utila, o…