Ce este haute cuture?

Ce este haute cuture?

3 Shares
0
0
3

Haute couture reprezinta crearea de imbracaminte exclusiv la comanda. Haute couture este o moda de ultima generatie, construita manual, de la inceput pana la sfarsit, realizata din tesaturi de inalta calitate, costisitoare, adesea neobisnuite, cusute cu atentie deosebita la detalii.

Couture se traduce literalmente din limba franceza ca “imbracaminte”, dar se poate referi si la moda, si este de asemenea utilizat ca o abreviere comuna a haute couture. In acest trend se incadreaza cele mai frumoase rochii de seara lungi.

Haute se traduce literalmente la “mare”. O imbracaminte de haute couture este adesea realizata pentru un client, adaptata special pentru masuratorile purtatorului si pozitia corpului.

Termenul s-a referit initial la lucrarea englezului Charles Frederick Worth, produsa la Paris la mijlocul secolului al XIX-lea. Dapifer noteaza ca Worth ar permite clientilor sai sa selecteze culori, tesaturi si alte detalii inainte de a incepe vreodata procesul sau de proiectare, care nu era pe de-a lungul timpului.

In Franta moderna, haute couture este o denumire protejata care nu poate fi utilizata decat de catre firme care indeplinesc anumite standarde bine definite. Cu toate acestea, termenul este folosit, de asemenea, pentru a descrie toate articolele de imbracaminte personalizate la moda, fie ca este produsa in Paris sau in alte capitale de moda, cum ar fi Londra, Milano, New York sau Tokyo. In ambele cazuri, termenul se refera la casele de moda sau la designerii de moda care creeaza moduri exclusive si adesea orientate spre tendinte sau moda creata.

In Franta, termenul haute couture este protejat prin lege si este definit de Camera de Comert si Industrie de Paris, cu sediul la Paris. Chambre syndicale de la haute couture este definita ca “comisia de reglementare care determina ce case de moda sunt eligibile pentru a fi adevarate case de haute couture”.

Normele lor prevad ca numai “societatile mentionate pe lista intocmita in fiecare an de o comisie cu domiciliul la Ministerul Industriei au dreptul sa se foloseasca de eticheta haute couture. Chambre Syndicale de la Couture Parisienne este o asociatie de calugari parizieni, infiintata in 1868 ca o extindere a breslelor medievale care reglementeaza membrii sai in ceea ce priveste falsificarea stilurilor, datele deschiderilor pentru colectii, numarul de modele prezentate, relatiile cu presa si activitatile de promovare.

Formarea organizatiei a fost generata de Charles Frederick Worth. O scoala afiliata a fost organizata in 1930, numita L’Ecole de la Chambre Syndicale de la Couture. Scoala ajuta noii designeri sa ajute casele “couture” care sunt inca prezente astazi. Din 1975, aceasta organizatie a lucrat in cadrul Federatiei Francoise, de couture, du Prêt-à-Porter des Couturiers si des Creursurs de Mode.

Au fost stabilite criterii mai riguroase pentru haute couture in 1945. Pentru a castiga dreptul de a se numi un couture si de a folosi termenul haute couture in publicitatea sa si in orice alt mod, membrii Chambre Syndicale de la Haute Couture trebuie sa respecte reguli specifice:

  • design realizat la comanda pentru clienti privati, cu unul sau mai multe accesorii;
  • sa aiba un atelier de lucru la Paris care sa angajeze cel putin cincisprezece membri ai personalului cu norma intreaga;
  • sa aiba cel putin douazeci de oameni tehnici cu norma intreaga, in cel putin un atelier;
  • sa prezinte o colectie de cel putin cincizeci de modele originale pentru public in fiecare sezon de moda (de doua ori, in ianuarie si iulie a fiecarui an), atat pentru imbracaminte de zi, cat si pentru seara.
3 Shares
You May Also Like
Istoria costumului barbatesc

Istoria costumului barbatesc

Istoria costumului barbatesc incepe in urma cu cateva sute de ani cand ceea ce numim azi costum barbatesc…