Ce este ERP?

Ce este ERP?

0 Shares
0
0
0

Cand vine vorba despre aplicatii ERP sau mai simplu ERP, ne referim la planificarea resurselor companiei. Aplicatia ERP este un software modular conceput pentru a integra principalele functii ale proceselor de afaceri ale unei organizatii intr-un sistem unificat.

Sistemul ERP este compus din componente software, care sunt numite module de obicei, iar fiecare dintre acestea se concentreaza pe o functie esentiala de afaceri, cum ar fi finantele si contabilitatea, resursele umane, productia, managementul materialelor si managementul relatiilor cu clientii (CRM). Organizatiile folosesc numai modulele de care au nevoie pentru a-si conduce propria activitate.

Cum functioneaza ERP

Doua caracteristici disting software-ul ERP de colectiile de software de afaceri mai restranse, pe care vanzatorii si analistii din industrie le denumesc adesea drept cele mai bune.

Primul este integrarea intre module care le permite acestora si utilizatorilor sa interactioneze. De exemplu, o comanda de vanzare creata in modulul CRM va fi impartita cu modulul de productie, astfel incat departamentul de fabricatie va avea informatii despre ce produs sa faca. Cand produsul este livrat, datele din modulul de gestionare a stocurilor se schimba, iar cand clientul plateste, modulul de contabilitate inregistreaza veniturile.

Cealalta caracteristica distinctiva a software-ului ERP este o baza de date centrala in care modulele inregistreaza tranzactiile si alte informatii, acceseaza aceste date si le impartasesc. Daca aveti ceea ce industria ERP numeste „o singura sursa de adevar” ii scuteste pe utilizatori sa nu fie nevoiti sa introduca informatii de mai multe ori. La randul sau, aceasta imbunatateste precizia datelor, faciliteaza raportarea si permite colaborarea intre departamente.

Istoric ERP

Radacinile ERP incep in planificarea cerintelor materialelor (MRP), un sistem de calcul al materialelor si componentelor necesare fabricarii unui produs dezvoltat de inginerul IBM Joseph Orlicky in 1964. Pana in anii ’70, software-ul MRP era un element principal al producatorilor.

In 1983, expertul in management Oliver Wight a dezvoltat MRP II, care a extins MRP la alte tipuri de resurse, inclusiv financiare; si a adaugat sprijin pentru planificarea capacitatii, gestionarea costurilor, controlul etajelor si planificarea vanzarilor si a operatiunilor, printre altele.

In mod separat, consultantii si furnizorii din anii ’70 au inceput sa dezvolte software-uri de retea mainframe pentru gestionarea proceselor financiare, inclusiv contabilitate si salarizare, pe o singura baza de date. Doua dintre aceste startup-uri, Baan si SAP, au crescut rapid pentru a deveni furnizori de software de varf, care la inceputul anilor 1990 au devenit cunoscuti sub numele de ERP.

Analistii firmei de cercetare Gartner au concluzionat ca era necesar un nou termen pentru categoria in crestere a software-ului de afaceri modular integrat, care a depasit procesele de fabricatie pentru a cuprinde functii de back-office, precum HR si contabilitate.

In 1990, a inventat termenul de planificare a resurselor intreprinderii pentru a denumi acest software cu scop mai general. MRP nu a disparut, iar scopurile inca distincte ale MRP vs. ERP asigura un rol continuu pentru ambele.

In trei decenii de existenta, ERP a suferit modificari seismice la nivelul bazelor sale tehnice care au alimentat o crestere exponentiala. ERP este astazi software-ul indispensabil pentru toate, dar in mod special pentru cele mai mici afaceri.

In primele zile ale software-ului de tip business ERP din anii ’70, software-ul a rulat pe computere mainframe in spatii din centrele de date ale proprietarului. Pana in anii 1990, furnizorii ERP de mainframe au inceput sa migreze software-ul catre modelul client-server, unde dispozitivele desktop comunica cu un server central.

ERP era acum accesibil mai multor utilizatori. Facilitatea utilizatorului s-a imbunatatit de la UI-urile bazate pe caractere din zilele mainframe, in timp ce furnizorii ERP au adaugat GUI-uri asemanatoare Microsoft Windows la software-ul client si, in curand, la Windows in sine.

La mijlocul anilor ’90, pe masura ce web-ul a crescut in popularitate, produsele ERP-client-server erau reamenajate cu UI-uri similare browser-ului web – chiar daca sistemele in sine ramaneau blocate in ​​retelele corporative.

Sosirea ERP cloud la sfarsitul anilor 90 a fost urmatoarea schimbare fundamentala a modului in care ERP a fost livrat si consumat. Cloud a facut posibil ca, companiile sa-si conecteze sistemele ERP la clienti, furnizori si parteneri. De asemenea, a facut ca browserele web sa fie UI standard pentru majoritatea sistemelor ERP noi.

0 Shares
You May Also Like