Ce este dermoscopia

Ce este dermoscopia?

0 Shares
0
0
0

Dermoscopia este examinarea leziunilor pielii folosind un dispozitiv de mana, numit dermatoscop, iar aici putem aminti drept exemplu Dermlite DL200 hybrid dermatoscope. Dermoscopia este cel mai adesea folosita pentru a ajuta la diagnosticarea cancerului de piele. Este neinvaziva si nedurerosa.

Acest test este cunoscut si sub denumirea de dermatoscopie, microscopie de suprafata a pielii si microscopie de epiluminescenta.

Scopul testului

Daca aveti o leziune sau o alunita pigmentata a pielii, medicul dumneavoastra poate efectua o dermatoscopie. Dermoscopia este un examen simplu al pielii care se face cu ajutorul unui dermatoscop.

Un dermatoscop (numit si dermoscop) este un dispozitiv mic, portabil, care se lumineaza si mareste, permitand medicului sa vada structuri ale pielii care nu sunt vizibile cu ochiul liber.

Dermoscopia este folosita cel mai des pentru a ajuta la identificarea leziunilor canceroase ale pielii, cum ar fi melanomul sau carcinomul bazocelular. Uneori poate fi dificil de diferentiat intre leziunile pielii canceroase si non-canceroase precum cheratoza seboreica, hemangioame, alunite atipice si lentigine benigne.

Un melanom precoce poate fi deosebit de dificil de identificat, deoarece pare incredibil de asemanator cu un nevus non-canceroz. Dermoscopia se face pentru a distinge mai usor intre cele doua.

Daca aveti o dermoscopie facuta, puteti preveni efectuarea unei indepartari de alunite inutile sau a unei biopsii a pielii, deoarece permite medicului sa identifice mai precis leziunile pielii pigmentate. De asemenea, dermatoscopia va permite dermatologului sa monitorizeze alunitele si alte leziuni ale pielii pigmentate pentru eventuale modificari.

In timp ce dermoscopia este cel mai adesea facuta pentru a ajuta la identificarea posibilelor leziuni canceroase ale pielii, ea poate fi de asemenea utilizata pentru identificarea si monitorizarea altor afectiuni ale pielii, cum ar fi vitiligo, scabie, lupus eritematos discoid si lichen planus. Un dermatoscop poate fi de asemenea, utilizat pentru a localiza aschii si a evalua caderea parului.

Riscuri si contraindicatii

Nu exista riscuri si nici contraindicatii pentru aceasta procedura. Este foarte sigura utilizarea Dermlite DL200 hybrid dermatoscope, si poate fi folosita pentru toate tipurile de piele si pentru toate varstele.

In timpul testului

Dermatoscopia este o procedura foarte simpla si nedureroasa. In primul rand, specialistul care se va ocupa de efectuarea dermoscopiei va aplica pe piele un gel cu ultrasunete sau ulei (cum ar fi uleiul mineral). Gelul sau uleiul imbunatateste claritatea imaginii care poate fi capturata de dermatoscop.

Odata ce gelul / uleiul este aplicat, clinicianul va apasa usor dermatoscopul pe pielea dvs. Acest lucru nu doare, dar veti simti o presiune usoara din partea dermatoscopului. Este important ca dermatoscopul sa fie presat pe piele pentru a elimina posibile bule de aer intre dispozitiv si piele, care ar putea interfera cu campul vizual al clinicianului.

Apoi, clinicianul se uita prin dermatoscop pentru a obtine o imagine marita a leziunii cutanate in cauza. Imaginile adunate de dermatoscop pot fi surprinse prin video si / sau fotografii. Aceste imagini pot fi salvate pentru evaluare ulterioara. Acest lucru permite monitorizarea atenta a leziunilor cutanate suspecte, in special la cei cu risc ridicat pentru dezvoltarea cancerului de piele.

Interpretarea rezultatelor

Dermoscopia dezvaluie leziunea pielii cu mult mai multe detalii decat se poate observa cu ochiul liber. Acest lucru permite clinicianului sa aiba o vedere mai exacta a structurii, culorii si formei leziunii pielii.

Clinicianul cauta modele de pigmentare, tiparele vaselor de sange, distributia pigmentarii, printre altele, care sa-i ajute sa identifice o leziune canceroasa in comparatie cu una non-canceroasa. Rezultatele dermoscopiei sunt imediate. Daca dupa examen, dermatologul tau este asigurat, leziunea pielii este inofensiva, nu mai trebuie facut nimic.

Daca dermoscopia descopera un posibil cancer de piele, dermatologul dumneavoastra va inlatura si biopsia leziunii. Acest lucru se poate face in aceeasi programare sau poate fi necesar sa reveniti pentru a elimina leziunea pielii.

Dermatologul tau poate decide ca leziunea pielii nu trebuie indepartata imediat, dar necesita monitorizare suplimentara. In acest caz, dermatologul dumneavoastra va va face sa va intoarceti pentru o alta dermoscopie dupa cateva luni pentru a monitoriza leziunea pielii pentru orice modificari.

Unde pot afla mai multe?

Exista o gama vasta de informatii disponibile pentru a incepe si a excela in dermoscopie. Societatea Internationala de Dermoscopie (IDS) ofera gratuit, videoclipuri care se potrivesc tuturor nivelurilor gazduite pe YouTube si module de invatare electronica. Dermoscopedia este o resursa enciclopedica din IDS autorizata de dermoscopisti de seama.

Pe internet sunt prezente numeroase bloguri care parcurg cazuri. In plus, Societatea de Dermatologie pentru Ingrijirea Primara deruleaza mai multe cursuri pentru dermoscopisti incepatori, intermediari si avansati si permite interactiunea fata in fata cu profesorii cu experienta.

De asemenea, Universitatea din Cardiff gazduieste un curs de invatare online de 12 saptamani pentru dermoscopie, iar la curs pot participa specialisti din toata Europa si nu numai, pentru a se perfectiona.

Intrebati medicii locali cu un interes specializat in dermatologie daca este posibil sa frecventati clinicile si sa priviti leziunile impreuna sau sa participati la clinici suspecte de cancer de piele la spital.

0 Shares
You May Also Like