Ce este asigurarea medicala sau de sanatate

Ce este asigurarea medicala sau de sanatate?

0 Shares
0
0
0

Asigurarea de sanatate este o optiune interesanta care completeaza sanatatea publica. Aflati ce sunt si ce se ascunde sub numele de asigurari de sanatate.

O asigurare medicala (sau o asigurare de sanatate) consta intr-un contract pe care o anumita persoana (cunoscuta in acest caz ca pacient sau client) il stabileste cu o companie de asigurari de sanatate, constand in plata unui anumit pret lunar pentru un plan sau o polita de sanatate, in schimbul asigurarii mentionate anterior care are grija de toate sau o parte din cheltuielile dumneavoastra medicale.

Adica este un contract mentinut intre persoana si compania de asigurari de sanatate, prin care se achizitioneaza un plan medical si de sanatate, iar compania trebuie sa acopere cheltuielile medicale (fie integral, fie intr-un anumit procent).

Acest tip de asigurare poate fi achizitionat fie prin intermediul companiei dumneavoastra de lucru (din ce in ce mai multe companii semneaza acorduri cu asiguratorii medicali cu scopul de a oferi angajatilor lor diferite servicii medicale, cum ar fi cel cunoscute sub numele de control anual), fie sa fie contractat individual.

Diferentele de pret dintre diferitele tipuri de asigurari de sanatate pe care le puteti gasi in prezent pe piata sunt definite in special de caracteristicile asigurarii de sanatate in sine si de ceea ce ar acoperi sau nu, asiguratorul. De exemplu, exista asigurari de sanatate care acopera doar consultatia medicala si medicul specialist, precum si anumite teste de diagnostic, dar nu acopera tratamentele medicale care pot fi efectuate dupa aceste teste.

Din acest motiv, este foarte important sa se tina seama de toate conditiile oferite de asiguratorii medicali, de preturile si caracteristicile acestora si sa le comparam cu cele oferite de alte companii. De asemenea, este esential sa se tina seama de ceea ce acopera si de ceea ce nu acopera, precum si daca ar exista vreo clauza de timp minim de permanenta (adica perioada de timp in care pacientul trebuie sa fie in mod necesar la compania de asigurari, fara a putea anula contractul). Vezi mai multe detalii pe OVB Romania sanatate.

Clasificarea asigurarilor de sanatate

La nivel general, asigurarile de sanatate sunt clasificate in doua grupe principale:

Asigurare de cheltuieli majore: cele asociate cu catastrofele

In cazul asigurarilor catastrofele este legata de o catastrofa economica, neavand nevoie de o boala grava pentru a activa asigurarile de sanatate, pentru bolile in care au nevoie de asigurare catastrofala sunt: cancerul, interventiile chirurgicale majore etc.

Cum este deductibila o asigurare de sanatate?

Acestia pot folosi asigurarea de sanatate doar atunci cand platesc o suma convenita listata pe polita, asigurarea de sanatate deductibila. Deductibila in asigurarile de sanatate este valoarea ce trebuie platita inainte de actele de asigurare.

Asigurarea de sanatate deductibila este legata de valoarea ratei lunare si de plafonul de acoperire a asigurarii, atunci cand se analizeaza valoarea deductibilitatii fiecarui asigurator, acestea ar trebui sa compare plafonul de acoperire sau de rambursare.

Asigurarile de sanatate se ocupa de cheltuieli atunci cand acestea depasesc valoarea deductibilului. Ei vor trebui sa-l plateasca doar atunci cand au nevoie pentru a beneficia de asigurare. Deductibilul este anual, platit o data pe an.

Ce spun stasticile despre cauzele comune de deces?

Una dintre cele mai mari scaderi in ceea ce priveste numarul absolut de decese este pentru boala pulmonara obstructiva cronica, care a scazut cu aproape 264 000 la 1,3 milioane de decese. Cu toate acestea, decesele cauzate de cardiopatia ischemica au crescut cu peste 1,2 milioane, cea mai mare crestere din orice grup de venit in ceea ce priveste numarul absolut de decese din aceasta cauza.

 

Exista o singura boala transmisibila (infectii ale cailor respiratorii inferioare) in primele 10 cauze de deces pentru tarile cu venituri medii superioare. In special, a existat o scadere cu 31% a deceselor cauzate de sinucidere din 2000 in aceasta categorie de venituri, scazand la 234 000 de decese in 2019.

In tarile cu venituri mari, decesele sunt in crestere pentru toate primele 10 boli, cu exceptia a doua. Boala cardiaca ischemica si accidentul vascular cerebral sunt singurele cauze de deces din primele 10 pentru care numarul total a scazut intre 2000 si 2019, cu 16% (sau 327 000 de decese) si, respectiv, cu 21% (sau 205 000 de decese). Venitul mare este singura categorie de grup de venituri in care a existat un numar in scadere de decese din cauza acestor doua boli.

Cu toate acestea, boala cardiaca ischemica si accidentul vascular cerebral au ramas in primele trei cauze de deces pentru aceasta categorie de venituri, cu un total combinat de peste 2,5 milioane de decese in 2019. In plus, decesele cauzate de bolile de inima hipertensive sunt in crestere. Reflectand o tendinta globala, aceasta boala a crescut de la a 18-a cauza de deces la a 9-a.

Decesele cauzate de boala Alzheimer si alte demente au crescut, depasind accidentul vascular cerebral pentru a deveni a doua cauza principala in tarile cu venituri mari si fiind responsabile pentru decesele a 814 000 de persoane in 2019. Si, ca si in tarile cu venituri medii-superioare, doar o boala transmisibila, infectiile respiratorii inferioare, apare in primele 10 cauze de deces.

0 Shares
You May Also Like