Lipsa de motivare la locul de muncă se poate defini drept o cauză principală a demotivării, o lipsă de voință pentru a duce la capăt unele sarcini și o productivitate scăzută overall.
Consecințele lipsei de motivare la locul de muncă nu sunt doar pentru fiecare angajat în parte, ci și pentru întreaga companie, mai ales dacă se generalizează.
Prin urmare, este în interesul companiei să poată identifica rapid semnele de demotivare în rândul angajaților, astfel încât să poată fi puse în aplicare măsurile necesare pentru a remedia situația. Acestea pot fi activități comune, diverse jocuri de echipă, sau acțiuni mai ample precum cosuri cadou pentru femei sau pentru alți membrii ai echipei.
Factori care pot demotiva angajații
Condițiile de lucru. Condițiile de lucru pot să aibă un impact direct asupra calității vieții angajaților la locul de muncă. Mediul de la locul de muncă, posibilitatea de a munci de acasă, flexibilitatea orarului, instrumente sau facilități puse la îndemâna acestora, un sistem de recompensare și daruri precum cosuri cadou de 1-8 martie… toți acești factori pot să aibă un impact asupra vieții de zi cu zi a angajaților. Iar în cazul în care compania nu face tot posibilul pentru a îmbunătăți condițiile de muncă, angajații pot deveni demotivați.
Relațiile de la locul de muncă
Atât într-o firmă, cât și în viața de zi cu zi, oamenii pe care îi întâlnim și cu care relaționăm pot să aibă o anumită influență asupra noastră, fie ea negativă, fie ea pozitivă.
Astfel că, relațiile dificile cu colegii, echipele sau managerii, o atmosferă grea sau conflictele interne pot avea un impact asupra motivației angajaților.
Managementul și relația cu managerul sunt puncte cheie în motivarea angajaților. Definirea obiectivelor, comunicarea și disponibilitatea managerului au un impact direct asupra activității angajatului și, prin urmare, asupra motivației sale la locul de muncă. Un management autoritar sau inaccesibil reprezintă o sursă majoră de nemulțumire pentru angajați.
Factori individuali în demotivarea la locul de muncă
Demotivarea poate fi legată de postul și sarcinile angajatului în cadrul companiei:
- Sarcini care nu sunt satisfăcătoare, repetitive sau care trezesc o lipsă de interes;
- Inadecvarea între postul “vândut” la recrutare și realitatea de pe teren;
- Volum de muncă neadecvat: supraîncărcare sau subîncărcare, în ambele cazuri angajatul se poate simți demotivat deoarece acest dezechilibru creează stres și insatisfacție, ducând la burn-out (supraîncărcare) sau bore-out (plictiseală profundă);
- Lipsa de autonomie: birocrație, procese consumatoare de timp, prea multe raportări sau control ierarhic: angajații se simt limitați în activitatea lor sau supervizați excesiv, ceea ce îi determină să nu mai ia inițiative sau să nu mai asume noi responsabilități.