Blocuri de motor din aluminiu si fonta

Blocuri de motor din aluminiu si fonta

0 Shares
0
0
0

Blocul motor (numit si carter), este o parte majora de turnatorie care a evoluat foarte mult pentru a urmari provocarile automobilului (reducerea emisiilor de CO2, fiabilitatea componentelor, …). Blocul motor este acum realizat in principal din aluminiu si switch-uri, pentru motoarele mici, care au multe avantaje.

Aliaje utilizate pentru blocul motor (aluminiu, fonta, magneziu)

Aliajul de aluminiu AlSi9Cu3(Fe) este utilizat in principal pentru blocurile fabricate in turnatorie sub presiune. Rezultat din reciclare, acest aliaj are avantajele de a beneficia de o aprovizionare globala si de un pret redus al materiilor prime. Aluminiul ofera o conductivitate termica mai buna decat fonta si faciliteaza fabricarea pieselor de precizie (in forma aproape de plasa) cu forme complexe care integreaza suporturi auxiliare de organe, pasaje de apa si tevi de ulei.

Turnate in acelasi metal ca si capetele cilindrilor, blocurile de aluminiu evita, de asemenea, coeficienti de dilatare diferiti la garniturile chiuloasei.

Blocurile de motor din fonta folosesc, in general, fonta din grafit lamelar (LLF), dar si, in unele cazuri, fonta vermiculara din grafit. Blocurile din fonta, mai grele, dar care ofera o rezistenta mecanica la temperatura mai buna in comparatie cu aluminiul, se refera in principal la vehiculele diesel.

Exista unele evolutii ale blocurilor motoare din magneziu: cum ar fi un bloc Corvette (Dow / Mg) turnat in nisip in MEL ZC 63 (cu tratament termic T6) cu o economie de greutate de 45 kg (in comparatie cu un bloc din fonta). Cu toate acestea, aceste aplicatii (GM/Ford) se refera, in general, doar la vehiculele de nisa.

Aluminiu dopat pentru a imbunatati caldura

Cu toate acestea, aluminiul AlSi9Cu3 are riscul unor probleme de crapare la peste 250°C in anumite zone ale motorului. Adaugarea de elemente (Ni, …) care ar stimula proprietatile fierbinti ar putea fi o solutie tehnica cu un cost suplimentar pe bloc. Pentru procesele de productie a blocurilor motor de turnare gravitationala, in acelasi mod, aliajele AlSi7MgCuNiFe ar putea oferi castiguri in rezistenta la cald.

De asemenea, este posibil sa se impinga inapoi “crapatura” la temperatura un pic prin crearea de dispersie Al3X (X = Ti, Zr, Co, V, …). Cu toate acestea, aceasta solutie are un cost suplimentar semnificativ pentru un castig de temperatura limitat (intre 50° C si 70° C).

Blocul motor de turnatorie si tehnologiile de fabricatie

Multe procese de turnatorie sunt utilizate in intreaga lume pentru fabricarea industriala a blocurilor de motoare. In ceea ce priveste blocurile motoare din aluminiu, turnatoria sub presiune domina cu aproape 70% din productie, apoi sunt utilizate pentru turnarea cochiliei, carcasa de joasa a presiuni sau nisipului, procesul de ambalare a miezului (turnat la sursa de maseloti si rotirea matritei), procesul TRIDEM sau turnarea nisipului pe Disamatic (plan vertical comun). Pentru fonta, pe de alta parte, gasim nisip la turnare verde in Disamatic, dar si spuma pierduta sau procesul Cosworth.

Pentru modelele de bloc motor VW veti gasi online diferite oferte pentru dumneavoastra.

Blocul motor sta la baza masinii de multi ani si, pana in ziua de azi a reusit sa evolueze enorm de mult. Totusi, in ultimii ani a aparut un nou rival, si anume motorul electric, care este total diferit de cel pe baza de combustibil fosil. Doar dumneavoastra veti putea alege care este cea mai buna varianta pentru dvs.

0 Shares
You May Also Like