Aplicatiile usilor in arhitectura

Aplicatiile usilor in arhitectura

0 Shares
0
0
0

Usile arhitecturale sunt folosite in scopuri generale dar si speciale. Usile sunt folosite in general pentru separarea spatiilor interioare (camere, spatii interioare) pentru intimitate, lejeritate, securitate si siguranta celor de la interior.

Usile mai sunt folosite si pentru asigurarea pasajelor intr-o anumita cladire de la exterior, pentru motive de siguranta si control climatic. Cele mai moderne si rezistente usi pot fi gasite pe Tgg.

Usile mai sunt folosite si in cazuri speciale, asa cum vom enumera mai jos:

1.    O “trapdoor” sau usa capcana in traducere, este orientata orizontal intr-o podea sau tavan si este accesata de cele mai multe ori cu ajutorul unei scari.
2.    Usile rezistente la explozii (blast-proof) sunt construite pentru a permite accesul anumitor structuri dar si pentru a asigura o protectie sporita in cazul unor explozii.
3.    O usa de gradina este acel tip de usa ce deschide spatiul spre o gradina sau curte interioara. Acest termen este folosit des in mod specific pentru ferestrele frantuzesti sau usile tip fereastra frantuzeasca, pentru usile duble frantuzesti, etc.
4.    Un “jib door” sau usa secreta este o usa deghizata, construita sa se integreze perfect in perete, cu suprafetele de aceeasi textura si finisare cu cele ale peretelui. Aceste tipuri de usi erau foarte des folosite in casele istorice din Anglia, in principal in scop de usi pentru servitori.
5.    O usa pentru animale (in general pentru caini sau pisici) este o usa care se deschide si inchide pentru a permite accesul animalelor, fara interventia omului. Acestea pot fi montate in cadrul altor usi (ca un panel permanent sau temporar). Usile de acest tip pot fi unidirectionale, permitand doar iesirea animalelor sau pot fi prevazute cu sistem electronic, astfel avand acces doar animalele cu un cip electronic special (animalele casei respective de exemplu).

Constructie si componente.

Usile din scanduri si placi sunt construite din frame-uri si paneluri asamblate impreuna.

Scandurile – sunt placi verticale din lemn ce acopera intreaga suprafata a usii pe inaltime si compun partile din stanga si din dreapta ale acesteia. Balamalele sunt montate pe partea fixa iar manerul si incuietoarea sunt montate pe partea mobila.

Rail-urile: sunt placi orizontale montate la varful, la baza si optional in mijlocul unei usi ce imbina cele 2 scanduri principale si impart usa in 2 sau mai multe segmente de panel-uri.

Montantii – sunt scanduri de dimensiuni mai mici, optionale, aflate intre cele 2 principale si impart usa in doua sau mai multe coloane sau panel-uri, termenul fiind folosit mai mult pentru usile verticale, dar mai des in statele din CommonWealth.

Usile rezistente la impact.

Usile rezistente la impact au varfuri rotunjite pentru a disipa energia si a minimiza efectul de crapare sau denting.

Varfurile astfel formate sunt construite deseori din material special, ca de exemplu Acrovyn-ul.

Acest tip de usi este folosit in special in zonele cu trafic foarte mare, asa cum ar fi spitalele, scolile si hotelurile. Mult mai rezistente decat usile simple, acestea asigura o rezistenta sporita si in caz de dezastre (cutremure, incendii, etc.).

0 Shares
You May Also Like