Adevarul despre 5G

Adevarul despre 5G: Ce se va intampla (si ce nu) in 2019?

0 Shares
0
0
0

Noile retele si telefoane 5G ar trebui sa inceapa sa apara inainte de sfarsitul anului, insa vitezele de gigabit si latenta redusa vor deschide si ele, o noua lume a dispozitivelor de mare viteza.

Dupa ani de hype cu privire la vitezele de gigabit care va vor permite sa descarcati filme de lung metraj in doar cateva secunde, 5G devine realitate.

Pe 3 aprilie, Verizon si-a pornit reteaua mobila 5G in anumite zone din Chicago si Minneapolis. Primul smartphone capabil 5G al lui Verizon este modelul Moto Z3. Modelul Z3 de la Moto 5G este disponibil acum in magazine, si permite conectivitatea 5G pentru modelul Z3. Verizon a declarat ca serviciul sau 5G poate fi adaugat la orice plan nelimitat si va costa in plus, doar 10 dolari pe luna. Samsung a urmat cu Galaxy S10 5G – primul telefon adevarat 5G din piata. Preturile incep de la 1.299 $ pentru modelul de 256GB si 1.399 $ pentru versiunea de 512GB.

Sprint a continuat sa lanseze o retea capabila 5G in Dallas, Houston, Kansas City si Atlanta pe 30 mai. Pentru a utiliza aceasta retea, veti avea nevoie de noul V50 ThinQ de la LG. Dar alti producatori de telefoane, inclusiv ZTE si Huawei, au anuntat propriile dispozitive cu capabilitati 5G.

Primii pasi in 5G

Un analist recunoscut Apple spune ca in 2020 va lansa doua iPhone-uri de 5 G, un model de 6,7 inch si 5,4 inci.

Reteaua de 5G a retelei Sprint este acum localizata in patru orase, iar daca aveti noul V50 ThinQ sau Hub 5G de la HTC, veti putea experimenta viteze mai mari in acele locatii, acum. Tehnologia retelei Sprint difera de tehnologia Verizon, prin faptul ca acorda prioritate pentru o acoperire mai larga asupra descarcarilor mai rapide.

Samsung a lansat modelul Galaxy S10 5G de 1.299 dolari pe reteaua Verizon 5G. Dispozitivul dispune de un ecran de 6,7 inchi si sase obiective de camera, inclusiv doua cu senzori de timp pentru detectarea adancimii, pentru a imbunatati experientele legate de realitate. Am testat S10 5G pe Verizon din Chicago pentru a profita de viteze de 5G, iar in timp ce telefonul a eliminat ocazional reteaua de 1 Gbps, descarcarile noastre medii au fost de 700 Mbps. Cu toate acestea, telefonul este mult mai rapid decat un LTE Galaxy S10.

Ce poti astepta de la 5G?

“Adoptarea 5G va fi chiar mai rapida decat ceea ce am vazut la 4G, iar adoptarea retelelor 4G la nivel mondial, a fost una extrem de rapida”, a declarat Ignacio Contreras, directorul la divizia de marketing a celor de la Qualcomm – pentru 5G, la summitul companiei de la sfarsitul anului 2018.

Noul standard de retea nu este doar despre smartphone-urile mai rapide. Vitezele mai mari si latenta redusa vor face posibila si noi experiente in realitatea augmentata si virtuala, masinile conectate si casele inteligente – orice regiune in care masinile trebuie sa discute intre ele in mod constant si fara intarziere.

In lumea curajoasa a noului 5G, cu siguranta veti avea nevoie sa cumparati un telefon nou, dar nu va fi vorba numai despre telefoane.

“5G va fi epoca post-smartphone”, a declarat Robert J. Topol, managerul general al Intel pentru afaceri si tehnologie 5G. “Telefoanele sunt primul loc de lansare pentru ca [sunt] o astfel de ancora in viata noastra din punct de vedere al conectivitatii”.

Ce este 5G acum?

Proiectul de parteneriat de generatia a treia, organismul de standarde care scrie regulile pentru conectivitate wireless, a convenit la sfarsitul anului 2017, cu privire la prima specificatie pentru 5G. Specificatia non-standalone a noului standard 5G pentru radio acopera benzile de 600 si 700 MHz si capatul spectrului de 50Ghz. Acest acord a deschis calea pentru producatorii de hardware sa inceapa sa dezvolte telefoane cu modemuri 5G la interior. Dar specificatia non-standalone se aplica la 5G dezvoltat, cu LTE ca ancora.

In iunie 2018, organismul de standarde a completat regulile pentru standalone 5G. Operatorii de retea isi ajusteaza acum software-ul folosind echipamente care respecta standardul complet.

“[Standardul] stabileste intr-adevar [etapa] pentru sistemele interoperabile si incercarile de teren cu operatorii in 2018 si incepe evalurarile pentru a putea construi dispozitive compatibile cu standardele –incepand cu ultima jumatate a anului 2018 si lansarile din 2019” declara in 2018 Matt Branda, un analist si marketer 5G.

Este important sa retineti ca dispozitivele 5G trebuie sa se comporte frumos cu retelele existente LTE, deoarece in zonele in care acoperirea 5G va fi insuficienta sau inexistenta, noile radiouri vor fi optimizate pentru conexiunile LTE disponibile. De aceea, specificatia non-standalone a a primit prioritate pe piata.

Companiile cum ar fi Qualcomm si Intel lucreaza la modemuri de 5 G care se vor potrivi in telefoane, masini, dispozitive smart home si alte forme de dispozitive care inca nu au luat forma. Radiourile sunt in test in momentul de fata, pentru a se asigura ca acestea sunt interoperabile cu operatorii de retea si companiile de infrastructura.

“Am facut deja zeci de incercari”, a spus Topol. “Acum, cand ne apropiem de produsul final, comercial, aici vor incepe anunturile OEM [de la producatori de hardware].”

La randul sau, Qualcomm a declarat ca 20 de operatori din intreaga lume vor lansa 5G in 2019, inclusiv toti transportatorii majori din SUA. Douazeci de producatori de dispozitive s-au angajat sa utilizeze componentele Qualcomm 5G in dispozitivele lor.

AT & T se transforma intr-un hotspot mobil, nu intr-un smartphone, cu primul sau dispozitiv capabil de 5G si construit de Netgear. Hotspot-ul sau – Nighthawk 5G Mobile poate accesa aceleasi benzi ca versiunea LTE, plus capabilitatile 5G construite in partea de sus spectrului. In octombrie, AT & T a incheiat prima conexiune de 5G intre hotspot si o retea 5G, in direct. De asemenea, Verizon se indreapta spre Inseego pentru a construi un hotspot 5G propriu. Atat AT & T, cat si Verizon au avut retele de esantion 5G instalate la summit-ul tehnic recent al Qualcomm din Hawaii in Decembrie anul trecut, desi nu au putut furniza viteze reale 5G.

0 Shares
You May Also Like