Inceperea gradinitei – un pas important in evolutia celor mici

0 Shares
0
0
0

Vacanta de vara este pe sfarsite si deja multi parinti au inceput sa ii pregateasca pe copii sa faca primii pasi in afara familiei, in societate. Separarea este o etapa plina de incarcatura emotionala – atat pentru copii, cat si pentru parinti. Pentru ca, desi unii parinti nu recunosc, nici lor nu le este usor sa isi vada copiii cum incep sa se descurce fara ajutorul lor.

In momentul in care copiii incep sa mearga la gradinita, li se contureaza mai bine ideea de socializare, de prietenie, de apartenenta la un grup. Tot atunci copiii invata despre necesitatea de a stabili anumite relatii cu ceilalti.

Uneori parintii pot fi mai afectati decat copiii

Poate fi greu de crezut, insa de multe ori parintii sunt cei care de fapt trec printr-o etapa mai emotionala decat cei mici, care reusesc sa se adapteze repede noii situatii, noilor persoane pe care le intalnesc si locului unde vor trebui sa petreaca ore bune in fiecare zi.

Parintii pot sa accepte cu greu ideea ca cei mici nu mai au atata nevoie de ei, ca incep sa faca lucruri pe cont propriu sau cu ajutorul altora, ca se simt uneori mai bine la gradinita decat acasa. Asadar, parintii ar trebui sa ajunga la un echilibru emotional pentru a nu transmite mai departe copiilor starile de nesiguranta si de teama ca ceva li se poate intampla atunci cand nu sunt sub grija lor.

Cu cat parintii accepta mai bine ideea ca ai lor copii cresc si trec printr-o etapa absolut normala a vietii lor, cu atat cei mici vor avea o mai mare incredere ca ceea ce li se intampla este un lucru pozitiv si se vor adapta mai bine noilor conditii.

Insa, de multe ori se poate intampla ca, pe fondul unor probleme si situatii adiacente, parintii sa nu reuseasca sa treaca singuri peste aceasta etapa si atunci indicat ar fi sa apeleze la ajutorul unui specialist.

Consilierea parentala ii ajuta atat pe parinti, cat si pe copii

Atunci cand vorbim de ajutor de specialitate, ne referim de fapt la sedinte de consiliere de care parintii pot avea parte ori de cate ori considera ca se afla intr-un impas si nu gasesc solutii sa iasa din acesta.

In cadrul Centrului PsihArt, parintii interesati de sedinte de consiliere parentala au la dispozitie o echipa de psihoterapeuti ce detin formarea si experienta necesara pentru a le oferi acestora noi perspective ca sa iasa din situatiile limita in care se afla.

La aceste sedinte poate participa un singur parinte sau chiar ambii, dupa caz. De asemenea, daca un alt membru al familiei implicat in cresterea si educarea copiilor – spre exemplu bunica – se afla in aceeasi situatie ca si parintii, poate participa de asemenea.

Acest tip de sedinte pot fi tinute pana in momentul in care se considera ca parintii au reusit sa depaseasca impasul si lucrurile au revenit la normal in familie.

Parintii ai caror copii incep gradinita si decid sa apeleze la ajutorul unui psihoterapeut trebuie sa stie din start ca nu fac acest lucru doar pentru ei insisi, ci si pentru copii. Pentru ca de multe ori se intampla sa le transmita copiilor starile pe care le au.

Mai multe detalii despre sedintele de consiliere parentala cei interesati pot obtine accesand site-ul oficial al Centrului PsihArt sau printr-un apel telefonic direct la sediu.

0 Shares
You May Also Like