Este nivela prietena constructorului?

Este nivela prietena constructorului?

0 Shares
0
0
0

Aparatura care este utilizata la executarea nivelmentului geometric poarta denumirea de nivela. Acest nivelment geometric este o metoda extrem de precisa de determinare a cotelor si diferentelor de nivel. Este o metoda superioara altor procedee.

Nivelele sunt instrumente mult mai simple decat teodolitele si ofera in acelasi timp posibilitati de manevrare usoare si rapide. Clasificarea acestor aparate de nivelment se face dupa mai multe criterii: dupa modul de orizontalizare a axei de vizare, dupa precizia de citire pe mira si dupa modul de modernizare.

Dupa modul de orizontalizare a axei de vizare exista nivelele de tip rigid si nivelele cu compresor sau automate. Dupa modul de precizie de citire pe mira exista nivele de precizie si nivele de mare precizie. Dupa modul de modernizare exista nivelele clasice si cele moderne.

Nivelele rigide sunt formate din componente mari si anume partea inferioara care este fixa si partea superioara care este mobila. Spre deosebire de teodolit, luneta nivelei se roteste numai in plan orizontal.

Nivelele digitale au aparut mult mai tarziu catre sfarsitul secolului XX. Acestea au tastatura si display, fiind prevazute cu unitate de memorie si un card PC. Avantajele acestor aparate sunt destul de importante. Elimina erorile de citire, repeta masuratorile pana apar valorile corecte, calculul automat al unor diferente de nivel, au un compensator electronic care elimina din start efectuarea masuratorilor cu instrumental decalat. Aceste echipamente masurare sunt foarte eficiente.

In prezent se pot distinge doua procedee de nivelare electronica care sunt fundamental diferite. Primul este cel al procedeelor active iar al doilea al procedeelor pasive. Primul dintre acestea foloseste ca sursa de lumina o dioda cu laser oferind o informatie de inaltime, iar al doilea are un model desenat pe o mira acesta fiind iluminat natural este inregistrat in planul imagine al unui instrument de nivelment geometric.

Procedeele active de regula se gasesc la nivele cu laser rotativ. Nivelele digitale pot fi considerate ca facand parte din a doua categorie, deoarece lucreaza cu partea vizibila sau de infrarosu a luminii naturale. O caracteristica comuna a tuturor instrumentelor de nivelment geometric digitale este aceea ca principiul de fabricatie corespunde cu cel de la tipul de nivele automate.

De aceea acestea pot fi privite ca o combinatie dintre o nivela automata si o camera digitala. La absolut toate nivelele digitale de astazi exista posibilitatea unei citiri optice directe, fara sa fie nevoie de micrometre. Chiar daca adaptarea scarii se realizeaza printr-o optica de tip zoom, nu se pot depasi distante de 20-30 m.

Diversele firme care activeaza in domeniu s-au vazut puse in situatia de a realiza coduri speciale, care trebuie  sa permita o reprezentare pe distante 1-100 m fara sa fie utilizata o optica speciala de zoom. La nivelele digitale de astazi se pot diferentia numeroase procedee de prelucrare a imaginilor digitale.

Primul dintre ele este procedeul corelatiei, al doilea procedeul masurarii fazei si al treilea procedeul masurarii pozitiei. Din gama larga de nivele electronice care sunt utilizate in practica curenta cele mai multe sunt de o calitate extraordinara si vi le recomand cu incredere.

0 Shares
1 comment
  1. Nu cred ca in ziua de azi se foloseste nivela cu laser, muncitorii din romania inca folosesc nivela simpla

Comments are closed.

You May Also Like