Designerul web proiecteaza si creeaza site-uri web. El este responsabil atat de aspectul grafic/vizual al site-ului sau al paginii web, cat si de functionarea tehnica a acestuia si de implicarea utilizatorilor care il viziteaza: un site web bine facut combina un design atractiv si usurinta de navigare. Dar ce face mai exact un Web Designer?
In proiectarea unui web design Bucuresti , Web Designerul porneste de la nevoile clientilor: companii, institutii, profesionisti si organizatii care doresc sa aiba un site propriu pentru a se face cunoscute, a-si vinde produsele, a-si face reclama initiativelor.
Dupa ce bugetul disponibil, functionalitatea dorita, continutul si publicul tinta au fost definite, Web Designerul concepe arhitectura site-ului si structura sitemap-ului, astfel incat sa organizeze logic informatiile.
Apoi trece la proiectarea interfetei cu utilizatorul (UI, User Interface), setul de elemente grafice si estetice prin care utilizatorii pot interactiona cu site-ul si continutul sau: butoane, meniuri derulante, casute de cautare, link-uri, pictograme, bare de defilare laterale. Principalele aspecte pe care se concentreaza activitatea Web Designer-ului sunt doua: grafica si utilizabilitatea.
Grafica unei pagini web este o caracteristica foarte importanta: un aspect atractiv si atragator capteaza atentia si ii determina pe utilizatori sa continue navigarea, chiar si inainte de informatiile continute.
Fontul textului, culorile, layout-ul web, imaginile, toate elementele grafice ale unui site trebuie gandite in functie de publicul tinta si de scopul pentru care a fost conceput site-ul. Cel de-al doilea aspect este usurinta de utilizare: un site care este foarte atractiv din punct de vedere grafic, dar care nu este foarte functional, nu isi atinge obiectivul.
Informatia trebuie sa fie accesibila, navigarea trebuie sa fie clara si intuitiva, iar structura site-ului nu trebuie sa fie prea complexa: aceasta inseamna, de exemplu, ca nu trebuie sa existe prea multi pasi sau clicuri pentru a duce utilizatorul de la pagina de pornire la pagina de destinatie dorita. Acest lucru se realizeaza prin proiectarea atenta a experientei utilizatorului (User eXperience Design sau UXD).
Sarcini si indatoriri ale designerului web
Principalele sarcini ale unui Web Designer sunt:
- Proiectarea, crearea si intretinerea de site-uri, portaluri si aplicatii web
- Definirea arhitecturii generale a site-ului, in conformitate cu principiile de accesibilitate si uzabilitate.
- Dezvoltarea layout-ului web (fonturi, imagini, culori…)
- Codificarea HTML si CSS din layout-uri grafice
- Incarcarea si gestionarea continutului paginilor web
- Publicarea site-ului online (gazduire si gestionarea domeniului)
Cum sa devii un Web Designer? Formare si cerinte
Ofertele de locuri de munca pentru designeri web necesita adesea o diploma sau o licenta in domeniul informaticii. Exista insa si cursuri de web design, in cadrul carora sunt abordate toate fazele de la crearea unui site web pana la lansarea online (arhitectura web, design multimedia, managementul continutului, managementul domeniului si al gazduirii) si se invata utilizarea tehnologiilor necesare pentru web design (HTML si CSS, Photoshop, Illustrator).
Atunci cand isi cauta un loc de munca, este foarte important ca Web Designerul sa isi poata demonstra abilitatile, experienta si profesionalismul, mai ales daca alege o cariera de freelancer: de aceea este esential sa isi construiasca un portofoliu in care sa isi arate cele mai bune proiecte si sa obtina certificari sau atestate formale ale abilitatilor sale.
De ce are nevoie site-ul tau web pentru a functiona perfect?
Comprimarea imaginilor: Toate imaginile trebuie exportate pentru web si comprimate la cea mai mica dimensiune utilizabila. Imaginile mari pot afecta negativ timpul de incarcare a paginii, ceea ce este nesatisfacator atat pentru Google, cat si pentru vizitatori.
Alt text: Alt text ofera browserului informatii descriptive (alternative) despre o imagine. Alt text ar trebui sa explice imaginea si functia acesteia pe pagina. De exemplu, daca utilizati o imagine ca link, textul alternativ ar trebui sa spuna vizitatorilor ca imaginea este un link si unde. Persoanele cu deficiente de vedere care folosesc cititoare de ecran li se va citi text alternativ, ceea ce imbunatateste accesibilitatea site-ului dvs. web.
Indemnurile la actiune pe site-uri sunt esentiale pentru generarea de clienti potentiali. Fiecare pagina ar trebui sa contina un CTA clar relevant pentru pagina respectiva.
Avocatii nu sunt de obicei timizi in ceea ce priveste apelurile la actiune. De fapt, uneori avocatii pot fi un pic indemn la actiune prea zelosi. Fiecare pagina ar trebui sa aiba un numar limitat de indemnuri. Daca ii oferi unui vizitator prea multe optiuni, el sau ea poate deveni coplesit si sa nu faca deloc o alegere. Asigurati-va ca fiecare apel la actiune este clar si specific si ii directioneaza pe vizitatori sa faca alegerea cea mai valoroasa pentru firma dvs. in contextul sau.
Ca utilizator, una dintre cele mai frustrante neglijente este lipsa informatiilor de contact usor accesibile pe un site web. Unii vizitatori vor bineveni sa completeze un formular, dar altii vor dori sa vorbeasca direct cu tine. Numarul dvs. de telefon ar trebui sa fie vizibil pe fiecare pagina, in text si nu intr-o imagine. Acest lucru este deosebit de critic pentru vizitatorii smartphone-ului.