Când și de ce ai nevoie de serviciile unui notar public

Cănd și de ce ai nevoie de serviciile unui notar public?

0 Shares
0
0
0

Evoluția tehnologiei precum și liberul acces la mediul online ne-a creat o serie de facilități care nu pot fi contestate. Tehnologia evoluează acum mult mai rapid față de perioada anterioară, în sensul în care a luat un avânt puternic și nu dă semne să se oprească. În aceste zile, orice persoană cu acces la interet este capabilă să aranjeze de acasă o ipotecă, să obțină un împrumut pentru a achiziționa diverse bunuri, operațiuni despre care nu am crezut acum ceva timp că ar fi posibile.

Cu toate acestea, în ciuda ușurinței de a gestiona atât de multe afaceri utilizând beneficiile evoluției tehnologiei, există încă prevederi legale care impun să se apeleze la serviciile unui notar pentru încheierea anumitor acte juridice. Există anumite documente care trebuie autentificate, chiar dacă tranzacția, negocierile, programările și comunicarea au loc online. De asemenea, este preferabil să apelezi la serviciile unui notar întrucât acesta îți conferă și siguranța legalității actelor juridice încheiate.

Tradițional, actul autentic este destinat să protejeze consimțământul părților și de aici numeroase acte pentru care legea impune forma autentică ad validitatem: vânzarea și partajul imobilelor, ipoteca, convențiile matrimoniale, donația, etc. Printre alte proceduri, inclusiv cele menționate mai sus, în competența notarilor public intră și: succesiunile, divorțurile pe cale amiabilă, legalizarea semnăturilor, certificarea unor fapte, depozitul etc., anumite înscrisuri constituind titluri executorii.

birouri notariale sunt deschise și sâmbăta

Notarul public este o persoană ce acționează ca martor imparțial în executarea documentelor importante. Intenția autentificării actelor este de a descuraja frauda de către cei care semnează acte, astfel încât verificarea corectă a identității persoanelor implicate, a documentelor și a obiectului este o sarcină cheie pentru serviciile notariale.

Un notar evaluează, de asemenea, dacă o persoană semnează un document de bunăvoie fără a fi amenințat sau intimidat și se asigură că semnatarul este conștient de conținutul documentelor.

Întrucât suntem într-o epocă a vitezei, este important să știi cât timp îți va răpi fiecare acțiune pe care o vei întreprinde. În ceea ce privește operațiunile notariale, durata acestora poate varia între câteva minute (legalizări copii, anumite tipuri de declarații etc.), câteva zile (contracte de vânzare imobiliară, contracte de ipotecă imobiliară, proceduri succesorale etc.), respectiv o lună (procedura divorțului prin acordul soților). Tot din punct de vedere al timpului trebuie menționat că multe birouri notariale sunt deschise și sâmbăta astfel că dacă ai ceva rapid de rezolvat o poți face și în zilele de weekend.

notar public

Dezbaterea unei mase succesorale – moștenirea se poate realiza utilizând mai multe căi. Poți opta să mergi în fața instanței de judecată ceea ce în primă fază poate părea mai puțin costisitor, însă pe măsură ce procedura avansează vei constata contrariul.

Deși pare că scutești taxa pe care o vei plăti notarului, pentru a investi instanța de judecată cu dezbaterea unei succesiuni este necesar ca până la primul termen să achiți o taxă de timbru judiciar, calculată și aceasta prin aplicarea unui procent din valoarea bunurilor ce compun masa succesorală. La aceasta se adaugă onorariul avocatului precum și diferite costuri ce se adaugă pe parcursul judecății cum ar fi plata unor expertize judiciare ori alte asemenea. Iar în final, se adaugă timpul.

Dată fiind situația pandemică, precum și aglomerarea instanțelor judecătorești, termenele se dau destul de greu și poți aștepta chiar și un an până la prima înfățișare. Dar povestea nu se termină aici! Urmează alte termene pentru citare părți, propunere probe, administrare probe , etc și uite așa realizezi că ai pierdut cel puțin doi ani din viața ta, cu un cost semnificativ mai mare când puteai să apelezi la un notar.

Aici procedura este mult mai simplă. Durata acesteia diferă în funcție de numărul de moștenitori și în funcție de cât de repede se obțin documentele solicitate de notar. Practic, în mare parte, va depinde de tine cât de rapid vrei problema rezolvată.

Un fenomen tot mai des întâlnit și la noi este încheierea unei convenții matrimoniale, convenție pe care o poți încheia doar în fața notarului public. Convenția matrimonială este instrumentul perfect prin care soții, ori viitorii soți își pot proteja și gestiona mai bine bunurile.

Căsătoriile deja încheiate și cele pentru care viitorii soți nu semnează în fața notarului o convenție matrimonială sunt guvernate de regimul comunității legale prevăzută de Codul Civil. Convenția matrimonială încheiată înainte de căsătorie va produce efecte de la data încheierii căsătoriei, iar convenția încheiată în timpul căsătoriei (pentru a schimba regimul comunității legale) produce efecte de la data stabilită de soți.

Cănd și de ce ai nevoie de serviciile unui notar public

În concluzie, activitatea unui notar public este esențială în viața de zi cu zi, într-o societate unde oamenii, proprietățile și banii sunt mereu în mișcare, iar pentru realizarea diferitor acțiuni este obligatoriu să te prezinți în fața unui notar public, fie că o faci pentru că legea te obligă să închei anumite acte la notar, fie că alegi să faci asta pentru siguranța ta, pentru a-ți proteja banii, timpul, și ce e cel mai important – viața privată!

0 Shares
You May Also Like