Zone alpine din Elvetia care i-au inspirat pe marii romancieri, de-a lungul timpului

Zone alpine din Elvetia care i-au inspirat pe marii romancieri, de-a lungul timpului

0 Shares
0
0
0

Regiunea alpina spectaculoasa din Berner Oberland din Elvetia, s-a dovedit a fi inspiratia din spatele multor poeme, romane si chiar filme.

Doua ore si jumatate de la aeroportul Zürich cu trenul, Berner Oberland a stimulat de secole scriitorii, de la Sir Arthur Conan Doyle, JRR Tolkien si Lord Byron, la Johann Goethe si Ian Fleming, sa-si ia stiloul si sa scrie despre cea mai uluitoare zona muntoasa de pe batranul continent.

Iata primele 8 locuri din Berner Oberland care au inspirat marii romancieri, de-a lungul timpului. Nu trebuie sa le ratezi!

  1. Cascada Reichenbach

Poate cea mai faimoasa locatie literara din Alpi, Cascada Reichenbach din Valea Hasli este locul in care Conan Doyle a localizat lupta climatica intre cel mai celebru detectiv din lume, Sherlock Holmes, si dusmanul sau, profesorul James Moriarty.

Lupta dramatica i-a vazut pe ambii afundandu-se in cascada feroce, rezultatul fiind o moarte (aparent) sigura. Cu toate astea, Holmes a reaparut in mod miraculos la Londra, trei ani mai tarziu.

Stand in varful cascadei de 250 de metri inaltime, este foarte usor sa vedem cum a lucrat imaginatia autorului. Daca ati cadea in ceea ce Watson a descris in mod memorabil ca fiind “cazanul ingrozitor”, nu ar exista sanse reale sa va intoarceti in viata.

Reichenbach Falls este si acum un loc de pelerinaj pentru fanii Sherlock Holmes din orice colt al globului. In fiecare an, societatea Sherlock Holmes se intalneste in formula completa pe data de 4 Mai, ziua in care Sherlock “a murit”, pentru a-si comemora eroul literar.

  1. Meiringen

In 1891, Conan Doyle a petrecut mai multe zile la Hotelul des Alpes din Meiringen, care dispune de o priveliste fabuloasa a cascadei. Aici isi gaseste inspiratia pentru scena climatica a “Problemei finale”, care a fost publicata doi ani mai tarziu.

In poveste, Holmes si Watson isi petrec noaptea dinainte de “moartea” lui  Holmes, in hotelul Englischer Hof din Meiringen. Prezenta lui Holmes in satul alpin – care, de asemenea, se pretinde a fi locul unde a fost inventat desertul pe baza de oua – meringue – a fost comemorata prin construirea unui pub numit Sherlock Lounge, o statuie a celebrului detectiv si construirea celui de-al doilea Muzeu Sherlock Holmes din lume ca marime (dupa cel din Baker Street, din Londra.) Muzeul din Meiringen este remarcabil pentru reconstructia sa exacta a camerei de zi, a lui Holmes si Watson.

  1. Valea Lauterbrunnen

Tolkien a vizitat uimitoarea Vale Lauterbrunnen in 1911. Cu peretii sai stancosi si 72 de cascade abrupte, denota o frumusete convingatoare si primordiala.

Multi oameni isi imagineaza ca Tolkien a fost inspirat de Noua Zeelanda, care a oferit ce-i drept un astfel de fundal splendid in filmele lui Peter Jackson (trilogia Lord of the Rings), dar de fapt el a folosit Alpii ca baza inspirationala, pentru fictivul sau Pamant Mijlociu – Middle Earth.

Nu este deloc surprinzator faptul ca autorul a folosit Valea Lauterbrunnen ca model pentru regiunea locuita de elfi, casa lui Elrond si a consiliului sau, atat in opera Hobbitul, cat si in Stapanul Inelelor.

  1. Muntele Jungfrau

Cele trei varfuri maiestuoase, cu vedere la Valea Lauterbrunnen, l-au inspirat Tolkien pentru crearea muntilor epici de 4000 de metri deasupra lui Khazad-dum, colonia goblinilor din Stapanul Inelelor.

In carte, Silberhorn este numita Silvertine sau Celebdil, Rottalhorn se numeste Caradhras, iar magnificul Jungfrau este numit Fanuidhol sau Cloudyhead, deoarece varful sau este inconjurat de nori.

Cand a plecat din regiune, Tolkien a scris ca “am lasat imaginea lui Jungfrau in urma, cu regret profund.” Varfurile se regasesc si in prequelul lui Harry Potter, JK Rowling, Fantastic Beasts: Crimes of Grindelwald

  1. Caile ferate Jungfrau

In vara anului 1911, Tolkien a fost martor la construirea uimitoarei cai ferate Jungfrau. El a vazut muncitorii care forau un tunel incredibil, de 7 km, prin fata nordica a Eigerului si a muntelui vecin, Moench.

Jungfraujoch, terminalul de la varf, se afla la 3454 m deasupra nivelului marii si este cea gara construita la cea mai mare altitudine, din Europa. Tolkien a transpus constructia uimitoare a caii ferate Jungfrau in tunelurile intercalate din Minele Moriei, din Stapanul Inelelor.

  1. Piz Gloria

Una dintre cele mai faimoase ascunzatori ale lui James Bond este Piz Gloria, in varful muntelui Schilthorn din Muerren. Acesta este ascunzatoarea alpina al lui Ernst Blofeld in cartea si filmul Serviciul Secret al Maiestatii Sale.

007 (jucat de George Lazenby, in singura sa iesire in rol) merge sub acoperire si se infiltreaza in clinica de alergii, care este un front pentru sediul lui Blofeled. Cu toate acestea, acoperirea lui Bond este deconspirata, atunci cand el este prins seducand femei.

Cladirea era finalizata doar pe jumatate atunci cand a fost observata de catre scouterii pentru locatia filmului, iar producatorii au platit pentru ca aceasta sa fie finalizata, astfel incat sa poata fi folosita in film. Situat la aproape 3000 de metri deasupra nivelului marii, Piz Gloria este acum unul dintre cele mai inalte restaurante din lume si are o expozitie permanenta dedicata celebrului agent 007.

Ce iti spune personalul de la Piz Gloria cand sositi? “V-am asteptat, domnule Rampton”.

  1. Satul Lauterbrunnen

Satul Lauterbrunnen a fost, de asemenea, locatia pentru multe scene celebre din filmul Bond din 1969, inclusiv pentru secventele care implica o cursa de masini, un patinoar, o cutie telefonica si o statie de cale ferata.

Satul l-a inspirat de asemenea pe Byron atunci cand l-a vizitat, inspiratie care s-a regasit in poezia “Manfred”: “Nici un ochi, decat al meu, bea acum aceasta splendoare a frumosului; Ar trebui sa fiu unic in solitudinea dulce , divizandu-ma cu spiritul locului.”

  1. Staubbach Falls

Satul Lauterbrunnen este si situl cascadei Staubbach. Coborand de la aproximativ 300 de metri, aceasta cascada uimitoare este cea mai mare cascada libera, care curge in Elvetia. Vara, vanturile calde agita apele astfel incat acestea sa se invarta in toate directiile. Aceste picaturi insorite ii confera cascadei numele, deoarece cuvantul “Staub” inseamna praf in limba germana.

Goethe a vizitat cascada in 1779 si a fost atat de emotionat incat a scris o poezie “Gesang der Geister ueber den Wassern”, care a facut-o faimoasa.

Un clasic al culturii germane, poemul a actionat ca un post Instagram din secolul al XVIII-lea, atragand vizitatori din intreaga lume. Poezia este scrisa acum pe o piatra, la poalele cascadei.

0 Shares
You May Also Like
Istoria papalitatii

Istoria papalitatii

Preeminenta (primatul) episcopului Romei asupra intregii Biserici Catolice, o institutie cunoscuta sub numele de “papalitate”, a avut nevoie…