Ursitoarele si mitologia popoarelor

Ursitoarele si mitologia popoarelor

0 Shares
0
0
0

La fiecare botez oamenii, in special romanii, angajeaza ursitoare botez care sa ii urseasca noului nascut viitorul. Acestea se prezinta sub forma unor zane frumos imbracate care ursesc doar de bine.

Probabil v-ati intrebat de unde au aparut ursitoarele si ce sunt ele. In acest articol va prezentam cum au aparut ursitoarele.

Se spune ca ursitoarele sunt fiicele lui Zeus facute cu zeita Themis. Atunci cand un om se nastea, acestea aveau control asupra destinului sau pana la momentul mortii. Ursitoarele se numeau Moirae in mitologia greaca. Numarul lor a fost inca de la greci stabilit la trei.

Numele lor in limba greaca inseamna o parte dintr-un intreg. Din moment ce ursitoarele sunt trei acestea impreuna formeaza intregul, mai exact destinul. Nimeni nu avea posibilitatea de a se opune propriului destin pe care il preziceau ursitoarele in mitologia greaca.

Se considera ca ursitoarele locuiau in Muntele Olimp si de acolo controlau destinele. In plus, se stie despre ele ca erau surori si ca erau foarte capricioase. Cea mai mare ursitoare este cea care tinea in mana furca, cea mica fusul.

Sora mijlocie reprezinta soarta si este cea care toarce. Cea mai mica sora este Moartea si este ca care are posbilitatea de a taia firul atunci cand doreste. Numele ursitoarelor in mitologia greaca erau: Cltoho, Lchesis si Atropos.

Se spunea ca ursitoarea cea mai puternica si totodata cea mai importanta era cea de a doua pentru ca ea era responsabila de intelepciunea, virtutea si frumusetea oamenilor.

Desi se spune ca ursitoarele sunt copiii lui Zeus acestea actionau independent de zei si reprezentau legea naturii la care trebuia sa se supuna orice muritor. Legenda spune ca pana si zeii se temeau de ursitoare si multi dintre ei au fost victime ale destinului pe care acestea l-au prezis.

In mitologia greaca se spunea ca ursitoarele apareau la trei nopti dupa nastere pentru a ii determina viata. Sunt si alte legende care afirma ca cele trei zane apar in a treia sau in a saptea noapte de la nastere.

Chiar daca destinul pe care il prezic ursitoarele nu poate sa fie schimbat este totusi posibilitatea ca parintii copilului sa poata sa imblanzeasca ursitoarele.

De aceea in mai multe regiuni din Romania dar si in traditiile apartinand altor popoare in a treia sau in a saptea zi inainte de a se lasa noaptea si de a veni ursitoarele se pregatea o masa bogata. De pe masa nu lipseau graul, apa, legumele, fructele, dar nici banii. Ursitoarele erau incantate si ii ofereau omului destinul mai bland.

In cele mai multe culturi si credinte ursitoarele erau trei si sunt si situatii in care aparea o singura ursitoare care reprezenta destinul.

In legatura cu infatisarea lor, cele trei zane sunt reprezentate in moduri diferite. Sunt culturi in care ele apar ca fiind femei batrane, in alte culturi apar ca femei foarte tinere, asemanatoare unor zane.

Desi imbracamintea lor se aseamana de multe ori cu vestimentatia zanelor pentru ca poarta rochii albe si lungi acestea se confunda cu zanele doar in unele culturi dar in general sunt fiinte magie superioare zanelor.

0 Shares
You May Also Like
Istoria papalitatii

Istoria papalitatii

Preeminenta (primatul) episcopului Romei asupra intregii Biserici Catolice, o institutie cunoscuta sub numele de “papalitate”, a avut nevoie…