Ia reprezinta una dintre piesele de baza din portul popular romanesc care acum este reinterpretata si vanduta in mai multe regiuni si in mai multe modele. In prezent nu mai tine strict de cultura noastra pentru ca este prezenta in portul mai multor popoare si este inclusa chiar in colectiile de moda.
Din ie au evoluat si superbele rochii de zi traditionale stilizate care imbina motivele traditionale cu designurile interesante.
In plus, varietatea de ornamente care se pot gasi pe ie si schimbarile si adaptarile prin care ia a trecut cu timpul, alaturi de influentele straine fac sa fie tot mai dificil de identificat ia romaneasca in cea mai autentica forma.
Piesele vestimentare moderne care pot imbina caracterul popular cu cel trendy sunt foarte apreciate si iubite de publicul feminin. Spre exemplu, motivele florale, formele geometrice si cromatica foarte deosebita de pe camasile albe au atras imediat atentia strainilor care se dovedesc la fel de pasionati si de rochiile cu imprimeuri traditionale.
Istoria iilor este fabuloasa si deosebita datorita surselor sale de inspiratie. Deoarece suntem un popor mare si ne distingem prin cultura unica a fiecarei regiuni din tara, detaliile si imprimeurile de pe costumele populare s-au format in mai multe moduri.
Poti dovedi ca iubesti stilul autentic romanesc nu doar prin imbracarea unei ii ci si prin purtarea rochiilor traditionale si prin interseul sau pasiunea pe care o arati spre cultura aflata in spatele iei.
Exista mai multe stiluri posibile si detalii pe care ia romaneasca le implica tinand cont de regiunea reprezentativa. In prezent vedem unitate in aceste stiluri insa in trecut acest lucru avea o importanta foarte mare.
In Mehedinti sunt reprezentative camasile incretite la gat, cu altita lata sau cu broderie cu fir rosu sau visiniu sau negru si cu manecile cu manseta. Daca ne raportam la manecile vechi maneca este larga si nu are manseta.
In zonele din Valcea sau Gorj iile au fost brodate cu fire din arnica, matase din culoare aurie sau arginite. Au fost decorate foarte frumos utilizand firele cu ajutorul unor figuri geometrice si florale care erau asortate cu paiete. Pe masura ce timpul a trecut ele s-au imbogatit cu broderii generoase pe piept care au fost executate in culori similare ca si altita.
In Muntenia s-a remarcat firul argintiu si auriu, arniciul in culori vii, paietele, matasea care au fost cunoscute in limbaj popular drept fluturi sau margele. In zona de sud costumul traditional a tradat influentele balcanice si orientate prin croiurile specifice.
Broderiile nu sunt foarte impunatoare si se remarca prin detaliile discrete di delicate. Predomina de asemenea si figurile geometrice cum sunt patratul, rombul sau dreptunghiul. Manecile sunt facute cu bentita si volanase simple. Cromatica este aproape sobra si se armonizeaza cu decoratiile.
Analizand ia cromatic in Suceava se remarca de asemenea prin culori sobre insa placute asa cum este cafeniul, verdele inchis, brunul sau negrul fiind si zone unde abunda elementele decorative cusute cu fire groase si crete. Ia noastra romaneasca este sursa de inspiratie a rochiilor traditionale si acestea pot fi gasite in mai multe modele.