Sfaturi practice pentru intretinerea centralei pe peleti

0 Shares
0
0
0

Incalzirea folosind o centrala pe peleti se dovedeste a fi foarte avantajoasa, mai ales daca folosesti peleti de cea mai buna calitate dar si o centrala performanta care apartine unui producator renumit.

Cu toate acestea, pentru a obtine performante ridicate dar si costuri cat mai avantajoase pentru incalzire, centrala pe peleti necesita anumite lucrari de intretinere ce nu ar trebui ignorate. Acestea garanteaza o buna functionare dar si ardere eficienta iar despre ele ne-am propus sa discutam si noi in acest articol.

In primul rand, centralele pe peleti sunt foarte usor de folosit, pot fi automatizate pentru un plus de confort si totodata folosesc un combustibil ecologic si eficient. Astfel, spre deosebire de centralele pe lemne, autonomia este mult mai generoasa iar intretinerea mult mai usor de realizat.

Autonomia generoasa a centralelor pe peleti este datorata in primul rand rezervorului de stocare a peletilor foarte generos, ceea ce poate oferi o ardere continua ce va putea dura chiar si cateva zile.

Totusi, exista multe aspecte care pot influenta functionarea arzatorului pe peleti, printre care regasim calitatea si marimea peletilor folositi pentru alimentarea centralei.

Lucrarile de intretinere ce trebuie efectuate in mod frecvent

Intretinerea centralelor pe peleti nu este dificil de efectuat. Exista cateva lucrari ce ar trebui realizate in mod regulat pentru a pastra o performanta ridicata a centralei precum si pentru a obtine un consum de combustibil cat mai avantajos.

Iata care sunt acestea:

  • Curatare saptamanala pentru camera de ardere, gratar dar si a camerei in care ajunge cenusa. Acestea pot prezenta zgura sau resturi de peleti ce ar trebui indepartate in mod regulat;
  • Alimentatorul cu peleti necesita, la randul sau, o curatare periodica. Nu toti peletii sunt de calitate iar unii contin particule de praf ce ar putea ramane in alimentator, ducand astfel la blocarea anumitor compoenente.
  • Cu ajutorul manerului schimbatorului de caldura se elimina cu usurinta depunerile, asa ca ar trebui sa fie actionat in mod frecvent.
  • Ventilatorul dar si clapeta cu aer ar trebui sa fie mereu curate, astfel incat alimentarea cu aer sa poata fi realizata fara probleme.

Acestea nu sunt insa singurele lucrari pe care ar trebui sa le faca proprietarii centralelor pe peleti. Mai exista si alte actiuni care pot pastra durata de functionare indelungata a centralei, performanta sa ridicata dar si consumul avantajos.

Exista lucrari anuale care nu ar trebui ignorate, iar una dintre ele este curatarea cosului de fum. Noi recomandam ca aceasta lucrare sa fie facuta chiar de doua ori pe an, de catre un cosar cu experienta, pentru a putea preveni astfel un incendiu dar si pentru a garanta o buna evacuare a gazelor.

Totodata, specialistii in sisteme de incalzire pe baza de peleti recomanda o inspectie anuala a sistemului de incalzire. Astfel pot fi detectate la timp unele defectiuni, pentru a fi prevenite costurile mari pentru reparatia centralei.

La finalul sezonului rece, buncarul de peleti va trebui curatat complet. In caz contrar, peretii acestuia s-ar putea sa fie afectati de coroziune.

In timpul iernii, daca centrala este oprita exista riscul ca agentul termic sa inghete. De aceea ar trebui utilizat un amestec cu antigel sau facuta golirea intregului sistem pentru a preveni astfel de defectiuni.

Acestea sunt sfaturile cu ajutorul carora iti poti mentine centrala pe peleti in cele mai bune conditii.

0 Shares
You May Also Like