Sfaturi ce vizeaza alegerea hidroforului potrivit

0 Shares
0
0
0

Printre solutiile menite sa rezolve problema alimentarii cu apa a locuintelor se numara instalatia automata de pompare cu functionare intermitenta si acumulator de presiune hidropneumatic. Acest sistem este cunoscut sub denumirea de hidrofor. Componentele sale principale sunt: electropompa, vasul de hidrofor, racordul antivibrant, presostatul si manometrul.

Electropompa – denumirea corecta din punct de vedere tehnic – este alcatuita din motor electric si pompa. Atunci cand capacul pompei este din inox ai garantia ca apa ce va curge prin robinet este de buna calitate, intrucat nu exista riscul de a fi alterata.

Cand vine vorba de vasul de hidrofor, acesta poate avea mai multa capacitati. Cel mai comun vas de hidrofor ramane cel de 24 de litri, insa unele aplicatii impun vase cu capacitati mai mari. Cat priveste culoarea vasului, vei avea de ales intre doua variante – albastru sau rosu.

Rolul sau este de a asigura protectie contra „loviturilor de berbec”, acele presiuni care pot periclita optima functionare a pompei. De asemenea, vasul de hidrofor bifeaza si o alta functie – reduce numarul de porniri si opriri ale electropompei, optimizand astfel consumul de energie.

Racordul antivibrant asigura legatura dintre pompa si vasul de hidrofor, in timp ce manometrul calculeaza si arata presiunea apei creata de pompa in circuitul de alimentare.

Presostatul porneste si opreste electropompa in functie de presiunea apei afisata de manometru. Desi acesta vine sestat din fabrica cu doua presiuni standard, cea minima si cea maxima, ele pot fi modificate de catre consumator.

In concluzie, hidroforul este un sistem automatizat care permite alimentarea cu apa a locuintelor.

Cum alegi corect un hidrofor?

Alegerea marimii rezervorului va tine cont de numarul de membri ai familiei, de frecventa consumului, cat si de numarul de bari. Pornirile hidroforului se raresc atunci cand rezervorul are o capacitate mai mare. In schimb, atunci cand rezervoul este mic, hidroforul se va activa la cel mai mic consum de apa. De regula, hidroforul porneste atunci cand rezervorul este pe jumatate plin.

De asemenea, trebuie sa stii ca hidrofoarele de 9 metri au coloana de aspiratie de 9 metri. Aceasta valoare indica distanta de la hidrofor pana la apa. Cele destinata alimentarii cu apa dintr-un put sunt hidrofoarele de mare adancime, cu coloana de aspiratie de 30 de metri. De asemenea, pentru irigatii este indicat un hidrofor inox cu presiune si debit mari.

Atunci cand motorul pompei are putere mare si adancimea de aspiratie va fi pe masura.

Alege un hidrofor performant care are un sistem integrat. Acesta se va opri automat atunci cand detecteaza absenta apei.

Eficienta energetica este un alt aspect demn de luat in considerare. Hidroforul care consuma putina energie reprezinta o investitie inteleapta, intrucat vei reusi sa economisesti.

De retinut!

Pentru o familie cu 4 membri sau mai multi, o recomandare este achizitia unui hidrofor cu vas de minim 50 de litri pentru a reduce numarul de porniri si de opriri ale pompei. Va consuma astfel mai putin curent electric, iar hidroforul va avea o durata de viata mai mare.

Opteaza pentru un model din inox, intrucat toata apa pe care o folosesti in casa trece prin vasul de hidrofor.

Nu in ultimul rand, completeaza, lunar, presiunea aerului din vasul de hidrofor cu o pompa cu manometru. Membrana de cauciuc din interiorul vasului retine retine in jurul sau presiune de aer.

Cu aceste informatii in minte, nu ramane decat sa alegi hidroforul care se pliaza pe nevoile si exigentele familiei tale. In acest sens, arunca o privire in cadrul magazinului onaline shop-einstal.ro.

0 Shares
You May Also Like