Principalele 6 cauze ale cariilor dentare

0 Shares
0
0
0

Daca aveţi cea mai mică bănuială că aţi putea avea o carie, ar trebui să vizitaţi cât mai curând medicul dentist. Pentru că, dacă ceva caracterizeaza această afecţiune dentară, este că, de cele mai multe ori, se dezvoltă sub suprafaţa dintelui, deci nu o putem detecta cu ochiul liber.

Simptomele cariilor sunt ușor de recunoscut. Discomfortul și durerile cavităţii bucale sunt cel mai evident simptom al acestei afecţiuni. Dacă disconfortul şi durerea persistă, mai ales când mestecăm sau bem ceva rece, este foarte posibil să fie vorba despre carii. Sensibilitatea dentară, respirația urât mirositoare, pierderea sau ruperea dintelui și chiar schimbarea culorii sunt, de asemenea, semne de alarmă.

Acestea sunt modalităţile cele mai la îndemână de a identifica dacă suferim de carii, dar să o luăm cu începutul: ce este o carie și cum se produce aceasta?

Ei bine, o carie apare atunci când țesuturile dinților sunt distruse. Aceasta este o consecință a prezenței acizilor produși de bacteriile plăcii acumulate pe suprafețele dentare. Contrar a ceea ce ați putea crede, cariile dentare nu sunt doar un lucru specific pentru copii, este o boală de care pot suferi şi adulții.

Vom analiza cele 6 cauze principale ale cariilor atât la copii, cât şi la adulţi:

1. Băuturi și anumite alimente care rămân lipite de dinți

În aceeași linie, toate acele alimente care conțin, pe lângă zaharuri, amidon contribuie în mare măsură la producerea plăcii dentare, care poate deteriora dinții până când ajunge să producă carii. Aceste a limente includ miere, stafide, cereale sau pâine.

2. Aportul frecvent de zaharuri

Dulciurile și alimentele ce conţin zahăr sunt principalii vinovați în majoritatea cazurilor de carii care apar printre cei mici. Acest lucru se datorează faptului că acidul din aceste substanțe rămâne în gură mai mult timp, dăunând dinților.

3. Uscăciunea bucală

Aceasta este una dintre cauzele cele mai frecvente ale cariilor dentare la adulții și asta pentru că unele medicamente și boli pot provoca o lipsă de salivă care ajunge să ne afecteze dinții.

4. Calitatea apei

Această recomandare vă poate surprinde, dar realitatea este că, în multe zone, calitatea apei potabile, cu sisteme de distribuție care conțin fluor, contribuie la sănătatea bucală, deoarece fluorul protejează smalțul dinţilor. În prezent, unele ape minerale includ, de asemenea, fluor.

5. Retragerea gingiilor

Trebuie să avem grijă deosebită în aceste cazuri, deoarece, dacă gingiile sunt retractate, în apropierea rădăcinii dintelui ar putea apărea plăci de carie. Riscul este ca această zonă să nu fie protejată de smalț, ceea ce poate duce la deteriorarea dinţilor.

6. Aveți grijă de igiena orală

Să fiţi conştienţi cum, când și cât trebuie să vă spălaţi pe dinți este cheia pentru prevenirea cariilor dentare. Ca recomandare de bază, gândiți-vă să folosiţi periuța de dinți imediat după fiecare masă și, de asemenea, imediat ce ați consumat oricare dintre alimentele menționate anterior. Astfel, veţi „șterge” efectele negative ale acestora asupra dinților.

Vizitele regulate la medicul dentist sunt modalitatea cea mai bună pentru a preveni cariile şi orice alte probleme dentare. Intraţi pe dentplus.com.ro şi faceţi chiar acum o programare, pentru a vă asigura că aveţi dinţi sănătoşi.

0 Shares
You May Also Like