Prevenția în sănătatea orală, esențială pentru un zâmbet frumos

Prevenția în sănătatea orală, esențială pentru un zâmbet frumos

0 Shares
0
0
0

Prevenția reprezintă cea mai simplă și mai eficientă modalitate de a menține o bună sănătate orală pe termen lung. Igiena dentară efectuată într-un mod corect, controalele stomatologice periodice și o alimentație sănătoasă sunt componente ale unui plan de prevenție a afecțiunilor orale, ușor de implementat de către orice individ, cu beneficii semnificative atât asupra stării dentare, cât și asupra stării de bine. În plus, prevenția orală reduce necesitatea efectuării unor tratamente complexe și costisitoare.

Igiena dentară corectă: fundamentul planului de prevenție orală

Adoptarea și menținerea unor practici adecvate de îngrijire dentară la nivel individual constituie primul pas în evitarea afecțiunilor dentare și menținerea unui zâmbet sănătos. Igiena dentară corectă este considerată piatra de temelie în alcătuirea oricărui plan de prevenție orală, deoarece contribuie la prevenirea acumulării plăcii bacteriene, a cariilor dentare și a inflamațiilor gingivale. O igienă dentară adecvată nu doar că asigură o curățare eficientă a suprafețelor dentare, ci și promovează sănătatea țesuturilor gingivale și întărește smalțul dentar.

Controlele stomatologice periodice: o investiție în prevenția afecțiunilor orale

Controlele stomatologice periodice sunt esențiale pentru a preveni afecțiunile dentare, cum ar fi cariile, bolile gingivale și parodontoza. De asemenea, controalele efectuate în mod regulat permit medicului depistarea oricăror afecțiuni orale în stadii incipiente, înainte să se agraveze. Astfel, nu doar că este redus semnificativ riscul de complicații, dar scad semnificativ și costurile asociate tratamentului.

De exemplu, cat costa un aparat dentar poate depinde în mare măsură de momentul în care este identificată o problemă de aliniere a dinților și implicit de momentul în care se începe tratamentul. În cazul în care o malocluzie sau o problemă ortodontică este lăsată netratată, apare necesitatea unor intervenții ortodontice mai complexe și, implicit, mai costisitoare.

Un alt exemplu concret al beneficiilor controalelor stomatologice regulate este gestionarea gingivitei. Identificată în stadiile incipiente, gingivita poate fi tratată prin simpla îmbunătățire a igienei orale și igienizări profesionale. Însă, lăsată netratată, gingivita poate progresa către parodontoză, o afecțiune gravă care determină uneori pierderea dinților. În astfel de cazuri, pacientul ajunge să aibă nevoie de un tratament costisitor, cum ar fi un implant dentar.

Cat costa un implant dentar poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv de materialul folosit pentru implant, procedurile adiționale necesare și experiența medicului stomatolog. Cu toate acestea, costul implantului este semnificativ mai mare decât cel al procedurilor de profilaxie dentară.

Profilaxia dentară în cabinet

Profilaxia dentară include o serie de proceduri stomatologice, efectuate în cabinetul stomatologic de către un medic igienist dentar, menite să prevină apariția și instalarea afecțiunilor dentare și gingivale. Procedurile de profilaxie dentară în cabinet includ:

– detartrajul;

– periajul profesional;

– fluorizarea dinților;

– sigilarea șanțurilor și fosetelor.

0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

You May Also Like