Prevenirea blocajului renal la bătrâni

Prevenirea blocajului renal la bătrâni: Stilul de viață sănătos și măsuri de precauție

0 Shares
0
0
0

Blocajul renal, cunoscut și sub denumirea de insuficiență renală, este o afecțiune în care rinichii nu mai funcționează corespunzător și nu îndeplinesc eficient funcția lor de filtrare a sângelui și eliminare a deșeurilor și a excesului de lichide din organism.

Acest blocaj poate fi cauzat de diverse factori precum hipertensiunea arterială, diabetul sau utilizarea îndelungată a anumitor medicamente. Vârsta înaintată reprezintă și ea un factor de risc important, nu doar pentru că persoanele în vârstă sunt mai predispuse la dezvoltarea bolilor renale, ci și pentru că au o rezistență mai scăzută în fața complicațiilor asociate cu insuficiența renală.[1]

De aceea, este important ca, dacă te numeri printre acestea, să iei măsuri din timp pentru a reduce riscul de blocaj renal. Care sunt câteva dintre acestea vei descoperi în rândurile de mai jos.

Adoptă o dietă sănătoasă și echilibrată

Adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate este una dintre primele măsuri recomandate când se vorbește despre ce este insuficiența renală și cum poate fi ea prevenită. Un regim alimentar diversificat și echilibrat ar trebui să includă o varietate de alimente din toate grupele alimentare, pentru a asigura organismului toți nutrienții esențiali.

Consumul de fructe și legume proaspete, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase ar trebui să facă parte dintr-o alimentație zilnică adecvată. Un alt aspect important în adoptarea unei diete sănătoase este limitarea consumului de sare. Sarea poate crește tensiunea arterială și poate pune presiune pe rinichi, crescând riscul de blocaj renal.[1][2]

Hidratează-te corespunzător

Hidratarea corespunzătoare este deosebit de importantă pentru funcționarea optimă a rinichilor. Rinichii sunt organul principal responsabil de filtrarea reziduurilor și toxinelor din sânge. Pentru a îndeplini această funcție în mod eficient, ei au nevoie de o cantitate adecvată de apă.

[1] Medicul tău îți poate spune exact câtă apă ar trebui să consumi zilnic, în funcție de factori precum vârsta, sexul, nivelul de activitate fizică și starea ta de sănătate.

Fă mișcare zilnic

Activitatea fizică regulată ajută la menținerea sănătății întregului organism, inclusiv a rinichilor. Încearcă deci să faci mișcare cel puțin 30 de minute pe zi.[2] Înainte însă, cere sfatul unui medic pentru a primi recomandări corecte privind tipul de activități sau exerciții fizice pe care le poți face și nivelul de intensitate al acestora.

Evită consumul de alcool

Consumul excesiv de alcool poate avea efecte nocive asupra rinichilor și poate contribui la dezvoltarea blocajului renal. Reducerea sau eliminarea consumului de alcool poate ajuta la menținerea unei funcții renale sănătoase și la prevenirea deteriorării rinichilor.[1][2]

Gestionează-ți tensiunea arteriala și glicemia

Gestionarea tensiunii arteriale și a glicemiei reprezintă aspecte vitale în prevenirea blocajului renal la bătrâni. Hipertensiunea arterială și diabetul sunt două afecțiuni care pot afecta negativ rinichii și pot duce la insuficiență renală. 

Monitorizarea regulată a tensiunii arteriale și a nivelului de zahăr din sânge, în colaborare cu medicul, poate ajuta la identificarea și gestionarea precoce a oricăror probleme. De asemenea, măsuri precum cele deja menționate mai sus pot ajuta la gestionarea acestor doi factori de risc.[1][2]

Ia medicamente doar la recomandarea medicilor și conform indicațiilor acestora

Unele medicamente pot afecta rinichii și pot duce la dezvoltarea unui blocaj renal. Un exemplu de astfel de medicamente sunt antiinflamatoarele nesteroidiene. Cere deci sfatul unui medic înainte de a lua orice tip de medicamente, chiar dacă este vorba de unele care se pot elibera fără prescripție medicală, și urmează întotdeauna recomandările acestuia cu privire la dozajul și durata de administrare a medicamentelor, pentru a minimiza riscul de afectare a rinichilor.[2]

Prevenirea blocajului renal la bătrâni este o posibilă. Prin adoptarea unei diete echilibrate, hidratare adecvată, mișcare zilnică și respectarea celorlalte măsuri de precauție menționate în acest articol, putem limita riscul acestei probleme de sănătate. 

Bibliografie: 

  1. „How to Prevent Kidney Failure”, Healthline, 3 Oct. 2019, www.healthline.com/health/kidney-health/how-to-prevent-kidney-failure. Accessed 27 Sept. 2023.
  2. „Prevention – Chronic Kidney Disease”, NHS, 2023, www.nhs.uk/conditions/kidney-disease/prevention/. Accessed 27 Sept. 2023.
0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

You May Also Like