Intrebari si raspunsuri despre fenomenele din fizica

0 Shares
0
0
0

Imaginatia este mai importanta decat cunoasterea. Caci cunoasterea este limitata, in timp ce imaginatia cuprinde intreaga lume, stimuland progresul, dand nastere la evolutie “- Albert Einstein.

Universul este un loc nebun. Am invatat cate un lucru sau doua despre natura sa misterioasa, dar avem inca mult de parcurs pana sa-l intelegem cu adevarat.

Viteza timpului.

Daca ati calatori cu viteza luminii, timpul s-ar opri. Conform teoriei relativitatii speciale a lui Einstein, cu cat te deplasezi mai repede, timpul trece mai incet pentru tine in raport cu imprejurimile tale. Serios – daca fugi intr-un Ferrari timp de o ora, vei fi ceva mai tanar decat daca ai sta acasa, la calculator. Extra nanosecundele castigate astfel s-ar putea sa nu merite pretul benzinei, dar hei, este o optiune. Acum, inainte sa-ti imaginezi ca ai putea deveni astfel nemuritor, retine ca deplasarea la viteza luminii nu este de fapt posibila, decat daca ai fi facut din lumina. Din punct de vedere tehnic, o miscare atat de rapida ar necesita o cantitate infinita de energie.

Lumina si gravitatia

Soarele nostru indoaie lumina. Afectata de gravitate, calea unui fascicul de lumina nu este in intregime dreapta. Deci, daca un fascicul de lumina de la o stea indepartata trece aproape de soarele nostru, se va inclina usor in jurul acestuia. Efectul asupra unui observator – ca de exemplu noi – este ca vedem stele in locuri diferite fata de localizarea lor efectiva.

Unde se ascunde masa?

Cantitatea totala de masa din univers este mult mai mare decat masa pe care o putem contabiliza. Fizicienii au dezvoltat o explicatie pentru acest lucru, iar teoria la moda acum este ca materia intunecata – o substanta misterioasa care nu emite nici o lumina – reflecta masa lipsa. Materia intunecata si energia intunecata reprezinta aproximativ 95% din masa din univers.

Intelegerea expansiunii cosmice.

Iata si cazul in care lucrurile devin un pic confuze. Inainte de a fi o emisiune TV, Teoria Big Bang-ului a fost o explicatie importanta pentru originea universului nostru. Practic, universul a inceput ca o explozie. Resturile (planete, stele etc.) au fost aruncate in toate directiile, conduse de energia enorma a exploziei.

Pentru ca toate aceste resturi sunt atat de grele, ne-am astepta ca aceasta explozie sa incetineasca dupa un timp. Iata insa ce s-a constatat de catre fizicieni: expansiunea de fapt nu a incetinit deloc. Universul se extinde mai repede in timp. Acest lucru este enigmatic pentru majoritatea cercetatorilor, pentru ca este ca si cum ai arunca o minge de baseball, care continua sa devina mai rapida si mai rapida, accelerand la infinit, fara sa se mai intoarca la sol. Explicatia dominanta pentru acest fenomen, este ca forta exercitata de materia de energia intunecata, propulseaza expansiunea cosmica.

Atat de multi atomi de hidrogen…

Cel mai abundent atom din univers este atomul de hidrogen. Aproape 74% din atomii din galaxia Calea Lactee sunt atomi de hidrogen.

Electronii – un fel de ninja care apar si dispar dupa bunul lor plac

Electronii se comporta diferit atunci cand sunt observati. Asta-i un fapt constatat, simplul act de observare poate schimba complet rezultatul unui eveniment sau al unui experiment! Cercetarile efectuate in laborator, au demonstrat ca atunci cand o camera foto observa electronii, ei actioneaza ca particule. Cu toate acestea, atunci cand nici un echipament nu este folosit pentru a observa electronii, acestia actioneaza simultan ca unde si particule. Exista un enorm dezacord si o lipsa de certitudine in lumea stiintei, cu privire la motivul pentru care se intampla acest lucru.

Pene vs. o minge de bowling.

Toate obiectele cad la aceeasi viteza. Ar fi logic sa presupuneti ca obiectele mai grele cad mai repede decat cele mai usoare – suna de bun simt si, in plus, o minge de bowling cade mai repede decat o pana. Dar, de fapt, forta gravitationala trage obiectele spre centrul pamantului la exact aceeasi viteza. Este rezistenta aerului care explica caderea mai lenta al penei. Aceasta inseamna ca, daca ati repeta experimentul cu pene vs. o minge de bowling pe Luna (care nu are atmosfera), ati constata ca ele lovesc solul in exact acelasi timp.

Spatiu gol.

Exista, in analele stiintei, cateva fapte care pur si simplu sfideaza logica. Lucruri care, daca nu ar fi fost studiate de ani de zile de catre cele mai inteligente minti de pe planeta, probabil ca ne-am simti tentati sa le respingem instantaneu, ca pe elucubratiile stupefiante ale unui nebun absolut. In acest caz, suntem inca tentati sa facem asta. Se pare ca  toata materia care formeaza rasa umana se potriveste/incape intr-un cub de zahar. Toata lumea pe care ai cunoscut-o vreodata … oricine a trait vreodata, toti am putea incapea intr-o mica bucata de materie cam de o jumatate de centimetru pe fiecare parte, daca am fi redusi la componentele noastre de baza. Atomii sunt, la urma urmei, 99,9999999999999 procente spatiu gol. Mind-blowing.

Gauri multicolore?

Gaurile negre nu sunt cu adevarat negre. Sunt foarte intunecate, sigur, dar nu sunt negre. Ele lumineaza usor, avand lumina pe intreg spectrul, inclusiv lumina vizibila. Aceasta radiatie este numita “Radiatia Hawking” dupa fostul profesor de matematica de la Universitatea din Cambridge, Stephen Hawking, care i-a propus existenta. Deoarece gaurile negre au in mod constant aceasta radiatie si, prin urmare, pierd masa, ele se vor evapora in cele din urma, daca nu au alta sursa de masa pentru a le sustine cresterea.

Masa este rege.

Gravitatia tine Pamantul si celelalte planete din sistemul nostru solar in orbita din jurul Soarelui. De asemenea, pastreaza Luna pe orbita in jurul Pamantului.

Orbita in linii drepte.

Planeta nu calatoreste intr-o miscare circulara, asa cum ti-ai putea imagina. Ea orbiteaza in functie de Soare si in relatie directa cu acesta, deoarece spatiul-timp in sine este indoit. Acest lucru se datoreaza faptului ca, intr-un sens, gravitatia inclina de fapt, tesatura universului (conceptul de spatiu-timp).

Dulcele echilibru.

Soarele si planetele se afla aproximativ la aceeasi distanta si in aceleasi locuri de cativa miliarde de ani. In prezent, planetele se afla intr-un echilibru perfect care are ca rezultat faptul ca fiecare planeta se deplaseaza suficient de repede incat sa nu fie trasa mai aproape de Soare, dar nu prea repede, incat sa se indeparteaze de Soare si sa paraseasca sistemul solar.

0 Shares
You May Also Like
Istoria papalitatii

Istoria papalitatii

Preeminenta (primatul) episcopului Romei asupra intregii Biserici Catolice, o institutie cunoscuta sub numele de “papalitate”, a avut nevoie…