Informatii interesante si mai putin cunoscute despre baturile alcoolice

Informatii interesante si mai putin cunoscute despre baturile alcoolice

0 Shares
0
0
0

Cine nu se bucura de o bautura buna? Uneori, avand o bautura poate fi tot ce ai nevoie pentru a aprinde scanteia ta interioara. Daca ai cateva zile libere poti gusta o bautura alcoolica care inveseleste spiritul si pastreaza atmosfera cu o companie placuta.

Dupa munca, o bautura buna va va ajuta sa va deconectati de la ziua lunga si sa incheiati ziua intr-un mod festiv. Poate ca nu stii care dintre bauturile alcoolice este cea mai potrivita pentru a sarbatori acea ocazie speciala sau daca exista una care este mai buna pentru sanatatea ta. Afla mai jos cate tipuri de bauturi alcoolice exista si care dintre ele este cea mai buna pentru tine.

Ce sunt bauturile alcoolice?

Dupa cum se poate deduce din numele lor, aceste substante contin alcool etilic sau etanol, compusul chimic care le confera calitatile lor particulare. Etanolul este usor digerabil, dar provoaca daune grave sanatatii atunci cand este consumat in exces; deci este intotdeauna recomandat sa-l ingerati cu moderatie.

Tipuri de bauturi alcoolice

Tipurile de bauturi alcoolice pot fi clasificate in functie de procedura utilizata pentru a le face si pot fi urmatoarele:

Bautura alcoolica fermentata

Acestea sunt cele mai primitive bauturi, ele sunt numite fermentate deoarece sunt obtinute printr-un mecanism chimic cunoscut sub numele de fermentatie alcoolica. In acest caz, zaharul din fructe, plante medicinale sau seminte, este transformat in alcool datorita muncii drojdiei. Aceste bauturi au aproape intotdeauna un continut scazut de alcool, care poate varia de la 5 la 15 °. Printre acestea se numara:

Bautura alcoolica distilata sau rachiu

Acestea sunt un grup de bauturi care sunt obtinute printr-un proces care consta in fierberea substantelor deja fermentate cu scopul de a separa etanolul de apa. Produsul final este o bautura cu un continut mai mare de alcool, aproximativ intre 17 si 45º. In acest tip de bauturi sunt:

Alte tipuri de bauturi alcoolice

Exista si alte soiuri de bauturi care contin etanol in compozitia lor, printre care se numara: bauturi generoase sau fortificate, lichioruri si creme.

Bauturi fortificate: Acestea sunt obtinute prin fermentare, dar apoi “fortificate” prin adaugarea unui produs alcoolic de distilare. Recomandam Bourbon.

Lichioruri si creme: Sunt bauturi care deriva din macerarea, distilarea sau infuzia diferitelor substante vegetale ale naturii (ierburi, fructe) cu alcooli cu aroma distilata si o anumita cantitate de zahar.

Bauturi alcoolice cu mai putine calorii

Bauturile care contin mai putine calorii sunt de obicei cele care nu au trecut prin procesul de distilare, ca urmare continutul lor de alcool este mai mic, se intelege, de asemenea, ca au mai putine calorii, mai putin zahar. Iata care sunt cele mai putin calorice bauturi alcoolice pe care le poti consuma cu moderatie:

  • Vin spaniol:Atat albul, cat si rosul au un continut caloric similar, 82 si 85 de calorii
  • Vin spumant:Vin spumant care trece prin doua procese de fermentare. Caloriile sale sunt in jur de 75 pe 100 ml.
  • Cidru:Este una dintre cele mai putin calorice bauturi, cu doar 49 de calorii la 100 ml.
  • Bere:Berile contin doar 43 de calorii la 100 ml.

Istoria alcoolului

Capacitatea de a metaboliza alcoolul este probabil anterioara umanitatii, primatele care mananca fructe in fermentatie.

Cea mai veche fabrica de bere verificabila a fost gasita intr-un loc de inmormantare preistoric intr-o pestera de langa Haifa , in Israelul modern. Cercetatorii au gasit reziduuri de bere veche de 13.000 de ani despre care cred ca ar fi fost folosite pentru sarbatori rituale pentru a onora mortii. Urmele unui alcool pe baza de grau si orz au fost gasite in mortarele de piatra sculptate in podeaua pesterii. Unii au propus ca bauturile alcoolice au precedat agricultura si a fost dorinta pentru bauturi alcoolice care a dus la agricultura si civilizatie.

Inca din anul 7000 i.Hr., analiza chimica a borcanelor din satul neolitic Jiahu din provincia Henan din nordul Chinei a scos la iveala urme ale unei bauturi fermentate mixte . Potrivit unui studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences in decembrie 2004,  analiza chimica a reziduului a confirmat ca o bautura fermentata din struguri, fructe de paducel, miere si orez a fost produsa in 7000. –6650 i.Hr. Acesta este aproximativ momentul in care berea de orz si vinul de struguri incepeau sa fie facute in Orientul Mijlociu .

S-au gasit, de asemenea, dovezi ale bauturilor alcoolice datand intre 5400 si 5000 i.Hr. in Hajji Firuz Tepe in Iran, 3150 i.Hr. in Egiptul antic , 3000 i.Hr. in Babilon, 2000 i.Hr. in Mexicul prehispanic si 1500 i.Hr. in Sudan. Potrivit Guinness , cele mai vechi dovezi ferme ale productiei de vin dateaza din anul 6000 i.Hr. in Georgia.

Utilizarea medicinala a alcoolului a fost mentionata in textele sumeriene si egiptene datand din aproximativ 2100 i.Hr. Biblia ebraica recomanda sa dai bauturi alcoolice celor care sunt pe moarte sau sunt depresivi, astfel incat sa-si poata uita nefericirea ( Proverbele 31:6–7).

0 Shares
You May Also Like